VIAȚA DE ASOCIAȚIE (26) Cenzorul/comisia de cenzori (1)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (26) Cenzorul/comisia de cenzori (1)

GALERIE
cenzori, viata de asociatie
  • cenzori, viata de asociatie
- +

Am rezervat, mai la urmă, spațiul destinat prezentării locului și rolului cenzorului în viața de asociație, având o justificată motivație. Comisia de cenzori/cenzorul constituie, în opinia noastră cel mai important mecanism intern al asociației care veghează și răspunde pentru  legalitatea tuturor documentelor și acțiunilor întreprinse de acest organism. După ce au fost înșiruite, de-a lungul numerelor anterioare responsabilitățile membrilor asociației, adunării generale, comitetului executiv, președintelui, administratorului și al personalului asociației ne vom referi, în cele ce urmează, la răspunderile cenzorului privit ca funcție cheie care veghează la modul de lucru și documentele întocmite. 

Din păcate, în prea multe cazuri, acest post și responsabilitățile care-i revin sunt tratate cu multă ușurință și superficialitate și numai când se constată grave încălcări ale legii (fraude, hotărâri ilegale cu consecințele corespunzătoare) se amintește fie de nevoia de a avea un cenzor la asociație fie de a-l trage la răspundere pentru neexercitarea atribuțiilor sale.

Facem următoarea precizare: în numerele ce urmează, ori de câte ori vom vorbi despre drepturile și obligațiile cenzorului, ne referim, în egală măsură, atât la comisia de cenzori dar și la categoria de persoane juridice care prestează această activitate. 

Cenzorul este persoana mandatată de asociația de proprietari să „urmărească aplicarea prevederilor prezentei legi de către organele de conducere ale asociației de proprietari și să verifice execuția bugetului de venituri și cheltuieli conform prevederilor legale în vigoare.” (art. 59 (1) din lege)  

Structura comisiei de cenzori este reglementată în art. 59 (2) din lege astfel: 
• comisia este formată dintr-un număr impar de membri;
• numărul maxim de membri este de cinci.

Locul cenzorului în cadrul asociației - Cenzorul este o funcția asociației de proprietari, cu rol de îndrumare, supraveghere și control. Această funcție poate fi deținută de o persoană fizică (ori mai multe, în cazul comisiei de cenzori), sau juridică cu acordul adunării generala a asociației de proprietari.
Cenzorul este prezent și în asociațiile cu mai puțin de 10 unități de proprietate imobiliară. (art. 46 (4) din lege)
Comisia de cenzori este formată dintr-un număr impar de membri, nu mai mare de cinci. (art. 59 (2) din lege)

Pregătirea profesională 
• cenzorul, persoană fizică trebuie să aibă „cel puțin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic;” (art. 60 (1) din lege) 
• dacă cenzorul nu provine din rândul membrilor asociației, atunci comitetul executiv poate fi mandatat să aleagă un cenzor din afara asociației de proprietari. Legea nr. 196/2019, în art. 46 (2) prevede că  cenzorul persoană fizică, din afara asociației trebuie să aibă studii superioare în domeniul economic sau juridic;
• cenzorul persoană juridică trebuie să aibă în obiectul de activitate al firmei: audit financiar, contabilitate sau consultanță în domeniul fiscal. (art. 46 (2)  și  art. 60 (2) din lege)
Interdicții și incompatibilități
Interdicții
• cenzorul sau un membru al familiilor acestora nu poate primi mandat pentru a reprezenta un alt proprietar în cadrul adunării generale; (art. 49 (3) lit. f din lege)
• cenzorul, chiar dacă este proprietar, nu poate fi membrul al comitetului executiv al asociației de proprietari; (art. 55 (5) din lege)

Incompatibilități
• funcția de cenzor sau membru în comisia de cenzori este incompatibilă cu cea de președinte, respectiv membru în comitetul executiv; (art. 46 (5) din lege)
• nu au dreptul de a fi alese în funcție control persoanele înrudite până la gradul  III-lea cu cei care ocupă funcții de conducere, administrare și control. (art. 46 (6) din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.