VIAȚA DE ASOCIAȚIE (27): Cenzorul/comisia de cenzori (2)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (27): Cenzorul/comisia de cenzori (2)

GALERIE
cenzor
  • cenzor
- +

Cadrul legal - Cenzorul își desfășoară activitatea în baza următoarelor reglementări:

• Legea nr. 196/2018

• statutul asociației de proprietari

• regulamentul condominiului

• Codul fiscal și legislația financiar contabilă

• Codul civil

• acte specifice pe domenii de activitate 

• actele juridice încheiate cu asociația de proprietari

• hotărârile și deciziile asociației de proprietari.

Condiții de legalitate pentru alegerea cenzorului - Pot devenii cenzori, persoane fizice sau juridice membri sau nemembri ai asociației de proprietari care îndeplinesc următoarele cerințe ale legii:

A. Cenzorul care provine dintre membrii asociației de proprietari

Pentru a devenii cenzor, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

• să fie propusă sau să se ofere din proprie inițiativă.

• să accepte propunerea făcută de alții, prin exprimarea propriei voințe;

• să fie aleasă, cu votul a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți la adunare. (art. 46 (1) din lege)

• să facă dovada, cu acte, prin cazierul său, că „nu a suferit condamnări, în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară”; (art. 46 (7) din lege) Cazierul judiciar poate fi prezentat comitetului executiv în termen de cel mult 5 zile de la data adunării generale (art. 46 (9) din lege. În caz contrar, se anulează hotărârea de alegere în funcția de cenzor.

• să dovedească, cu acte, pregătirea profesională în domeniu. (art. 46 (8) din lege). Cenzorul, persoană fizică trebuie să aibă „cel puțin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic;” (art. 60 (1) din lege)

B. Cenzorul care provine din afara asociației de proprietari

Dacă cenzorul, persoană fizică sau juridică, provine din afara asociației, atunci adunarea generală va mandata comitetul executiv pentru angajarea cenzorului; (art. 46 (2) din lege).

a. cenzorul persoană fizică trebuie să îndeplinească, conform art. 46 (2) din lege, următoarele condiții:

• să aibă studii superioare în domeniul economic sau juridic;

• să prezinte cazierul judiciar, din care să rezulte că „nu a suferit condamnări, în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară”; (art. 46 (7) din lege) Cazierul judiciar poate fi prezentat comitetului executiv în termen de cel mult 5 zile de la data adunării generale (art. 46 (9) din lege. În caz contrar, se anulează hotărârea de alegere în funcția de cenzor.

b. cenzorul persoană juridică trebuie să aibă în obiectul de activitate al firmei: audit financiar, contabilitate sau consultanță în domeniul fiscal. (art. 46 (2)  și  art. 60 (2) din lege)

Notă - La cererea adunării generale sau a comitetului executiv, se pot cere și alte documente:  cazierul fiscal, un CV, o recomandare sau caracterizare de la ultimul loc de muncă etc.

Raporturile contractuale - Forma juridică de reglementare a raporturilor juridice dintre cenzor și asociația de proprietari este contractul:

• în cazul persoanelor fizice se încheie un contract individual de muncă:

• în cazul persoanelor juridice se încheie un contract de prestări de servicii.

Alegerea și revocarea cenzorului - O persoană fizică sau juridică poate deveni cenzor în următoarele condiții:

a. adunarea generală ia în discuție propunerea, o dezbate și votează. Pentru a numi cenzorul este suficient ca jumătate plus unu din membri asociației prezenți la adunare să voteze în favoarea propunerii;

b. adunarea generală mandatează președintele și comitetul executiv pentru „angajarea și eliberarea din funcție a administratorului, cenzorului, a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări a condominiului”. (art. 53 lit. k din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.