anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (30) Rolul Cenzorului /comisia de cenzori în cadrul asociaţiilor de proprietari

GALERIE
asociatie proprietari
 • asociatie proprietari
- +

Răspunderea juridică a cenzorului - Cenzorul răspunde pentru: neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor ce îi revin; pentru prejudiciile cauzate din vina lui asociației și/sau proprietarilor, în mod personal sau în solidar. (art. 60 (9) din lege). Răspunderea cenzorului se întinde, în timp, până la data când adunarea generală aprobă descărcarea de gestiune pentru anul în care cenzorul și-a încetat activitatea.

 

Garanții materiale și morale: a. cenzorul trebuie să depună „dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, în contul bancar al asociației de proprietari o garanție, pe baza unui contract de garanție încheiat în acest sens. Cuantumul garanției nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociației”. (art. 60 (3) din lege)

b. dacă se constată „un deficit în gestiune”, asociația poate „dispune asupra unei sume de bani egale cu cuantumul minusului în gestiune, direct din contul bancar, cu aprobarea scrisă anterioară a adunării generale, fără a avea nevoie de consimțământul deponentului garanției”; (art. 60 (5) din lege)

c. cenzorul poate dispune de suma reținută drept garanție numai după îndeplinirea cumulativă a două condiții cerute de lege, în art. 60  (4) lit. a-b din lege și anume:

• adunarea generală să aprobe descărcarea de gestiune privind exercițiul financiar precedent;

• să înceteze efectele contractului încheiat cu asociația de proprietari.

Programul de lucru al cenzorului - Programul de lucru al cenzorului, afișat la sediul asociației cuprinde activități de:

• birou când trebuie să verifice documentele asociației;

• teren pentru a confrunta conținutul actelor cu realitatea;

• întâlniri cu proprietarii și cei care trăiesc sau/și muncesc în condominiu.

Dialogul cu proprietarii - Dialogul cu proprietarii și nu numai ei, constituie o temă importantă și pentru cenzorul asociației care, poate obține numeroase informații de interes și poate răspunde cu competență la problemele ridicate de cei cu care dialoghează.

Dispozițiile cenzorului - Cenzorul, ca urmare a controalelor efectuate și a constatărilor făcute, trasează sarcini, cu termene și responsabilități individualizate, pentru rezolvarea probleme ivite.

Remunerația cenzorului - Cu privire la remunerarea cenzorului facem următoarele precizări:

• cenzorul este remunerat în temeiul unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a asociației de proprietari; (art. 60 (8) din lege)

• cenzorul poate desfășura activitatea și fără să fie retribuit dacă își manifestă, în scris această opțiune personală;

• retribuția cenzorului se face din cheltuielile asociației pe cota-parte indiviză.

Contravenții și sancțiuni - Nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor, comisia de cenzori sau de către administrator; amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; Art. 102 e)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.