anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (31): Veniturile și cheltuielile Asociației (I)

GALERIE
calcule
  • calcule
- +

Veniturile și cheltuielile asociației de proprietari sunt elemente contabile care exprimă rezultatul activității economico-financiare a acesteia și și sunt în strânsă legătură cu:

anul fiscal și exercițiul financiar al asociației de proprietari este cel calendaristic, în intervalul 1 ianuarie-31 decembrie. (art. 71 (1) din lege)

veniturile asociației obținute din „exploatarea proprietății comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparțin asociației de proprietari” și alimentează numai fondul de reparații al acestuia. (art. 70 (1) și (2) din lege)

Lista veniturilor și cheltuielilor asociației se prezintă semestrial, sub formă de raport, afișat la avizierul asociației și evidențiat în registrul unic de venituri și cheltuieli.

excedentele anuale rezultate din execuția bugetelor de venituri și cheltuieli, rămase neutilizate la finele exercițiului bugetar, se reportează în anul următor cu aceeași destinație.

Fondurile asociației de proprietari

A. Fondul de rulment: obligativitatea constituirii fondului de rulment este determinată de nevoia de a achita la timp debitele către furnizorii de utilități și servicii publice.

Destinația fondului de rulment este, în mod exclusiv, de a asigura sumele necesare pentru plățile curente.

Stabilirea, constituirea și alimentarea fondului de rulment se face în modul următor:

• se ia ca bază de calcul, conform art. 72 (2) din lege, o sumă egală cu cea care permite acoperirea „cheltuielilor curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice”, mai precis, prin „echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației”. (art. 72 (1) din lege)

La asociațiile de proprietari nou-înființate, cuantumul se stabilește prin aproximarea cu nivelul existent la alte asociații echivalente ca mărime.

• alimentarea fondului de rulment se face prin „plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației; (art. 72 (3) din lege)

• reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor de pe lista de plată”. (art. 72 (3) din lege)

Încasarea fondului de rulment se face pe bază de chitanță nominală emisă în mod separat de către asociație.

Deținerea fondului de rulment se face în contul bancar al asociației (art. 72 (2) din lege)

Restituirea fondului de rulment se face „la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel”. (art. 72 (5) din lege)

Contravenții și sancțiuni - Dacă fondul de rulment se utilizează cu altă destinație decât cea prevăzută de lege, cel/cei vinovați sunt pasibili de plata unei amenzi între 4.000 - 9.000 lei. (art. 102 lit. l din lege)

B. Fondul de reparații

Obligativitatea constituirii fondului de reparații este determinată de:

• necesități determinate de repararea stricăciunilor ivite la nivel de condominiu la timp și în mod corespunzător;

• obligații cerute de Legea nr, 196/2018 prin art. 71 (2), enumerate în continuare

Destinația fondului de reparații este, conform art. 71 (2) din lege, pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune, respectiv pentru: consolidarea condominiului; reabilitarea termică; creșterea calității ambiental-arhitecturale a construcțiilor; repararea și îmbunătățirea proprietății comune.

Constituirea și alimentarea fondului de reparații, aprobarea încasării și modului de cheltuire se face, conform art. 71 (2) din lege, în felul următor:

• comitetul executiv fundamentează suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului;

• propunerea privind cuantumul fondului de reparații se prezintă adunării generale care va decide, prin hotărâre cu privire la acest subiect;

• constituirea și alimentarea fondului se face : anual, în avans, în tranșe lunare egale, prin sume incluse în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face pe următoarele căi:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 
Rubrică sponsorizată de S.C. Conex Distribution SA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.