anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

Viaţa de asociaţie (24) - Administratorul de condominiu (VI)

GALERIE
viata de asociatie
  • viata de asociatie
- +

Administratorul răspunde pentru modul cum își organizează și își desfășoară activitatea proprie și a personalului pe care-l coordonează.

Domeniile de preocupări ale administratorului sunt diverse și privesc activitatea:

• administrativă;

• financiar-contabilă;

• de secretariat și arhivă;

• relația cu furnizorii de servicii și utilități;

• alte domenii și activități din competența asociației de proprietari.

Obiectivele principale ale activității administratorului sunt cele privind:

• starea condominiului;

• execuția bugetului în limita atribuțiilor și competențelor sale;

• relația cu cei care locuiesc și sau muncesc ori tranzitează condominiul

• relația cu furnizorii de servicii și utilități publice și altele.

Îndeplinește alte atribuții stabilite de adunarea generală, comitetul executiv și președintele  asociației, în limitele contractului de administrare. (art. 66 (1) lit. q din lege)

Garanții materiale - Administratorul este obligat:

• să depună, în contul asociației, o garanție financiară pentru acoperirea unor eventuale prejudicii;

• pentru protejarea intereselor proprietarilor și ale asociației de proprietari împotriva riscurilor aferente activității de administrare într-un condominiu, administratorii, la solicitarea asociațiilor de proprietari, sunt obligați să încheie, pe cheltuială proprie, polițe de asigurare de răspundere civilă profesională. (art. 68 din lege) 

• în cazul în care un administrator nu-și îndeplinește obligațiile ce-i revin sau le execută în mod defectuos și dă naștere, prin aceasta, la prejudicii asociației de proprietari, el poate suporta, în baza unei  hotărâri a adunării generale, conform (art. 67 (4) din lege) următoarele consecințe:

- acoperirea prejudiciilor create, din suma depusă cu titlu de garanție;

- diminuarea venitului personal, în funcție de gravitatea faptei;

- chemarea în judecată pentru recuperarea prejudiciilor provocate.

Răspunderea juridică a administratorului - Pentru actele și faptele sale administratorul răspunde contravențional, civil și penal. 

Remunerația administratorului - Remunerația administratorului de condominiu se face bugetul de cheltuieli pe cota-parte indiviză din proprietate. (art. 85 din lege)

Contravenții și sancțiuni

Art. 102 e) nerespectarea statutului, acordului de asociere și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor; amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; (art. 102 lit. e din lege)

Art. 102 k) neîncheierea de către administrator a asigurării pentru răspunderea civilă profesională a administratorului; 500 lei la 3.000 lei; (art. 102 lit. k din lege)

Art. 102 l) utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72; amendă de la 4.000 lei la 9.000 lei (art. 102 lit. l din lege)

Art. 102 m) utilizarea și gestionarea veniturilor asociației de proprietari, altfel decât este prevăzut la art. 20, 70 și 74; amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei (art. 102 lit. m din lege)

Art. 102 q) desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 64; amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei (art. 102 lit. q din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.