Viața de asociație (17): Președintele asociației de proprietari (IV)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Viața de asociație (17): Președintele asociației de proprietari (IV)

GALERIE
Asociatie proprietari
  • Asociatie proprietari
- +

În continuarea numerelor anterioare, completăm lista îndatoririlor președintelui asociației cu următoarele:

• eliberează și semnează adeverința prin care se atestă plata la zi a debitelor unui proprietar pentru diverse situații; (art. 33 (8) din lege)

• ia în evidență noul proprietar al unui spațiu individual în 10 zile lucrătoare, de la data când acesta a intrat în posesia titlului său de proprietate. (art. 33 (6) din lege)

• acționează în instanță, în numele asociației, proprietarul care „care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.” (art. 78 (2) din lege)

• înscrie ipoteca imobiliară legală în cartea funciară, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție, din care rezultă debitul, după împlinirea a mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei; (art. 80 (3)

• președintele sau proprietarul cu debite solicită radierea ipotecii imobiliare legale, în cel mult 10 zile de la data achitării datoriei pe baza chitanței ori a unui alt înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate și răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse proprietarului pentru nerespectarea acestui; (art. 80 (3-5) din lege)

În relația cu autoritățile publice președintele:

• gestionează modul de îndeplinire a obligațiilor ce revin asociației de proprietari în raport cu autoritățile publice; ( art. 57 lit. f din lege)

• prezintă, spre verificare la solicitarea organelor abilitate, documente ale asociației, oferind toate informațiile solicitate; ( art. 57 lit. g din lege)

• transmite, în mod obligatoriu, în 30 de zile de la modificare, serviciului de specialitate din primărie, datele de contact actualizate privind președintele, comitetul executiv, cenzorul și administratorul; (art. 62 din lege)

• depune acordul de asociere și statutul asociației de proprietari, de câte ori sunt modificări, la judecătoria în a cărei rază teritorială este condominiul; (art. 17 (8) din lege)

• semnează și emite către notar, adeverința prin care se atestă existența sau nu a unei datorii către asociație în cazul înstrăinării spațiului individual;

• solicită notarea în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată; (art. 33 (9) din lege)

• primește notificările cu privire la modificările suprafețelor construite sau utile din  proprietatea individuală, conform, art. 34 (3) din lege și răspunde pentru introducerea lor în cartea tehnică a construcției și în baza de date a asociației, ca nouă bază de calcul pentru consumurile viitoare;

• primește fotocopiile după autorizațiile de construire pentru executarea lucrărilor de la proprietarii din condominii; (art. 37 (4) din lege)

• semnează contract de închiriere, de folosință sau de concesiune privind utilizarea de părți comune de către terți, persoane fizice/juridice; (art. 38 (2) din lege) O copie a actului încheiat se atașează la acordul de asociere;

• poate propune, în scris, comitetului executiv sau adunării generale, măsuri împotriva celor care încalcă regulamentul condominiului, hotărârile și deciziile asociației.

• întocmește și actualizează cartea de imobil, conform cu legislația în vigoare;

• păstrează și asigură completarea la zi a cărții tehnice a construcției și a celorlalte documente privitoare la activitatea asociației de proprietari; (art. 57 lit. j din lege)

• atașează dosarului de înființare a asociației, actele adiționale prin care se înscriu noi membri în asociația de proprietari;

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.