anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (26) Cenzorul/comisia de cenzori (1)

GALERIE
cenzori, viata de asociatie
  • cenzori, viata de asociatie
- +

Am rezervat, mai la urmă, spațiul destinat prezentării locului și rolului cenzorului în viața de asociație, având o justificată motivație. Comisia de cenzori/cenzorul constituie, în opinia noastră cel mai important mecanism intern al asociației care veghează și răspunde pentru  legalitatea tuturor documentelor și acțiunilor întreprinse de acest organism. După ce au fost înșiruite, de-a lungul numerelor anterioare responsabilitățile membrilor asociației, adunării generale, comitetului executiv, președintelui, administratorului și al personalului asociației ne vom referi, în cele ce urmează, la răspunderile cenzorului privit ca funcție cheie care veghează la modul de lucru și documentele întocmite. 

Din păcate, în prea multe cazuri, acest post și responsabilitățile care-i revin sunt tratate cu multă ușurință și superficialitate și numai când se constată grave încălcări ale legii (fraude, hotărâri ilegale cu consecințele corespunzătoare) se amintește fie de nevoia de a avea un cenzor la asociație fie de a-l trage la răspundere pentru neexercitarea atribuțiilor sale.

Facem următoarea precizare: în numerele ce urmează, ori de câte ori vom vorbi despre drepturile și obligațiile cenzorului, ne referim, în egală măsură, atât la comisia de cenzori dar și la categoria de persoane juridice care prestează această activitate. 

Cenzorul este persoana mandatată de asociația de proprietari să „urmărească aplicarea prevederilor prezentei legi de către organele de conducere ale asociației de proprietari și să verifice execuția bugetului de venituri și cheltuieli conform prevederilor legale în vigoare.” (art. 59 (1) din lege)  

Structura comisiei de cenzori este reglementată în art. 59 (2) din lege astfel: 
• comisia este formată dintr-un număr impar de membri;
• numărul maxim de membri este de cinci.

Locul cenzorului în cadrul asociației - Cenzorul este o funcția asociației de proprietari, cu rol de îndrumare, supraveghere și control. Această funcție poate fi deținută de o persoană fizică (ori mai multe, în cazul comisiei de cenzori), sau juridică cu acordul adunării generala a asociației de proprietari.
Cenzorul este prezent și în asociațiile cu mai puțin de 10 unități de proprietate imobiliară. (art. 46 (4) din lege)
Comisia de cenzori este formată dintr-un număr impar de membri, nu mai mare de cinci. (art. 59 (2) din lege)

Pregătirea profesională 
• cenzorul, persoană fizică trebuie să aibă „cel puțin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic;” (art. 60 (1) din lege) 
• dacă cenzorul nu provine din rândul membrilor asociației, atunci comitetul executiv poate fi mandatat să aleagă un cenzor din afara asociației de proprietari. Legea nr. 196/2019, în art. 46 (2) prevede că  cenzorul persoană fizică, din afara asociației trebuie să aibă studii superioare în domeniul economic sau juridic;
• cenzorul persoană juridică trebuie să aibă în obiectul de activitate al firmei: audit financiar, contabilitate sau consultanță în domeniul fiscal. (art. 46 (2)  și  art. 60 (2) din lege)
Interdicții și incompatibilități
Interdicții
• cenzorul sau un membru al familiilor acestora nu poate primi mandat pentru a reprezenta un alt proprietar în cadrul adunării generale; (art. 49 (3) lit. f din lege)
• cenzorul, chiar dacă este proprietar, nu poate fi membrul al comitetului executiv al asociației de proprietari; (art. 55 (5) din lege)

Incompatibilități
• funcția de cenzor sau membru în comisia de cenzori este incompatibilă cu cea de președinte, respectiv membru în comitetul executiv; (art. 46 (5) din lege)
• nu au dreptul de a fi alese în funcție control persoanele înrudite până la gradul  III-lea cu cei care ocupă funcții de conducere, administrare și control. (art. 46 (6) din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Cosmin PAȘCA

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Campania de racolări declanşată de liberali înseamnă în primul rând o umilinţă pentru propriul electorat şi activul de partid. E o palmă pe obrazul acelor liberali (mulţi, puţini?) care s-au luptat în ultimii patru ani cu „ciuma roşie” pe uliţa satului, care şi-au pierdut patru ani din viaţă crezănd că PNL trebuie să facă opoziţie.

Filmuletul zilei

opinii

Savanţii zilelor din urmă

Codrin Liviu CUȚITARU

Savanţii zilelor din urmă

„Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....”

Iaşul vrea tren urban! (II)

George ŢURCĂNAŞU

Iaşul vrea tren urban! (II)

În ciuda dorinţei autorităţilor locale ale aglomeraţiilor urbane importante ale României, fără o descentralizare reală punerea în practică a proiectelor de trenuri urbane e extrem de dificilă. Atâta vreme cât tot ce ţine de infrastructura de transport feroviar se decide la Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale sau judeţene nu pot contacta după nevoile lor transportul feroviar, lucrurile se vor mişca foarte greu. 

De la moară la războiul de ţesut

Bogdan ILIESCU

De la moară la războiul de ţesut

„Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îţi iei ochii de la ţelul tău.” Henry Ford

pulspulspuls

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.