Viața de asociație (21) - Administratorul de condominiu (III)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Viața de asociație (21) - Administratorul de condominiu (III)

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

Desemnarea administratorului - Desemnarea administratorului se poate face prin: hotărâre a adunării generale;  decizia comitetului executiv, în baza mandatului acordat de adunarea generală. Decizia se aduce la cunoștința tuturor proprietarilor. (art. 63 (3) din lege)

Dosarul de angajare - Dosarul de angajare, conform art. 64, din lege cuprinde următoarele documente:

a. în cazul persoanelor fizice:

• certificatul de calificare profesională

• atestatul (afișat la avizier, de administrator, la intrarea în vigoare a contractului de administrare);

• cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară;

• garanția materială;

• poliță de asigurare profesională încheiată ulterior angajării.

Opțional - un CV din care să rezulte activități și locuri de muncă avute anterior.

În baza dosarului prezentat și a deciziei comitetului executiv între asociația de proprietari și administratorul persoană fizică se încheie un contract de muncă.

b. în cazul persoanelor juridice:

• codul de înregistrare fiscală și actul constitutiv din care să reiasă că „sunt operatori economici înființați și înregistrați conform legii, care au ca obiect de activitate administrarea condominiilor”; (art. 64 (6) din lege)

• atestatul pentru „pentru toți angajații care prestează activitatea de administrare a condominiilor”; (art. 64 (7) din lege)  Atestatul va fi afișat la avizier la data intrării în vigoare a contractului de administrare;

• cazierul judiciar;

• poliță de asigurare profesională. Administratorul, la solicitarea asociației,  încheie, pe cheltuială proprie, o poliță de asigurare de răspundere civilă profesională, pentru „protejarea intereselor proprietarilor și ale asociației de proprietari împotriva riscurilor aferente activității de administrare într-un condominiu”; (art. 68 din lege)

• să depună garanția materială pe perioada în care funcționează ca administrator.

• opțional se poate solicita recomandări de la alte locuri de muncă;

• ulterior angajării se încheie un contract de administrare cu conducerea asociației.

Dosarul se prezintă comitetului executiv care emite decizia de încadrare și la care se adaugă  contractul de prestări serviciu încheiat între asociația de proprietari și administratorul persoană juridică.

Durata mandatului de administrator - Mandatului de administrator se întinde pe durata de valabilitate a atestatului, respectiv patru ani, după care se poate reînnoi în aceleași condiții în care a fost obținut inițial.

Încetarea mandatului de administrator se poate datora unor cauze precum:

• încetarea valabilității atestatului;

• încetarea contractului de administrare;

• ieșirea la pensie;

• la cerere sau prin demisie;

• ca urmare a hotărârii adunării generale ori a comitetului executiv sau pentru alte motive.

La încetarea mandatului noul administrator, preia „în baza unui proces-verbal de predare-primire vizat de președintele asociației și cenzor, în 5 zile de la încetarea contractului său, toate documentele, bunurile și valorile aferente funcției sale, situația financiar-contabilă a asociației și a fiecărui proprietar în raport cu asociația, situația soldurilor elementelor de activ și de pasiv la data preluării”. Procesul-verbal cuprinde și chitanța de plată cu care s-a făcut ultima încasare, numele proprietarilor restanțieri, sumele restante, contractele în derulare, plățile ce urmează a fi făcute după data predării”. Dacă administratorul nu îndeplinește această obligație nu este  descărcat de gestiune și poate fi acționat în instanță de asociația de proprietari. (art. 69 (2) din lege)

Delegarea mandatului de administrator - Mandatul de administrator nu se deleagă.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.