Viaţa de asociaţie (24) - Administratorul de condominiu (VI)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Viaţa de asociaţie (24) - Administratorul de condominiu (VI)

GALERIE
viata de asociatie
  • viata de asociatie
- +

Administratorul răspunde pentru modul cum își organizează și își desfășoară activitatea proprie și a personalului pe care-l coordonează.

Domeniile de preocupări ale administratorului sunt diverse și privesc activitatea:

• administrativă;

• financiar-contabilă;

• de secretariat și arhivă;

• relația cu furnizorii de servicii și utilități;

• alte domenii și activități din competența asociației de proprietari.

Obiectivele principale ale activității administratorului sunt cele privind:

• starea condominiului;

• execuția bugetului în limita atribuțiilor și competențelor sale;

• relația cu cei care locuiesc și sau muncesc ori tranzitează condominiul

• relația cu furnizorii de servicii și utilități publice și altele.

Îndeplinește alte atribuții stabilite de adunarea generală, comitetul executiv și președintele  asociației, în limitele contractului de administrare. (art. 66 (1) lit. q din lege)

Garanții materiale - Administratorul este obligat:

• să depună, în contul asociației, o garanție financiară pentru acoperirea unor eventuale prejudicii;

• pentru protejarea intereselor proprietarilor și ale asociației de proprietari împotriva riscurilor aferente activității de administrare într-un condominiu, administratorii, la solicitarea asociațiilor de proprietari, sunt obligați să încheie, pe cheltuială proprie, polițe de asigurare de răspundere civilă profesională. (art. 68 din lege) 

• în cazul în care un administrator nu-și îndeplinește obligațiile ce-i revin sau le execută în mod defectuos și dă naștere, prin aceasta, la prejudicii asociației de proprietari, el poate suporta, în baza unei  hotărâri a adunării generale, conform (art. 67 (4) din lege) următoarele consecințe:

- acoperirea prejudiciilor create, din suma depusă cu titlu de garanție;

- diminuarea venitului personal, în funcție de gravitatea faptei;

- chemarea în judecată pentru recuperarea prejudiciilor provocate.

Răspunderea juridică a administratorului - Pentru actele și faptele sale administratorul răspunde contravențional, civil și penal. 

Remunerația administratorului - Remunerația administratorului de condominiu se face bugetul de cheltuieli pe cota-parte indiviză din proprietate. (art. 85 din lege)

Contravenții și sancțiuni

Art. 102 e) nerespectarea statutului, acordului de asociere și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor; amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; (art. 102 lit. e din lege)

Art. 102 k) neîncheierea de către administrator a asigurării pentru răspunderea civilă profesională a administratorului; 500 lei la 3.000 lei; (art. 102 lit. k din lege)

Art. 102 l) utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72; amendă de la 4.000 lei la 9.000 lei (art. 102 lit. l din lege)

Art. 102 m) utilizarea și gestionarea veniturilor asociației de proprietari, altfel decât este prevăzut la art. 20, 70 și 74; amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei (art. 102 lit. m din lege)

Art. 102 q) desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 64; amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei (art. 102 lit. q din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.