Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (23): Administratorul de condominiu (V)

GALERIE
bloc
  • bloc
- +

Responsabilitățile administratorului de condominii (partea a II-a), sunt conform art. 65 din lege următoarele:

• folosește pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației. La acest cont au acces pentru informare, în condițiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, privind Codul Civil, toți proprietarii. În cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea lor, toate sumele sau valorile încasate în numele sau în contul asociației. (art. 67 (2) din lege). Contul nu poate fi folosit pentru plata cotelor lunare de contribuție la cheltuielile asociației (întreținerii) de către proprietari. (art. 67 (3) din lege)

• poate păstra în casierie, cu acordul adunării generale, un numerar, de maximum 1.000 de lei, lunar, pentru cheltuieli neprevăzute; (art. 67 (5) din lege)

• eliberează chitanță nominală separată pentru încasarea fondului de reparații; (art. 71 (4) din lege)

• eliberează chitanță nominală separată pentru încasarea fondului de rulment; (art. 72 (4) din lege)

• prezintă, în termen de 5 zile de la încetarea contractului de administrare, conform condițiilor stabilite de art. 69 alin. (1) din lege, președintelui asociației de proprietari și cenzorului/comisiei de cenzori contabilitatea fondului de reparații, fondului de rulment, în cazul unui transfer către un nou administrator; (art. 71 (5) din lege)

• transmite noului administrator, în caz de schimbare, în baza unui proces-verbal de predare-primire, vizat de președintele asociației și de către cenzor/comisia de cenzori, în 5 zile de la încetarea contractului său, totalitatea documentelor, bunurilor și valorilor aflate în administrarea sa, situația financiar-contabilă a asociației și a fiecărui proprietar în raport cu asociația, situația soldurilor elementelor de activ și de pasiv la data predării. Procesul-verbal cuprinde și chitanța de plată cu care s-a făcut ultima încasare, numele proprietarilor restanțieri, sumele restante, contractele în derulare, plățile ce urmează a fi făcute după data predării”. (art. 69 (1) din lege)

Dacă se încălcă această prevedere, administratorul nu este descărcat de gestiune și în plus, poate fi acționat în instanță de către asociația de proprietari”. (art. 69 (2) din lege)

• asigură gestionarea condominiului conform hotărârilor adunării generale și deciziilor comitetului executiv, cu respectarea prevederilor legale; (art. 66 (1) lit. j din lege)

• gestionează bunurile materiale și fondurile bănești ale asociației, conform hotărârilor adunării generale și deciziilor comitetului executiv; (art. 66 (1) lit. g din lege)

• asigură, pe bază de cerere scrisă, accesul proprietarilor la documentele contabile sau orice alt document al asociației și la solicitare înmânează copii după documente cu plata costului multiplicării lor. (art. 28 (1) din lege). În caz de încălcare a acestei obligații, proprietarii pot să „notifice despre aceasta comitetul executiv și cenzorul. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se „pot adresa compartimentelor din cadrul primăriei”. (art. 28 (4) din lege)

• poate accede în proprietatea individuală a unui proprietar cu condiția să respecte procedura cerută de lege în art. 31 (1)  „cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore. (art. 31 (1) din lege)

• emite adeverință proprietarului care își înstrăinează spațiul din bloc pentru a fi prezentată notarului public, datată, înregistrată și ștampilată, cu semnătura olografă, a sa și a președintelui, cu precizarea numelui și prenumelui și. Dacă lipsește o semnătură se va menționa motivul lipsei acesteia (art. 33 (2) lit. a din lege)

• solicită notarea în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Birourile de cadastru și publicitate imobiliară vor proceda la notarea acestor debite în cartea funciară a locuințelor sau spațiilor cu altă destinație. (art. 33 (9) din lege)

Responsabilitățile administratorului în relația cu autoritățile publice privesc următoarele aspecte:

• se supune controlului efectuat de către autoritatea publică locală;

• întocmește lunar și depune semestrial la compartimentul specializat în sprijinirea și îndrumarea asociațiilor de proprietari situația soldurilor elementelor de activ și pasiv; (art. 66 (1) lit. n din lege)

(Marius Gheorghiu)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face pe următoarele căi:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 
Rubrică sponsorizată de SC Conex Distribution SA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri