VIAȚA DE ASOCIAȚIE (30) Rolul Cenzorului /comisia de cenzori în cadrul asociaţiilor de proprietari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (30) Rolul Cenzorului /comisia de cenzori în cadrul asociaţiilor de proprietari

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

Răspunderea juridică a cenzorului - Cenzorul răspunde pentru: neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor ce îi revin; pentru prejudiciile cauzate din vina lui asociației și/sau proprietarilor, în mod personal sau în solidar. (art. 60 (9) din lege). Răspunderea cenzorului se întinde, în timp, până la data când adunarea generală aprobă descărcarea de gestiune pentru anul în care cenzorul și-a încetat activitatea.

 

Garanții materiale și morale: a. cenzorul trebuie să depună „dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, în contul bancar al asociației de proprietari o garanție, pe baza unui contract de garanție încheiat în acest sens. Cuantumul garanției nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociației”. (art. 60 (3) din lege)

b. dacă se constată „un deficit în gestiune”, asociația poate „dispune asupra unei sume de bani egale cu cuantumul minusului în gestiune, direct din contul bancar, cu aprobarea scrisă anterioară a adunării generale, fără a avea nevoie de consimțământul deponentului garanției”; (art. 60 (5) din lege)

c. cenzorul poate dispune de suma reținută drept garanție numai după îndeplinirea cumulativă a două condiții cerute de lege, în art. 60  (4) lit. a-b din lege și anume:

• adunarea generală să aprobe descărcarea de gestiune privind exercițiul financiar precedent;

• să înceteze efectele contractului încheiat cu asociația de proprietari.

Programul de lucru al cenzorului - Programul de lucru al cenzorului, afișat la sediul asociației cuprinde activități de:

• birou când trebuie să verifice documentele asociației;

• teren pentru a confrunta conținutul actelor cu realitatea;

• întâlniri cu proprietarii și cei care trăiesc sau/și muncesc în condominiu.

Dialogul cu proprietarii - Dialogul cu proprietarii și nu numai ei, constituie o temă importantă și pentru cenzorul asociației care, poate obține numeroase informații de interes și poate răspunde cu competență la problemele ridicate de cei cu care dialoghează.

Dispozițiile cenzorului - Cenzorul, ca urmare a controalelor efectuate și a constatărilor făcute, trasează sarcini, cu termene și responsabilități individualizate, pentru rezolvarea probleme ivite.

Remunerația cenzorului - Cu privire la remunerarea cenzorului facem următoarele precizări:

• cenzorul este remunerat în temeiul unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a asociației de proprietari; (art. 60 (8) din lege)

• cenzorul poate desfășura activitatea și fără să fie retribuit dacă își manifestă, în scris această opțiune personală;

• retribuția cenzorului se face din cheltuielile asociației pe cota-parte indiviză.

Contravenții și sancțiuni - Nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor, comisia de cenzori sau de către administrator; amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; Art. 102 e)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.