VIAȚA DE ASOCIAȚIE (29): Cenzorul/comisia de cenzori (4)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (29): Cenzorul/comisia de cenzori (4)

GALERIE
asociatie-proprietari
  • asociatie-proprietari
- +

Continuăm prezentarea drepturilor și obligațiilor cenzorului/comisiei de cenzori. Astfel, cenzorul:

• semnează lista propunerilor ordinii de zi a adunării generale; (art. 47 (5) din lege)

• verifică lista lunară a cheltuielilor de întreținere; (art. 66 (1) lit. m din lege)

• vizează procesul verbal de predare-primire prin care administratorul aflat în situația de a fi schimbat sau a demisionat, predă noului administrator totalitatea documentelor, bunurilor și valorilor aflate în administrarea sa, situația financiar-contabilă a asociației și a fiecărui proprietar în raport cu asociația, situația soldurilor elementelor de activ și de pasiv la data predării. Procesul-verbal cuprinde și chitanța de plată cu care s-a făcut ultima încasare, numele proprietarilor restanțieri, sumele restante, contractele în derulare, plățile ce urmează a fi făcute după data predării; (art. 69 (1) din lege)

• verifică, în termen de 5 zile de la încetarea contractului de administrare a administratorului de condominii, contabilitatea fondului de reparații și de rulment, anterior transmiterii lui noului administrator; (art. 71 (5)

• întocmește, cel puțin anual, rapoarte asupra activității sale și a gestiunii asociației pe care le prezintă adunării generale, propunând măsuri; (art. 61 lit. d din lege)

• urmărește aplicarea prevederilor Legi nr. 196/2018 de către organele de conducere ale asociației de proprietari; (art. 61 lit. a din lege)

• execută controale inopinate, împreună cu 2 membri ai comitetului executiv pentru verificarea contabilității și a activității de casierie, și consemnează rezultatele controalelor în Registrul unic al asociației de proprietari; (art. 61 lit. e din lege)

• participă la adunările generale ale asociației și ale comitetului executiv, asigurând legalitatea desfășurării acestora. (art. 61 lit. f din lege)

Responsabilitățile cu caracter organizatoric cuprind, în fapt, propuneri către structurile competente de a lua măsuri, după caz, de reintrare în legalitate, modificări calitative, schimbări cerute de specificul condominiului și așa mai departe.

• cenzorul înștiințează proprietarii din condominiu, prin afișare la avizier, în legătură cu orice fel de încălcări ale legii, conform art. 60 (7) din lege, făptuite de către:

- organismele asociației: adunarea generală și comitetul executiv în cazul hotărârilor și deciziilor date cu încălcarea legii;

- comitetul executiv și președinte;

- orice alte categorii de personal: salariați, colaboratori;

- terțe persoane fizice sau/și juridice care au relații cu asociația de proprietăți;

• preia și soluționează notificările primite de la proprietarii care au fost împiedicați să aibă acces la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii; (art. 28 (4) din lege)

• preia și soluționează, conform art. 29 (2) din lege, notificările primite ce au ca obiect hotărâri, decizii ale comitetului executiv sau ale președintelui care:

- au fost emise cu încălcarea legii;

- conțin prevederi contrare legii;

- prejudiciază interesele proprietarilor.

• avizează contractul de închiriere, de folosință sau de concesiune care au ca obiect utilizarea părților comune de către terți; (art. 38 (2) din lege)

• verifică modul de respectare a legislației muncii și securității la locul de  muncă;

• verifică existența și modul de ținere a evidențelor la nivel de asociație. Cenzorul verifică și intervine, după caz, cu privire la următoarele aspecte:

- existența sau nu a evidențelor cu caracter organizatoric, financiar-contabil și pe domenii de activitate cerute de lege; 

- modul de întocmire și ținere la zi a registrelor și evidențelor, cerute de lege;

Cenzorul face constatări și recomandări prin procese verbale redactate în Registrul unic al asociației.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 - Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face - Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.