anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (15) - Președintele asociației de proprietari (II)

GALERIE
intretinere
  • intretinere
- +

Responsabilitățile președintelui - Responsabilitățile președintelui, au ca temei juridic: Legea nr. 196/2018, Statutul asociației de proprietari, Regulamentul condominiului și un important număr de acte  normative pe domenii de activitate (financiar, PSI, ITM, sănătate publică, protecția mediului și altele).

Responsabilitățile președintelui, conform art. 57 lit. a-s, din lege:

• reprezintă asociația de proprietari în relațiile cu terții, inclusiv în acțiunile în instanță;

• în cazul asociațiilor de proprietari din condominiile cu maximum 10 unități de proprietate imobiliară, cu aprobarea adunării generale, președintele preia toate atribuțiile și răspunderile comitetului executiv și îndeplinește și funcția de administrator”;

• proprietarii care se înscriu ulterior în asociație, vor face o cerere și  un act adițional la acordul de asociere, pe care președintele le va atașa la dosarului de înființare a asociației. (art. 17 (7) din lege)

Președintele supraveghează modul aplicare a prevederilor Statutului asociației, Acordului de asociere, Regulamentului condominiului, a hotărârilor asociației și deciziilor Comitetului executiv.

Sub aspect organizatoric, președintele desfășoară următoarele activități:

• convoacă anual cel puțin o adunare generale a asociației de proprietari, întocmește tabelul convocator și afișul pentru avizier și asigură semnarea lor de către proprietari;

• în cazul modificării cadrului legislativ privind asociațiile de proprietari, președintele convoacă adunarea generală a asociației de proprietari pentru modificarea conformă a statutului asociației; (art. 57 lit. o din lege)

• convoacă, cel puțin lunar, Comitetului executiv;

• semnează propunerea de ordine de zi a adunării generale și o supune dezbaterii și aprobării adunării generale; (art. 47 (5) din lege)

• în cazul unui vot paritar, votul președintelui asociației de proprietari este decisiv; (art. 49 (3)  lit. g  din lege)

• procesul-verbal al adunării generale se aduce la cunoștința proprietarilor prin afișarea unei fotocopii datate la avizier, prin grija președintelui; (art. 49 (7) din lege)

• președintele poate fi mandatat de adunarea generală pentru a angaja și elibera din funcție administratorul, cenzorul, alți angajați ori prestatori; (art. 53 lit. k  din lege)

• încunoștințează proprietarii privind numirea administratorului; (art. 63 (3) din lege)

• vizează procesul verbal de predare-primire, în cazul schimbării administratorului, în termen de 5 zile de la încetarea contractului acestuia; (art. 69 (1) din lege) și ia la cunoștință, tot în termen de 5 zile de la încetarea contractului de administrare, contabilitatea fondului de reparații și fondului de rulment pe care le transferă noului administrator; (art. 71 (5) din lege). De asemenea, ia act și decide cu privire la notificarea administratorului privind proprietarii debitori la cheltuielile comune ale imobilului; (art. 78 (1) din lege)

• convoacă, în ședință, comitetul executiv, cu cel puțin 5 zile înainte de data stabilită; (art. 55 (3) din lege)

• conduce ședințele Comitetului executiv; (art. 57 lit. q din lege)

• propune, în scris, comitetului executiv sau adunării generale, măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul condominiului, hotărârile și deciziile asociației de proprietari; (art. 57 (1) lit. h din lege)

• vizează procesul verbal de predare-primire în cazul schimbării sau demisiei comitetului executiv și predă în  5 zile de la încetarea mandatului său, toate documentele și bunurile asociației pe care le-a avut în administrare și în folosință; (art. 55 (6) din lege)

• vizează procesul verbal de predare-primire în cazul demisiei unui membru al comitetului executiv și transmite celorlalți membri, în termen de 5 zile de la încetarea mandatului său, toate documentele și bunurile pe care le-a avut în administrare și în folosință acesta; (art. 55 (7) din lege)

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.