anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (19): Administratorul de condominiu (I)

GALERIE
administrare
  • administrare
- +

Administratorul de condominii este persoana fizică sau juridică angajată să desfășoare „activități de administrare tehnică și întreținere a proprietății comune, de contabilitate și de casierie”. (art. 64 (2) din lege)

Cadrul legislativ - Administratorul de condominii își desfășoară activitatea în baza următoarelor, principale, acte normative și reglementări: Legea nr. 196/2018, Codul civil, Codul fiscal și legislația financiar contabilă, statutul asociației de proprietari, Regulamentul condominiului, hotărârile adunării generale, deciziile comitetului executiv, acte de reglementare pe domenii (PSI, finanțe,  mediu, ordine publică, etc.), actele juridice încheiate cu asociația de proprietari privind atribuțiile de serviciu, fișa postului și altele.

Baza legală - Activitatea administratorului se desfășoară în baza unui:

• contractul de prestări servicii; (art. 63 (4) din lege)

• contractul individual de muncă; (art. 63 (4) din lege)

• contractul de administrare, conform art. 2 lit. i din lege, document definit ca fiind „acordul scris încheiat între o asociație de proprietari și un administrator de condominii, care poate fi persoană fizică, persoană fizică autorizată sau o persoană juridică cu obiect de activitate administrarea condominiilor, în vederea prestării unor activități și îndeplinirii unor obiective stabilite de asociația de proprietari, conform legii. Contractul de administrare este un contract cu titlu oneros și se încheie în formă scrisă”. În „scopul administrării și întreținerii condominiului, asociația de proprietari încheie contracte în numele proprietarilor cu persoane fizice, persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice cu obiect de activitate administrarea condominiilor”. Activitățile de administrare nereglementate prin lege sau statutul asociației „sunt condiționate de hotărârea adunării generale a asociației de proprietari”. (art. 63 (2) și 63 (3) din lege

Statut juridic - Administrarea condominiului poate fi realizată, conform art. 64 (1) din lege, de către persoane fizice, persoane fizice autorizate și persoane juridice specializate, autorizate conform legii.

Pregătirea școlară și profesională a administratorului - În vederea obținerii certificatului de calificare profesională persoana interesată trebuie să îndeplinească mai multe condiții cerute de lege, cu privire la:

a. pregătirea școlară - Standardul ocupațional prevede că nivelul minim de pregătire școlară pentru ca o persoană să poată urma cursuri de calificare profesională este „învățământul general obligatoriu”.

b. pregătirea profesională - Conform Legii nr. 196/2018, activitatea administratorului nu mai este o ocupație, ci o profesie. Prin Decizia nr. 140/2019 a Autorității Naționale a Calificărilor, s-a aprobat noul standard ocupațional pentru profesia de administrator de condominii, înregistrat în Codul Național al Calificărilor la nr. 5151.3.1.3.

Pregătirea profesională constă în absolvirea cursului de calificare profesională organizat de un furnizor autorizat de Ministerul Muncii, prin intermediul Comisiei de autorizare județene. Durata cursului de calificare profesională este, conform Standardului ocupațional, de 720 de ore, în total, din care 240 de ore teorie și 480 ore practică.

Conform art. 106 din lege se prevedea că persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator își pot desfășura activitatea în continuare, numai dacă obțin certificate de calificare profesională având ca termen limită data de 28.09.2019. Ulterior, prin apariția OG nr. 21/2019 acest  termen a fost amânat până la data 01.01.2020.

Certificatul de calificare este definit în lege ca fiind „actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a îndeplini ocupația de administrator de condominii, în conformitate cu legislația privind învățământul superior sau privind formarea profesională a adulților”. (art. 2 lit. f din lege)

Procedura obținerii certificatului - La finalul cursului de calificare, absolvenții sunt evaluați, prin examinare finală, de către o comisie, special constituită prin grija Comisiei de autorizare județene (CAJ). Cei declarați admiși, obțin Certificatul de calificare profesională eliberat sub antetul Ministerului Muncii și Ministerului Educației din România, act recunoscut la nivel național și în statele din Uniunea Europeană.

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face la:
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.