anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (27): Cenzorul/comisia de cenzori (2)

GALERIE
cenzor
  • cenzor
- +

Cadrul legal - Cenzorul își desfășoară activitatea în baza următoarelor reglementări:

• Legea nr. 196/2018

• statutul asociației de proprietari

• regulamentul condominiului

• Codul fiscal și legislația financiar contabilă

• Codul civil

• acte specifice pe domenii de activitate 

• actele juridice încheiate cu asociația de proprietari

• hotărârile și deciziile asociației de proprietari.

Condiții de legalitate pentru alegerea cenzorului - Pot devenii cenzori, persoane fizice sau juridice membri sau nemembri ai asociației de proprietari care îndeplinesc următoarele cerințe ale legii:

A. Cenzorul care provine dintre membrii asociației de proprietari

Pentru a devenii cenzor, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

• să fie propusă sau să se ofere din proprie inițiativă.

• să accepte propunerea făcută de alții, prin exprimarea propriei voințe;

• să fie aleasă, cu votul a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți la adunare. (art. 46 (1) din lege)

• să facă dovada, cu acte, prin cazierul său, că „nu a suferit condamnări, în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară”; (art. 46 (7) din lege) Cazierul judiciar poate fi prezentat comitetului executiv în termen de cel mult 5 zile de la data adunării generale (art. 46 (9) din lege. În caz contrar, se anulează hotărârea de alegere în funcția de cenzor.

• să dovedească, cu acte, pregătirea profesională în domeniu. (art. 46 (8) din lege). Cenzorul, persoană fizică trebuie să aibă „cel puțin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic;” (art. 60 (1) din lege)

B. Cenzorul care provine din afara asociației de proprietari

Dacă cenzorul, persoană fizică sau juridică, provine din afara asociației, atunci adunarea generală va mandata comitetul executiv pentru angajarea cenzorului; (art. 46 (2) din lege).

a. cenzorul persoană fizică trebuie să îndeplinească, conform art. 46 (2) din lege, următoarele condiții:

• să aibă studii superioare în domeniul economic sau juridic;

• să prezinte cazierul judiciar, din care să rezulte că „nu a suferit condamnări, în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive, pentru infracțiuni de natură economico-financiară”; (art. 46 (7) din lege) Cazierul judiciar poate fi prezentat comitetului executiv în termen de cel mult 5 zile de la data adunării generale (art. 46 (9) din lege. În caz contrar, se anulează hotărârea de alegere în funcția de cenzor.

b. cenzorul persoană juridică trebuie să aibă în obiectul de activitate al firmei: audit financiar, contabilitate sau consultanță în domeniul fiscal. (art. 46 (2)  și  art. 60 (2) din lege)

Notă - La cererea adunării generale sau a comitetului executiv, se pot cere și alte documente:  cazierul fiscal, un CV, o recomandare sau caracterizare de la ultimul loc de muncă etc.

Raporturile contractuale - Forma juridică de reglementare a raporturilor juridice dintre cenzor și asociația de proprietari este contractul:

• în cazul persoanelor fizice se încheie un contract individual de muncă:

• în cazul persoanelor juridice se încheie un contract de prestări de servicii.

Alegerea și revocarea cenzorului - O persoană fizică sau juridică poate deveni cenzor în următoarele condiții:

a. adunarea generală ia în discuție propunerea, o dezbate și votează. Pentru a numi cenzorul este suficient ca jumătate plus unu din membri asociației prezenți la adunare să voteze în favoarea propunerii;

b. adunarea generală mandatează președintele și comitetul executiv pentru „angajarea și eliberarea din funcție a administratorului, cenzorului, a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării și bunei funcționări a condominiului”. (art. 53 lit. k din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un preşedinte discret

Lucian DÎRDALA

Un preşedinte discret

Nu se pune problema să stabilim, aici, pattern-uri ambiţioase. Se poate, totuşi, observa că preşedinţii Senatului din guvernările dominate de Ion Iliescu au fost politicieni lipsiţi de ambiţia de a controla partidul sau guvernul, acceptând fără obiecţii supremaţia lui Ion Iliescu.

Filmuletul zilei

opinii

Ultima mineriadă (I)

Florin CÎNTIC

Ultima mineriadă (I)

Faptul că la presiunea societăţii civile conducerea DIICOT a hotărât să infirme în mare măsură scandaloasa încercare de muşamalizare făcută de procurorul Doru Stoica arată cât de exploziv este dosarul represiunii din 10 august 2018.

Imagine all the people...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Imagine all the people...

Memoriei lui Philippe Muray (1945-2006)

Efemeride electronice

Ioan MILICĂ

Efemeride electronice

pulspulspuls

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Cu nespusă sfială ridicăm privirea spre mitra Sfinţiei voastre, convinşi fiind că îndrăzneala ne va fi iertată, iar rostirea noastră păcătoasă va fi aşişderea trecută cu vederea, dacă se va dovedi nevrednică de înalta judecată a Sfinţiei Voastre.

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.