anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

Viaţa de asociaţie (3): Cine sunt proprietarii și statutul lor juridic

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

În continuarea celor prezentate în numărul anterior (constituirea și structura asociației de proprietari) vă propunem un subiect „fierbinte”: membri asociației de proprietari și activitatea lor. Acest subiect, în opinia noastră, constituie esența vieții de asociație.

Cine sunt proprietarii și statutul lor juridic

 

Legea nr. 196/2018, în art. 2 lit. s. definește proprietarul ca fiind  „persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puțin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un condominiu” unitate compusă din   proprietatea individuală, împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună.

 

Legea consideră proprietar orice persoană, fizică sau juridică, care deține, într-un condominiu, cu un titlu valabil, o locuință sau un spațiu cu o altă destinație. Prin titlu valabil înțelegem documente, precum actele de: vânzare-cumpărare, donație, moștenire, adjudecare a unei licitații, executare silită, câștig la Loto, etc. Persoanele cuprinse în aceste acte, indiferent de numărul și procentul deținut, au calitatea de proprietar sau coproprietar, după caz.

Ca urmare, orice proprietar are dreptul să adere, la cerere, la asociație, cu excepția celor protejați de lege (minori, interziși judecătorești, etc.). Ca urmare, numărul membrilor unei asociații nu este egal și nu se reduce, la numărul de „uși” din condominiu, cum greșit se calculează în practică, ci la numărul de proprietari care au aderat la aceasta, în mod voluntar. Proprietarii, indiferent de cotele de proprietate deținute, au drepturi și obligații egale.

Calitatea de membru al asociației de proprietari

Proprietarii care aderă, în mod voluntar la asociație, pot devenii membri acesteia pe două căi:

a. la constituirea asociației, prin participarea la activitățile stabilite de lege în acest scop și prin semnarea tuturor documentelor de înființare;

b. ulterior constituirii asociației, prin adeziune scrisă și depusă la sediul acesteia. Solicitarea de a deveni membru al asociației nu este supusă  vreunei aprobări.

Renunțarea la statutul de membru se face în aceleași condiții ca și aderarea, printr-o declarație scrisă și depusă la sediul asociației. Nici în acest caz nu este necesară o aprobare din partea conducerii asociației de proprietari.

Instituțiile publice și calitatea de membru al asociației de proprietari

Articolul 9 din Legea nr. 196/2018 reglementează relația dintre asociațiile de proprietari și instituțiile publice în calitate de coproprietare în același condominiu. Autoritățile administrației publice centrale ori locale sau orice alte instituții publice care dețin în proprietate locuințe sau spații cu altă destinație decât aceea de locuință au:

a. aceleași drepturi și obligații ca oricare alt proprietar din condominiu;

b. obligația să mandateze persoane fizice sau juridice pentru a fi reprezentate în cadrul asociației de proprietari;

Dacă într-un condominiu există locuințe sau/și spații cu altă destinație, aparținând domeniului public sau privat al statului, persoana fizică/juridică care exercită orice alt drept decât cel de proprietate, poate, cu acordul proprietarului, reprezenta statul în cadrul asociației de proprietari. (art. 9 (2) din Legea nr. 196/2018)

Drepturi și obligații ale membrilor asociației de proprietari

Statutul de proprietar, presupune drepturi și obligații, printre care, amintim pe cele mai importante:

• respectarea și aplicarea legii, a hotărârilor și deciziilor luate în asociație;

• folosirea, în mod corect, conform destinației, a spațiilor și dotărilor individuale și comune;

• manifestarea unei conduite civilizate, de bun simț și educație în toate împrejurările;

• participarea la activitățile asociației (adunări generale, activități gospodărești și altele);

• achitarea integrală și la termen a cotei de contribuție la cheltuielile asociației;

• proprietarul, în temeiul dreptului său de proprietate, poate „deține, folosi, dispune și lăsa moștenire bunurile pe care le-a dobândit în mod legal” (art. 17 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene).

Universul drepturilor și obligațiilor ce revin proprietarilor este mult mai complex și este tratat, pe larg, în Capitolul III din Legea nr. 196/2018, intitulat „Drepturile și obligațiile proprietarilor”.

În cazul în care proprietarii încalcă prevederile Legii nr. 196/2018 pot fi sancționați contravențional, dacă „faptele în cauză nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni” (art. 102 din lege). Dată fiind importanța acestei teme, îi vom dedica, în viitor, o prezentare exclusivă.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat Volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. E-mail de contact: condominiu@institutii-publice.org (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face la Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.