anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (28) . Cenzorul/comisia de cenzori (3)

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

Mandatul cenzorului:

a. durata mandatului cenzorului

Mandatul cenzorului, conform art. 46 (1) din lege, nu poate fi mai mare de 4 ani.
Mandatul poate fi reînnoit fără să existe o limită privind numărul maxim de mandate.

b. încetarea mandatului de cenzor
Mandatul de cenzor poate înceta în diverse situații datorată unor motive precum:
• expirarea mandatului;
• la cerere;
• prin demisie;
• prin revocare și eliberare din funcție de adunarea generală sau comitetul executiv;
• prin rezilierea contractului, pe cale amiabilă sau prin hotărâre a instanței.

Delegarea mandatului de cenzor - Cenzorul nu poate delega mandatul său către nici o altă structură din asociație.

Atribuțiile cenzorului - Cenzorul are responsabilități de:
• reprezentare și autoritate, respectiv de a veghea ca legea să fie respectată de toate structurile și persoanele cu funcții din asociația de proprietari;
• privind respectarea legii de către toate categoriile  de persoane din condominiu care dețin spații, locuiesc sau muncesc în condominiu.
Cenzorul are următoarele atribuții:
• verifică gestiunea financiar contabilă; (art. 61 lit. b din lege)
• verifică lunar execuția bugetului de venituri și cheltuieli a asociației conform documentelor, registrelor și situației soldurilor elementelor de activ și pasiv întocmite de către administrator; (art. 61 lit. c din lege)
• verifică gestiunea financiar-contabilă a asociației și întocmește, trimestrial, respectiv anual, rapoarte de verificare a gestiunii asociației de proprietari și le prezintă, după caz,  comitetului executiv, sau după caz, adunării generale;
• întocmește, rapoarte de verificare privind orice alte probleme de competența sa și le prezintă, la cerere sau din proprie inițiativă, organismelor competente din asociație.
• semnează hotărârile adunării generale consemnate, în timpul ședinței în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari; (art. 49 (5) din lege)
• semnează deciziile comitetului executiv consemnate, în timpul ședinței, în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari; (art. 49 (5) din lege)
• vizează procesul verbal de predare-primire prin care comitetul executiv schimbat sau demisionat, predă noului comitet executiv toate documentele și bunurile asociației pe care le-a avut în administrare și în folosință; (art. 55 (6) din lege)
• vizează procesul verbal de predare-primire prin care un membru al comitetului executiv aflat în situația de a fi schimbat sau a demisionat, predă celorlalți membri ai comitetului executiv toate documentele și bunurile asociației pe care le-a avut în administrare și în folosință; (art. 55 (7) din lege)
• vizează procesul verbal de predare-primire prin care președintele asociației aflat în situația de a fi schimbat sau a demisionat, predă noului președinte toate documentele și bunurile asociației pe care le-a avut în administrare și în folosință; (art. 56 (3) din lege)
• întocmește rapoarte de verificare a gestiunii asociației de proprietari dacă se constată nereguli financiar-contabile. Prezintă rapoartele, trimestrial, comitetului executiv și anual adunării generale spre știință și luarea măsurilor legale. (art. 60 (6) din lege)
• verifică, în termen de 5 zile de la încetarea contractului de administrare a administratorului de condominii, contabilitatea fondului de reparații și de rulment, anterior transmiterii lui noului administrator; (art. 71 (5) din lege)
Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577, Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.