anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (16): Președintele asociației de proprietari (III)

GALERIE
viata de asociatie
  • viata de asociatie
- +

În continuarea numărului anterior (VEZI AICI), ca și în cel viitor, vă prezentăm atribuțiile președintelui dată fiind importanța funcției și a activității desfășurate de acesta.

Președintele  este o sursa oficială de informații pentru proprietari, astfel: 

• aduce la cunoștință proprietarilor statutul și regulamentul condominiului; (art. 57 lit. d din lege)
• asigură informarea proprietarilor cu privire la ordinea de zi a adunărilor generale, cu 10 zile înainte de data stabilită pentru aceasta; (art. 57 lit. l din lege)
• informează proprietarii din condominiu cu privire la toate restricțiile referitoare la culoare, aspect, materiale și altele asemenea, stabilite prin regulamentul local de urbanism, conform informațiilor furnizate de autoritățile administrației publice locale;
• afișează programul de încasări și datele de contact ale administratorului, membrilor comitetului executiv, cenzorului; 
• afișează la avizier hotărârile adunării generale și deciziile comitetului executiv în termen de maximum 7 zile de la data la care au avut loc acestea; 
• afișează la avizier, conform următoarele: lista contractelor asociației de proprietari cu furnizorii de utilități publice, contractul cu administratorul, contractul cu personalul angajat sau contractual al asociației; 
• afișează la avizier (art. 57 lit. s din lege), lista și datele de contact ale instituțiilor cu atribuții de inspecție și control unde pot fi sesizate nereguli legate de activitatea: organelor de conducere ale asociației de proprietari,  administratorului și membrilor asociației. 

Una din cele mai importante activități ale președintelui este relația cu proprietarii și toți ceilalți care trăiesc sau/și muncesc în condominiu.  Sub acest aspect președintele are următoarele drepturi și obligații: 
• președintele are acces, conform art. 31 (1) din lege, cu un preaviz de 5 zile, în proprietatea individuală cu scopul de a:
- verifica instalațiile comune în caz de necesitate;
- constată eventuale modificări neautorizate efectuate de proprietari;
- accede în spațiul individual în caz de urgență;
- în alte situații temeinic motivate.
• în situația în care judecătoria a respins cererea de obținere a personalității juridice de către asociație, cu ocazia înființării ei, președintele informează, în scris, toți proprietarii în aceeași zi, prin afișare la avizier;
• primește și soluționează sesizările proprietarilor privind nerespectarea regulamentului condominiului de către proprietari sau chiriași; (art. 22 (6) din lege)
• răspunde, în scris, în 10 zile, de la data primirii, la solicitările de explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației. Sesizările trebuie expediate de cei nemulțumiți în termen de 10 zile de la data afișării listei de plată; (art. 28 (3) din lege)
• răspunde, în scris la solicitările primite de la proprietari cu privire la cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari; (art. 29 (1) din lege)
• răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora. ( art. 57 lit. e din lege)
• primește și soluționează sau supune spre soluționare organelor competente din asociație notificările privind schimbările privind structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoane luate în spațiu, locatarii și comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței; (art. 30 (1) din lege)

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului. 

 Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.