anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (23): Administratorul de condominiu (V)

GALERIE
bloc
  • bloc
- +

Responsabilitățile administratorului de condominii (partea a II-a), sunt conform art. 65 din lege următoarele:

• folosește pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației. La acest cont au acces pentru informare, în condițiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, privind Codul Civil, toți proprietarii. În cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea lor, toate sumele sau valorile încasate în numele sau în contul asociației. (art. 67 (2) din lege). Contul nu poate fi folosit pentru plata cotelor lunare de contribuție la cheltuielile asociației (întreținerii) de către proprietari. (art. 67 (3) din lege)

• poate păstra în casierie, cu acordul adunării generale, un numerar, de maximum 1.000 de lei, lunar, pentru cheltuieli neprevăzute; (art. 67 (5) din lege)

• eliberează chitanță nominală separată pentru încasarea fondului de reparații; (art. 71 (4) din lege)

• eliberează chitanță nominală separată pentru încasarea fondului de rulment; (art. 72 (4) din lege)

• prezintă, în termen de 5 zile de la încetarea contractului de administrare, conform condițiilor stabilite de art. 69 alin. (1) din lege, președintelui asociației de proprietari și cenzorului/comisiei de cenzori contabilitatea fondului de reparații, fondului de rulment, în cazul unui transfer către un nou administrator; (art. 71 (5) din lege)

• transmite noului administrator, în caz de schimbare, în baza unui proces-verbal de predare-primire, vizat de președintele asociației și de către cenzor/comisia de cenzori, în 5 zile de la încetarea contractului său, totalitatea documentelor, bunurilor și valorilor aflate în administrarea sa, situația financiar-contabilă a asociației și a fiecărui proprietar în raport cu asociația, situația soldurilor elementelor de activ și de pasiv la data predării. Procesul-verbal cuprinde și chitanța de plată cu care s-a făcut ultima încasare, numele proprietarilor restanțieri, sumele restante, contractele în derulare, plățile ce urmează a fi făcute după data predării”. (art. 69 (1) din lege)

Dacă se încălcă această prevedere, administratorul nu este descărcat de gestiune și în plus, poate fi acționat în instanță de către asociația de proprietari”. (art. 69 (2) din lege)

• asigură gestionarea condominiului conform hotărârilor adunării generale și deciziilor comitetului executiv, cu respectarea prevederilor legale; (art. 66 (1) lit. j din lege)

• gestionează bunurile materiale și fondurile bănești ale asociației, conform hotărârilor adunării generale și deciziilor comitetului executiv; (art. 66 (1) lit. g din lege)

• asigură, pe bază de cerere scrisă, accesul proprietarilor la documentele contabile sau orice alt document al asociației și la solicitare înmânează copii după documente cu plata costului multiplicării lor. (art. 28 (1) din lege). În caz de încălcare a acestei obligații, proprietarii pot să „notifice despre aceasta comitetul executiv și cenzorul. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se „pot adresa compartimentelor din cadrul primăriei”. (art. 28 (4) din lege)

• poate accede în proprietatea individuală a unui proprietar cu condiția să respecte procedura cerută de lege în art. 31 (1)  „cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore. (art. 31 (1) din lege)

• emite adeverință proprietarului care își înstrăinează spațiul din bloc pentru a fi prezentată notarului public, datată, înregistrată și ștampilată, cu semnătura olografă, a sa și a președintelui, cu precizarea numelui și prenumelui și. Dacă lipsește o semnătură se va menționa motivul lipsei acesteia (art. 33 (2) lit. a din lege)

• solicită notarea în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Birourile de cadastru și publicitate imobiliară vor proceda la notarea acestor debite în cartea funciară a locuințelor sau spațiilor cu altă destinație. (art. 33 (9) din lege)

Responsabilitățile administratorului în relația cu autoritățile publice privesc următoarele aspecte:

• se supune controlului efectuat de către autoritatea publică locală;

• întocmește lunar și depune semestrial la compartimentul specializat în sprijinirea și îndrumarea asociațiilor de proprietari situația soldurilor elementelor de activ și pasiv; (art. 66 (1) lit. n din lege)

(Marius Gheorghiu)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face pe următoarele căi:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 
Rubrică sponsorizată de SC Conex Distribution SA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un preşedinte discret

Lucian DÎRDALA

Un preşedinte discret

Nu se pune problema să stabilim, aici, pattern-uri ambiţioase. Se poate, totuşi, observa că preşedinţii Senatului din guvernările dominate de Ion Iliescu au fost politicieni lipsiţi de ambiţia de a controla partidul sau guvernul, acceptând fără obiecţii supremaţia lui Ion Iliescu.

Filmuletul zilei

opinii

Ultima mineriadă (I)

Florin CÎNTIC

Ultima mineriadă (I)

Faptul că la presiunea societăţii civile conducerea DIICOT a hotărât să infirme în mare măsură scandaloasa încercare de muşamalizare făcută de procurorul Doru Stoica arată cât de exploziv este dosarul represiunii din 10 august 2018.

Imagine all the people...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Imagine all the people...

Memoriei lui Philippe Muray (1945-2006)

Efemeride electronice

Ioan MILICĂ

Efemeride electronice

pulspulspuls

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Cu nespusă sfială ridicăm privirea spre mitra Sfinţiei voastre, convinşi fiind că îndrăzneala ne va fi iertată, iar rostirea noastră păcătoasă va fi aşişderea trecută cu vederea, dacă se va dovedi nevrednică de înalta judecată a Sfinţiei Voastre.

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.