VIAȚA DE ASOCIAȚIE (30) Rolul Cenzorului /comisia de cenzori în cadrul asociaţiilor de proprietari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (30) Rolul Cenzorului /comisia de cenzori în cadrul asociaţiilor de proprietari

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

Răspunderea juridică a cenzorului - Cenzorul răspunde pentru: neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor ce îi revin; pentru prejudiciile cauzate din vina lui asociației și/sau proprietarilor, în mod personal sau în solidar. (art. 60 (9) din lege). Răspunderea cenzorului se întinde, în timp, până la data când adunarea generală aprobă descărcarea de gestiune pentru anul în care cenzorul și-a încetat activitatea.

 

Garanții materiale și morale: a. cenzorul trebuie să depună „dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, în contul bancar al asociației de proprietari o garanție, pe baza unui contract de garanție încheiat în acest sens. Cuantumul garanției nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociației”. (art. 60 (3) din lege)

b. dacă se constată „un deficit în gestiune”, asociația poate „dispune asupra unei sume de bani egale cu cuantumul minusului în gestiune, direct din contul bancar, cu aprobarea scrisă anterioară a adunării generale, fără a avea nevoie de consimțământul deponentului garanției”; (art. 60 (5) din lege)

c. cenzorul poate dispune de suma reținută drept garanție numai după îndeplinirea cumulativă a două condiții cerute de lege, în art. 60  (4) lit. a-b din lege și anume:

• adunarea generală să aprobe descărcarea de gestiune privind exercițiul financiar precedent;

• să înceteze efectele contractului încheiat cu asociația de proprietari.

Programul de lucru al cenzorului - Programul de lucru al cenzorului, afișat la sediul asociației cuprinde activități de:

• birou când trebuie să verifice documentele asociației;

• teren pentru a confrunta conținutul actelor cu realitatea;

• întâlniri cu proprietarii și cei care trăiesc sau/și muncesc în condominiu.

Dialogul cu proprietarii - Dialogul cu proprietarii și nu numai ei, constituie o temă importantă și pentru cenzorul asociației care, poate obține numeroase informații de interes și poate răspunde cu competență la problemele ridicate de cei cu care dialoghează.

Dispozițiile cenzorului - Cenzorul, ca urmare a controalelor efectuate și a constatărilor făcute, trasează sarcini, cu termene și responsabilități individualizate, pentru rezolvarea probleme ivite.

Remunerația cenzorului - Cu privire la remunerarea cenzorului facem următoarele precizări:

• cenzorul este remunerat în temeiul unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a asociației de proprietari; (art. 60 (8) din lege)

• cenzorul poate desfășura activitatea și fără să fie retribuit dacă își manifestă, în scris această opțiune personală;

• retribuția cenzorului se face din cheltuielile asociației pe cota-parte indiviză.

Contravenții și sancțiuni - Nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor, comisia de cenzori sau de către administrator; amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; Art. 102 e)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.