anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (33) . Veniturile și cheltuielile asociației (III)

GALERIE
cheltuieli asociatie de proprietari
  • cheltuieli asociatie de proprietari
- +

A. Cheltuielile pe număr de persoane

Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane sunt acele cheltuieli care sunt necesare, conform art. 82 (1) din lege, pentru asigurarea „serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare”; 

Sursa sumelor pentru cheltuielile repartizate pe număr de persoane o reprezintă plățile efectuate de proprietari, din propriile lor resurse, la nivelul valorilor cuprinse în lista de plată.
Destinația cheltuielilor repartizate pe număr de persoane
Cheltuielile repartizate după numărul de persoane sunt cheltuielile asociației pentru: 
• apă rece;
• apă caldă;
• canalizare;
• combustibil pentru prepararea apei calde de consum;
• energia electrică pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensorului;
• colectarea deșeurilor menajere, vidanjare; (art. 82 (2) din lege)
Repartizarea cheltuielilor pe persoane, pe cote de participare (art. 82 (3-4) din lege)
• repartizarea cheltuielilor se stabilește prin Regulamentul condominiului; 
• stabilirea cotelor de participare pe persoană se face de comitetul executiv;
Adunarea generală poate împuternici comitetul executiv pentru a stabili:
• cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună
• perioada pentru care se poate solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună.

B. Cheltuieli pe consumuri individuale

Definiție - Cheltuielile pe consumuri individuale sunt cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare sau/și înregistrare. (art. 83 (1) din lege)
În cazul în care nu există instrumente de măsurare pentru consumurile individuale, calculul se poate face, cu acordul adunării generale în sistem paușal. Nivelul consumului calculat în acest mod se face, de asemenea cu aprobarea adunării generale.
Sursa sumelor pentru cheltuielile pe consumuri individuale
Sursa sumelor pentru cheltuielile pe consumuri individuale o reprezintă plățile curente efectuate de proprietari conform valorilor cuprinse în lista de plată.
Destinația cheltuielilor pe consumuri individuale
Cheltuielile repartizate pe consumuri individuale sunt cheltuielile asociației pentru: apă rece; canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea proprietății individuale; (art. 83 (1) din lege)

Criterii de repartizare a cheltuielilor pe consumuri individuale
Criteriile de repartizare a cheltuielilor pe consumuri individuale sunt:
• indexul contoarelor individuale;
• indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice și metodologiilor elaborate de autoritățile naționale de reglementare sau autoritățile publice locale, 
• alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, conform normelor în vigoare; (art. 83 (2) din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.