anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (2). Despre asociațiile de proprietari și asociațiile de chiriași

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

Săptămâna trecută am analizat două teme: obligația de a se constitui asociațiile de proprietari și modul în care se realizează aceasta. În ediția de astăzi vorbim despre structura asociației de proprietari.

Conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, orice asociație de proprietari are în structura sa două categorii de organe: de decizie și de execuție. O prezentare schematică a modului de organizare a unei asociații este următoarea:

• adunarea generală;

• comitetul executiv și președintele asociației;

• cenzorul/comisia de cenzori;

• administratorul de condominii;

• personalul de specialitate (unde este cazul): contabil, jurist, inginer constructor, etc.;

• personalul de execuție tehnic-administrativ: instalator, fochist, electrician, mecanic, personal pentru curățenie și întreținere, etc.

Modul de constituire și funcționare a structurilor asociației de proprietari

• adunarea generală, este, conform legii, formată din proprietarii membri ai asociației de proprietari prezenți la ședință. Participarea la adunarea generală nu este supusă vreunei condiții prealabile și este un drept absolut al fiecărui membru al asociației;

Folosim acest prilej pentru a reaminti președinților și membrilor comitetului executiv faptul că ne aflăm în perioada, stabilită prin lege, având ca termen limită 31 martie, în care trebuie să aibă loc adunările generale anuale în care se face bilanțul anului precedent și proiecția anului care a început. Încălcarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200-1000, în sarcina celor, din vina cărora, nu s-a convocat și ținut adunarea generală (conform art. 47 (1) și 102 (a) din Legea nr. 196/2018).

• comitetul executiv și președintele asociației este ales și votat de către adunarea generală. Comitetul executiv este format din cinci membri dintre care, unul, este președintele asociației de proprietari; 

• cenzorul/comisia de cenzori se alege, conform art. 46 (1) din Legea nr 196/2018, la constituirea asociației de proprietari și ulterior la un interval de patru ani, dacă, între timp, funcția nu se vacantează.

• administratorul de condominii, conform art. 63 (2) din Legea nr. 196/2018, funcționează în baza unui contract încheiat cu asociația de proprietari. Acest act se poate încheia cu „persoane fizice, persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice cu obiect de activitate administrarea condominiilor, înființate potrivit prevederilor legale în vigoare”.

• personalul de specialitate (unde este cazul): contabil, jurist, inginer constructor, etc. Stabilirea oportunității, angajării personalului de specialitate, a condițiilor de muncă (număr, competențe, atribuții, program de activitate, etc.) este de competența adunării generale, care, poate mandata și comitetul executiv să îndeplinească această sarcină.

• personalul de execuție tehnic-administrativ: instalator, fochist, electrician, mecanic, personal pentru curățenie și întreținere, etc., structurat și dimensionat conform nevoilor asociației de proprietari dar și a puterii financiare a acesteia, este un atribut al adunării generale care, la rândui, poate mandata comitetul executiv să îndeplinească această cerință

O prezentare în detaliu a fiecărei structuri a asociației de proprietari o vom face în numerele viitoare ale ziarului.

Organisme care veghează la respectarea legii de către asociațiile de proprietari

Conform legii, există, mai multe categorii de organisme:

a. instituții publice competente să constate și să aplice sancțiuni contravenționale, precum:

• autoritățile expres prevăzute în Legea nr. 196/2018 și anume:

- Inspectoratul de Stat în Construcții;

- primarii sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală;

- Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice sau, după caz, de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei

• autorități publice, pe categorii de activități, reprezentate de multitudinea de servicii publice deconcentrate;

b. instituții publice competente să constate și să dispună măsuri cu privire la fapte penale sau/și civile ori de altă natură, precum: poliția, parchetul, instanțele de judecată;

c. alte categorii: camere/curți de arbitraj, mediatori și altele.

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.