Viaţa de asociaţie (3): Cine sunt proprietarii și statutul lor juridic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Viaţa de asociaţie (3): Cine sunt proprietarii și statutul lor juridic

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

În continuarea celor prezentate în numărul anterior (constituirea și structura asociației de proprietari) vă propunem un subiect „fierbinte”: membri asociației de proprietari și activitatea lor. Acest subiect, în opinia noastră, constituie esența vieții de asociație.

Cine sunt proprietarii și statutul lor juridic

 

Legea nr. 196/2018, în art. 2 lit. s. definește proprietarul ca fiind  „persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puțin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un condominiu” unitate compusă din   proprietatea individuală, împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună.

 

Legea consideră proprietar orice persoană, fizică sau juridică, care deține, într-un condominiu, cu un titlu valabil, o locuință sau un spațiu cu o altă destinație. Prin titlu valabil înțelegem documente, precum actele de: vânzare-cumpărare, donație, moștenire, adjudecare a unei licitații, executare silită, câștig la Loto, etc. Persoanele cuprinse în aceste acte, indiferent de numărul și procentul deținut, au calitatea de proprietar sau coproprietar, după caz.

Ca urmare, orice proprietar are dreptul să adere, la cerere, la asociație, cu excepția celor protejați de lege (minori, interziși judecătorești, etc.). Ca urmare, numărul membrilor unei asociații nu este egal și nu se reduce, la numărul de „uși” din condominiu, cum greșit se calculează în practică, ci la numărul de proprietari care au aderat la aceasta, în mod voluntar. Proprietarii, indiferent de cotele de proprietate deținute, au drepturi și obligații egale.

Calitatea de membru al asociației de proprietari

Proprietarii care aderă, în mod voluntar la asociație, pot devenii membri acesteia pe două căi:

a. la constituirea asociației, prin participarea la activitățile stabilite de lege în acest scop și prin semnarea tuturor documentelor de înființare;

b. ulterior constituirii asociației, prin adeziune scrisă și depusă la sediul acesteia. Solicitarea de a deveni membru al asociației nu este supusă  vreunei aprobări.

Renunțarea la statutul de membru se face în aceleași condiții ca și aderarea, printr-o declarație scrisă și depusă la sediul asociației. Nici în acest caz nu este necesară o aprobare din partea conducerii asociației de proprietari.

Instituțiile publice și calitatea de membru al asociației de proprietari

Articolul 9 din Legea nr. 196/2018 reglementează relația dintre asociațiile de proprietari și instituțiile publice în calitate de coproprietare în același condominiu. Autoritățile administrației publice centrale ori locale sau orice alte instituții publice care dețin în proprietate locuințe sau spații cu altă destinație decât aceea de locuință au:

a. aceleași drepturi și obligații ca oricare alt proprietar din condominiu;

b. obligația să mandateze persoane fizice sau juridice pentru a fi reprezentate în cadrul asociației de proprietari;

Dacă într-un condominiu există locuințe sau/și spații cu altă destinație, aparținând domeniului public sau privat al statului, persoana fizică/juridică care exercită orice alt drept decât cel de proprietate, poate, cu acordul proprietarului, reprezenta statul în cadrul asociației de proprietari. (art. 9 (2) din Legea nr. 196/2018)

Drepturi și obligații ale membrilor asociației de proprietari

Statutul de proprietar, presupune drepturi și obligații, printre care, amintim pe cele mai importante:

• respectarea și aplicarea legii, a hotărârilor și deciziilor luate în asociație;

• folosirea, în mod corect, conform destinației, a spațiilor și dotărilor individuale și comune;

• manifestarea unei conduite civilizate, de bun simț și educație în toate împrejurările;

• participarea la activitățile asociației (adunări generale, activități gospodărești și altele);

• achitarea integrală și la termen a cotei de contribuție la cheltuielile asociației;

• proprietarul, în temeiul dreptului său de proprietate, poate „deține, folosi, dispune și lăsa moștenire bunurile pe care le-a dobândit în mod legal” (art. 17 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene).

Universul drepturilor și obligațiilor ce revin proprietarilor este mult mai complex și este tratat, pe larg, în Capitolul III din Legea nr. 196/2018, intitulat „Drepturile și obligațiile proprietarilor”.

În cazul în care proprietarii încalcă prevederile Legii nr. 196/2018 pot fi sancționați contravențional, dacă „faptele în cauză nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni” (art. 102 din lege). Dată fiind importanța acestei teme, îi vom dedica, în viitor, o prezentare exclusivă.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat Volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. E-mail de contact: condominiu@institutii-publice.org (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face la Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.