anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (18): Ce sancţiuni şi amenzi poate primi președintele unei asociații de proprietari

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

Contravenții și sancțiuni - Răspunderea președintelui este personală sau solidară, după caz, cu alți deținători de funcții în cadrul asociației de proprietari, ori de câte ori se face dovada încălcării cu intenție sau din culpă a legii, a hotărârilor și deciziilor. (art. 58 (2)

Răspunderea președintelui poate fi, după caz, contravențională, civilă și penală.

Legea nr. 196/2018 prevede în art. 102 literele c și e din lege următoarele sancțiuni:

• neluarea de către președinte a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a condominiului și a instalațiilor comune aferente pe toată durata existenței acestora: amendă de la 200 lei la 1.000 lei; (art. 102 lit. c din lege)

• nerespectarea statutului, a acordului de asociere și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte: amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; (art. 102 lit. e din lege)

• neconvocarea adunării generale, amendă de la 200-1.000 lei; (art. 102 (1) lit. a)

• utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut în lege; amendă de la 4.000 lei la 9.000 lei

Relația contractuală - Președintele își desfășoară activitatea pe baza unui contract de mandat care conferă o garanție, în plus, alături de obligațiile ce-i revin prin lege și reglementările interne (statut, regulamentul condominiului și acordul de asociere) pentru exercitarea cu profesionalism și eficiență a atribuțiilor ce-i revin.

Garanții materiale și morale - Legea nu prevede garanții materiale pentru președinte. Alegerea președintelui este o chestiune foarte serioasă, cu importante consecințe pentru viața de asociație. Dacă alegerea președintelui este potrivită sub aspectul competențelor și conduitei, atunci viața de asociație va fi resimți în mod pozitiv acest lucru, dacă nu se va ajunge la situații limită care dăunează proprietarilor și condominiului.

Răspunderea juridică a președintelui - Președintele răspunde, pentru orice faptă care are drept consecință încălcarea legii, răspundere ce poate fi contravențională, civilă, penală. Multitudinea actelor normative care se aplică în viața de asociație nu ne permite, în acest spațiu să facem o descriere mai amănunțită a faptelor sancționate de lege.

Programul de lucru al președintelui  - Cu excepția programului de birou, afișat la sediu, președintele nu are o activitate normată. Ca urmare,  președintele trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă în condominiu și în asociația de proprietari, să fie prezent acolo și atunci când situația de pe teren o cere și să ia deciziile potrivite pentru rezolvarea problemelor ivite.

Dialogul cu cei care locuiesc, muncesc sau tranzitează condominiul

Dialogul cu cei ce locuiesc, muncesc sau tranzitează condominiul este foarte important.

Pe această cale, fluxul informațional dintre cei, mai sus enumerați și președinte asigură transparența necesară în viața de asociație.

Dispozițiile date - Președintele își exercită autoritatea prin dispozițiile date, în scris sau verbal. Referitor la dispoziții, în lege nu există o referire expresă cu privire la această formă de exercitare a autorității, dar în realitate, constituie  o practică destul de des întâlnită.

Remunerația președintelui - Conform art. 58 (1) din lege președintele asociației de proprietari poate primi o remunerație în baza contractului de mandat, în condițiile hotărâte de adunarea generală a proprietarilor și consemnată în procesul-verbal. Remunerarea președintelui, sub aspectul modului de calcul, se încadrează în cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 - Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face la Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

 

Rubrică sponsorizată de SC Conex Distribution SA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.