VIAȚA DE ASOCIAȚIE (2). Despre asociațiile de proprietari și asociațiile de chiriași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (2). Despre asociațiile de proprietari și asociațiile de chiriași

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

Săptămâna trecută am analizat două teme: obligația de a se constitui asociațiile de proprietari și modul în care se realizează aceasta. În ediția de astăzi vorbim despre structura asociației de proprietari.

Conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, orice asociație de proprietari are în structura sa două categorii de organe: de decizie și de execuție. O prezentare schematică a modului de organizare a unei asociații este următoarea:

• adunarea generală;

• comitetul executiv și președintele asociației;

• cenzorul/comisia de cenzori;

• administratorul de condominii;

• personalul de specialitate (unde este cazul): contabil, jurist, inginer constructor, etc.;

• personalul de execuție tehnic-administrativ: instalator, fochist, electrician, mecanic, personal pentru curățenie și întreținere, etc.

Modul de constituire și funcționare a structurilor asociației de proprietari

• adunarea generală, este, conform legii, formată din proprietarii membri ai asociației de proprietari prezenți la ședință. Participarea la adunarea generală nu este supusă vreunei condiții prealabile și este un drept absolut al fiecărui membru al asociației;

Folosim acest prilej pentru a reaminti președinților și membrilor comitetului executiv faptul că ne aflăm în perioada, stabilită prin lege, având ca termen limită 31 martie, în care trebuie să aibă loc adunările generale anuale în care se face bilanțul anului precedent și proiecția anului care a început. Încălcarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200-1000, în sarcina celor, din vina cărora, nu s-a convocat și ținut adunarea generală (conform art. 47 (1) și 102 (a) din Legea nr. 196/2018).

• comitetul executiv și președintele asociației este ales și votat de către adunarea generală. Comitetul executiv este format din cinci membri dintre care, unul, este președintele asociației de proprietari; 

• cenzorul/comisia de cenzori se alege, conform art. 46 (1) din Legea nr 196/2018, la constituirea asociației de proprietari și ulterior la un interval de patru ani, dacă, între timp, funcția nu se vacantează.

• administratorul de condominii, conform art. 63 (2) din Legea nr. 196/2018, funcționează în baza unui contract încheiat cu asociația de proprietari. Acest act se poate încheia cu „persoane fizice, persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice cu obiect de activitate administrarea condominiilor, înființate potrivit prevederilor legale în vigoare”.

• personalul de specialitate (unde este cazul): contabil, jurist, inginer constructor, etc. Stabilirea oportunității, angajării personalului de specialitate, a condițiilor de muncă (număr, competențe, atribuții, program de activitate, etc.) este de competența adunării generale, care, poate mandata și comitetul executiv să îndeplinească această sarcină.

• personalul de execuție tehnic-administrativ: instalator, fochist, electrician, mecanic, personal pentru curățenie și întreținere, etc., structurat și dimensionat conform nevoilor asociației de proprietari dar și a puterii financiare a acesteia, este un atribut al adunării generale care, la rândui, poate mandata comitetul executiv să îndeplinească această cerință

O prezentare în detaliu a fiecărei structuri a asociației de proprietari o vom face în numerele viitoare ale ziarului.

Organisme care veghează la respectarea legii de către asociațiile de proprietari

Conform legii, există, mai multe categorii de organisme:

a. instituții publice competente să constate și să aplice sancțiuni contravenționale, precum:

• autoritățile expres prevăzute în Legea nr. 196/2018 și anume:

- Inspectoratul de Stat în Construcții;

- primarii sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală;

- Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice sau, după caz, de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei

• autorități publice, pe categorii de activități, reprezentate de multitudinea de servicii publice deconcentrate;

b. instituții publice competente să constate și să dispună măsuri cu privire la fapte penale sau/și civile ori de altă natură, precum: poliția, parchetul, instanțele de judecată;

c. alte categorii: camere/curți de arbitraj, mediatori și altele.

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.