Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (16): Președintele asociației de proprietari (III)

GALERIE
viata de asociatie
  • viata de asociatie
- +

În continuarea numărului anterior (VEZI AICI), ca și în cel viitor, vă prezentăm atribuțiile președintelui dată fiind importanța funcției și a activității desfășurate de acesta.

Președintele  este o sursa oficială de informații pentru proprietari, astfel: 

• aduce la cunoștință proprietarilor statutul și regulamentul condominiului; (art. 57 lit. d din lege)
• asigură informarea proprietarilor cu privire la ordinea de zi a adunărilor generale, cu 10 zile înainte de data stabilită pentru aceasta; (art. 57 lit. l din lege)
• informează proprietarii din condominiu cu privire la toate restricțiile referitoare la culoare, aspect, materiale și altele asemenea, stabilite prin regulamentul local de urbanism, conform informațiilor furnizate de autoritățile administrației publice locale;
• afișează programul de încasări și datele de contact ale administratorului, membrilor comitetului executiv, cenzorului; 
• afișează la avizier hotărârile adunării generale și deciziile comitetului executiv în termen de maximum 7 zile de la data la care au avut loc acestea; 
• afișează la avizier, conform următoarele: lista contractelor asociației de proprietari cu furnizorii de utilități publice, contractul cu administratorul, contractul cu personalul angajat sau contractual al asociației; 
• afișează la avizier (art. 57 lit. s din lege), lista și datele de contact ale instituțiilor cu atribuții de inspecție și control unde pot fi sesizate nereguli legate de activitatea: organelor de conducere ale asociației de proprietari,  administratorului și membrilor asociației. 

Una din cele mai importante activități ale președintelui este relația cu proprietarii și toți ceilalți care trăiesc sau/și muncesc în condominiu.  Sub acest aspect președintele are următoarele drepturi și obligații: 
• președintele are acces, conform art. 31 (1) din lege, cu un preaviz de 5 zile, în proprietatea individuală cu scopul de a:
- verifica instalațiile comune în caz de necesitate;
- constată eventuale modificări neautorizate efectuate de proprietari;
- accede în spațiul individual în caz de urgență;
- în alte situații temeinic motivate.
• în situația în care judecătoria a respins cererea de obținere a personalității juridice de către asociație, cu ocazia înființării ei, președintele informează, în scris, toți proprietarii în aceeași zi, prin afișare la avizier;
• primește și soluționează sesizările proprietarilor privind nerespectarea regulamentului condominiului de către proprietari sau chiriași; (art. 22 (6) din lege)
• răspunde, în scris, în 10 zile, de la data primirii, la solicitările de explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației. Sesizările trebuie expediate de cei nemulțumiți în termen de 10 zile de la data afișării listei de plată; (art. 28 (3) din lege)
• răspunde, în scris la solicitările primite de la proprietari cu privire la cazurile în care unul dintre proprietari împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari; (art. 29 (1) din lege)
• răspunde în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora. ( art. 57 lit. e din lege)
• primește și soluționează sau supune spre soluționare organelor competente din asociație notificările privind schimbările privind structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoane luate în spațiu, locatarii și comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței; (art. 30 (1) din lege)

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului. 

 Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri