anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (22): Responsabilităţile administratorului de condominiu

GALERIE
asociatie-de-proprietari_23410_1
  • asociatie-de-proprietari_23410_1
- +

Responsabilitățile administratorului de condominii (partea I), sunt următoarele:

• negociază contracte de furnizare/prestare servicii cu furnizori, prestatori și asociația de proprietari, în temeiul contractului de administrare și împuternicirii acordate de adunarea generală. (art. 65 din lege)

• desfășoară activități de:

- administrare tehnică a proprietății comune;

- întreținere a proprietății comune;

- contabilitate și casierie.

• pune în executare hotărârile asociației de proprietari; (art. 49 (1) din lege)

• supune spre avizare comitetului executiv documentele asociației de proprietari, corespondența și registrele privind gestiunea din administrare; (art. 55 (2) din lege)

• propune, cel târziu, până la sfârșitul perioadei de recalculare a cheltuielilor, bugete anuale în care se includ sumele achitate, lucrările de întreținere, reabilitare și îmbunătățire, sumele necesare din fondurile asociației, alte cheltuieli previzibile și o estimare generală a cheltuielilor asociației de proprietari; (art. 66 (1) lit. h din lege)

• prezintă, proprietarilor care solicită, toate datele, documentele și informațiile privind conținutul și respectarea contractului de administrare, precum și a acordurilor de plată în rate a cheltuielilor anuale, a cuantumului prestațiilor convenite; (art. 66 (1) lit. k din lege). Solicitarea se face în scris și se avizează de președinte.

• supune spre aprobare comitetului executiv ofertele operatorilor economici care satisfac cerințele asociației  privind prețul, durata de execuție și calitatea lucrărilor propuse privind proprietatea comună; (art. 67 (1) din lege)

• desfășoară activități de administrare care nu sunt reglementate prin lege sau prin statutul asociației dar sunt condiționate de hotărârea adunării generale a asociației de proprietari; (art. 66 (1) lit. e din lege)

• prestează serviciile pentru care a fost angajat și care se prevăd în contractul de administrare cu responsabilitate și în mod profesional; (art. 66 (1) lit. d din lege)

• administrează imobilul, propune și supraveghează lucrări având ca scop conservarea și întreținerea acestuia; (art. 66 (1) lit. a din lege)

• supraveghează lucrările care privesc administrarea și personalul angajat; (art. 66 (1) lit. b din lege)

• inițiază executarea tuturor lucrărilor necesare protejării imobilului, cu condiția să existe o urgență și un acord al comitetului executiv; (art. 66 (1) lit. c din lege)

• efectuează formalitățile necesare în angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea și întreținerea condominiului, derularea și urmărirea realizării acestor contracte; (art. 66 (1) lit. i din lege)

• asigură, prin controale periodice, respectarea și aplicarea normelor de apărare împotriva incendiilor la utilizarea părților comune, funcționalitatea permanentă, la nivelul proiectat, a căilor de evacuare în caz de incendiu și a celor de acces, intervenție și salvare și comunică, de urgență, președintelui și/sau comitetului executiv neregulile identificate; (art. 66 (1) lit. p din lege)

• supraveghează lucrările care privesc administrarea și personalul angajat; (art. 66 (1) lit. b din lege)

• organizează și conduce contabilitatea în partidă simplă și activitatea de casierie;

• administratorul organizează și conduce contabilitatea în partidă simplă a veniturilor și cheltuielilor asociației de proprietari cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind legislația financiar-contabilă. (art. 74 (1) din lege)

• gestionează, conform hotărârii adunării generale sau deciziei comitetului executiv, fondul de rulment și cel de reparații precum și alte fonduri aprobate de către aceste organisme; (art. 66 (1) lit. l din lege)

• calculează, întocmește, supune verificării cenzorului și aprobării comitetului executiv după care afișează la avizier lista lunară a cheltuielilor de întreținere, întocmită conform reglementărilor în vigoare, în termen de maximum 5 zile de la primirea ultimei facturi de la furnizorii de servicii; (art. 66 (1) lit. m din lege)

• afișează lunar, la avizier, lista de venituri și cheltuieli ale asociației, care cuprinde inclusiv veniturile obținute din exploatarea proprietății comune; (art. 66 (1) lit. o din lege)

• utilizează fondurile asociației de proprietari, conform hotărârilor luate de adunarea generală sau prin decizia comitetului executiv, după caz; (art. 66 (2) din lege)

• ține evidențe contabile separate pentru fiecare condominiu în parte pe care îl are în administrare. (art. 66 (3) din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face la Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui iceberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.