VIAȚA DE ASOCIAȚIE (15) - Președintele asociației de proprietari (II)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (15) - Președintele asociației de proprietari (II)

GALERIE
intretinere
  • intretinere
- +

Responsabilitățile președintelui - Responsabilitățile președintelui, au ca temei juridic: Legea nr. 196/2018, Statutul asociației de proprietari, Regulamentul condominiului și un important număr de acte  normative pe domenii de activitate (financiar, PSI, ITM, sănătate publică, protecția mediului și altele).

Responsabilitățile președintelui, conform art. 57 lit. a-s, din lege:

• reprezintă asociația de proprietari în relațiile cu terții, inclusiv în acțiunile în instanță;

• în cazul asociațiilor de proprietari din condominiile cu maximum 10 unități de proprietate imobiliară, cu aprobarea adunării generale, președintele preia toate atribuțiile și răspunderile comitetului executiv și îndeplinește și funcția de administrator”;

• proprietarii care se înscriu ulterior în asociație, vor face o cerere și  un act adițional la acordul de asociere, pe care președintele le va atașa la dosarului de înființare a asociației. (art. 17 (7) din lege)

Președintele supraveghează modul aplicare a prevederilor Statutului asociației, Acordului de asociere, Regulamentului condominiului, a hotărârilor asociației și deciziilor Comitetului executiv.

Sub aspect organizatoric, președintele desfășoară următoarele activități:

• convoacă anual cel puțin o adunare generale a asociației de proprietari, întocmește tabelul convocator și afișul pentru avizier și asigură semnarea lor de către proprietari;

• în cazul modificării cadrului legislativ privind asociațiile de proprietari, președintele convoacă adunarea generală a asociației de proprietari pentru modificarea conformă a statutului asociației; (art. 57 lit. o din lege)

• convoacă, cel puțin lunar, Comitetului executiv;

• semnează propunerea de ordine de zi a adunării generale și o supune dezbaterii și aprobării adunării generale; (art. 47 (5) din lege)

• în cazul unui vot paritar, votul președintelui asociației de proprietari este decisiv; (art. 49 (3)  lit. g  din lege)

• procesul-verbal al adunării generale se aduce la cunoștința proprietarilor prin afișarea unei fotocopii datate la avizier, prin grija președintelui; (art. 49 (7) din lege)

• președintele poate fi mandatat de adunarea generală pentru a angaja și elibera din funcție administratorul, cenzorul, alți angajați ori prestatori; (art. 53 lit. k  din lege)

• încunoștințează proprietarii privind numirea administratorului; (art. 63 (3) din lege)

• vizează procesul verbal de predare-primire, în cazul schimbării administratorului, în termen de 5 zile de la încetarea contractului acestuia; (art. 69 (1) din lege) și ia la cunoștință, tot în termen de 5 zile de la încetarea contractului de administrare, contabilitatea fondului de reparații și fondului de rulment pe care le transferă noului administrator; (art. 71 (5) din lege). De asemenea, ia act și decide cu privire la notificarea administratorului privind proprietarii debitori la cheltuielile comune ale imobilului; (art. 78 (1) din lege)

• convoacă, în ședință, comitetul executiv, cu cel puțin 5 zile înainte de data stabilită; (art. 55 (3) din lege)

• conduce ședințele Comitetului executiv; (art. 57 lit. q din lege)

• propune, în scris, comitetului executiv sau adunării generale, măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul condominiului, hotărârile și deciziile asociației de proprietari; (art. 57 (1) lit. h din lege)

• vizează procesul verbal de predare-primire în cazul schimbării sau demisiei comitetului executiv și predă în  5 zile de la încetarea mandatului său, toate documentele și bunurile asociației pe care le-a avut în administrare și în folosință; (art. 55 (6) din lege)

• vizează procesul verbal de predare-primire în cazul demisiei unui membru al comitetului executiv și transmite celorlalți membri, în termen de 5 zile de la încetarea mandatului său, toate documentele și bunurile pe care le-a avut în administrare și în folosință acesta; (art. 55 (7) din lege)

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.