anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (20) Administratorul de condominiu (II)

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

Atestarea administratorului - Atestatul este, conform art. 2 lit. e din lege „actul care dovedește calitatea de administrator de condominii, prin care persoanele fizice care dețin certificate de calificare, sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local”

Procedura obținerii atestatului - Atestatul se emite „la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, primarul, în baza unei hotărâri a consiliului local, atestă persoanele fizice în vederea dobândirii calității de administrator de condominii”. (art. 10 (5) din lege)

Atestatul se emite în baza cererii adresate consiliului local, însoțită, conform art. 10 (6) lit. a-c din lege, de următoarele documente:
• certificatul de calificare profesională pentru profesia de administrator de condominii;
• cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară;
• cazierul fiscal.

Valabilitatea și reînnoirea atestatului - Atestatul este valabil patru ani de la data emiterii și se poate fi reînnoi în aceleași condiții în care s-a emis; (art. 64 (10) din lege). Activitatea de administrare a condominiilor se suspendă, în mod automat, în cazul expirării, suspendării sau retragerii atestatului. (art. 64 (11) din lege) Suspendarea sau retragerea atestatului se face, conform art. 64 (9) din lege, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, în cazul în care instanțele judecătorești competente au stabilit existența unui prejudiciu cauzat de administrator.

Publicitatea atestatului - Atestatul se afișează la avizier, la data intrării în vigoare a contractului de administrare. (art. 64 (8) din lege)

Contravenții și sancțiuni - Desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege - amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. (art. 102 (1) lit. q din lege)

Interdicții și incompatibilități
a. interdicții 
• nu pot fi numite în funcția de administrator persoanele care sunt înrudite până la gradul al III-lea cu cei care deja ocupă aceste funcții; (art. 46 (6) din lege) și cele care au suferit condamnări, în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară; (art. 46 (7) din lege)
• administratorul sau alt membru al familiei acestuia „nu poate primi mandat pentru a reprezenta un alt proprietar în cadrul adunării generale”; (art. 49 (3) din lege)
• administratorul, reprezentantul administratorului, soțul/soția acestuia și alți membri ai familiei sale, dacă sunt membri ai asociației la care acesta este angajat, nu au drept de vot în probleme referitoare la activitatea sa; (art. 49 (3) lit. h din lege)
• administratorul, reprezentantul administratorului, soțul/soția, ascendenții, descendenții săi, precum și cenzorul, chiar dacă sunt proprietari, nu pot fi membri ai comitetului executiv al asociației de proprietari. (art. 55 (5) din lege)

b. incompatibilități
• administratorul, sau alt membru al familiei sale nu poate primi mandat pentru a reprezenta un alt proprietar în cadrul adunării generale;
• administratorul, reprezentantul administratorului, soțul/soția acestuia și alți membri ai familiei sale, dacă sunt membri ai asociației de proprietari la care acesta este angajat, nu au drept de vot în probleme referitoare la activitatea administratorului;
• administratorul, reprezentantul administratorului, soțul/soția, ascendenții, descendenții săi, chiar dacă sunt proprietari, nu pot fi membri ai comitetului executiv al asociației de proprietari.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.