anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (32) : Veniturile şi cheltuielile asociaţiei (II)

GALERIE
asociatii-de-proprietari-2
  • asociatii-de-proprietari-2
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind fondul de reparații.

Încasarea fondului de reparații se face pe bază de chitanță nominală emisă în mod separat de către asociație.

Deținerea fondului de reparații se face sub forma depunerii acestuia în contul bancar al asociației. (art. 71 (3) din lege)

Contravenții și sancțiuni - Dacă fondul de reparații se utilizează cu altă destinație decât cea prevăzută de lege, cel/cei vinovați sunt pasibili de plata unei amenzi cuprinsă între 4.000-9.000 lei. (art. 102 lit. l din lege)

C. Fondurile speciale

Fondurile speciale sunt cele care se constituie în baza art.  73 (1) din lege

Constituirea fondurilor speciale, și modul lor de cheltuire se face numai cu aprobarea adunării generale. Exemple de asemenea fonduri sunt: de premiere, ajutor social, procurare de bunuri, gen mobilier, dotări pentru locul de joacă și altele.

Încasarea fondurilor speciale se face pe bază de chitanță nominală emisă în mod separat de către asociație.

Păstrarea fondurilor speciale se face numai în contul bancar al asociației.

Cheltuielile asociației de proprietari

Definiție - Cheltuielile asociației de proprietari sunt, conform art. 2 lit. g și art. 75 (1) din lege,  obligațiile financiare ale asociației referitoare la:

• exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune;

• serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate în mod individual către proprietățile individuale.

Considerații generale

• stabilirea obligațiilor de plată pentru proprietatea comună se fac pe baza hotărârii adunării generale a asociației de proprietari (art. 48 (5) din lege)

• repartizarea cheltuielilor comune pe destinații se face conform legii. Hotărârile ilegale luate de adunarea generală sunt nule de drept”; (art. 75 (3) din lege)

• obligativitatea plății cheltuielilor comune revine inclusiv proprietarilor care au renunțat la folosirea unei părți din proprietatea comună. (art. 75 (4) din lege)

• excepția privește situația în care adunarea generală poate decide dacă persoanele ce locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul unu din clădirile fără mezanin, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului. (art. 75 (5) din lege)

Clasificarea cheltuielilor asociației de proprietari

Cheltuielile asociațiilor de proprietari, conform art. 75 (2) din lege, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:

A) cheltuieli pe număr de persoane;

B) cheltuieli pe consumuri individuale;

C) cheltuieli pe cota-parte indiviză;

D) cheltuieli pe beneficiari;

E) cheltuieli pe consumatori tehnici;

F) cheltuieli de altă natură.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane (I)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane (I)

Actualele alegeri din Statele Unite nu sunt în principal o competiţie între doi candidaţi, ci între două viziuni radical diferite privind tipul de societate din America

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Nichita DANILOV

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Mergeam cu autobuzul 42 CUG – Copou, pe traseul ce cuprinde Bazarul, dealul Cetăţuia, cartierul Frumoasa, Manta Roşie, Pasarela Bucium, Bulevardul Socola, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Elena Doamnă, Tg. Cucu, Bulevardul Independenţei, Casa Studenţilor, Universitatea, Supermagazinul Copou, Rondul de la Agronomie şi înapoi. Făcusem de câteva ori traseul, stând pe scaun şi privind pe geam.

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Michael ASTNER

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Prin ianuarie 1974, tata a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la maiorul în rezervă Ioan Călugăr, comandantul Centrului de Pregătire Militară a Tineretului pentru Apărarea Patriei de pe lîngă Întreprinderea de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu. Iat-o:

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Dana ȚABREA

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Nu îmi mai permit în actualul context pandemic să vă îndemn să fiţi buni. Pentru că mă uit în jur şi observ că oamenii buni au cam dispărut. Sau – dacă au dispărut – nu au fost niciodată acolo. Însă nu voi înceta să vă călăuzesc privirea spre frumos, iar astfel poate măcar cineva se va descoperi vreodată pe sine, într-o relaţie reală cu celălalt.

pulspulspuls

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Ok, ştim că azi e sâmbătă şi, aşa cum v-am obişnuit, încercăm pe cât putem să nu vă plictisim şi în uichend cu subiecte din politichia cea sulfuroasă de Bahlui, dar iacătă că azi nu prea avem ce face şi, cum bătălia pentru liste la partidoiul ieşean mai are un pic şi iese în stradă, la bulivar, am zic că musai să vă spunem şi domniilor voastre două vorbe.

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.