VIAȚA DE ASOCIAȚIE (34) VENITURILE ȘI CHELTUIELILE ASOCIAȚIEI (IV). Tot ce trebuie sa stiti despre acestea!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (34) VENITURILE ȘI CHELTUIELILE ASOCIAȚIEI (IV). Tot ce trebuie sa stiti despre acestea!

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

C. Cheltuieli pe cota-parte indiviză; Definiție - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă acele cheltuieli ale asociației care privesc proprietatea comună. (art. 80 din lege); Notă: Suprafața utilă a proprietăților individuale și cota-parte indiviză de proprietate sunt cele înscrise în cartea funciară în baza unei documentații cadastrale sau, în lipsă, cele din actul de proprietate. (art. 86 (1) din lege)

În situația în care „suma cotelor-părți indivize din actele de proprietate, care sunt fracțiuni abstracte pentru fiecare proprietate individuală din clădirea care constituie condominiul, nu este egală cu 100%, președintele asociației de proprietari este obligat să solicite întocmirea unei documentații cadastrale, prin punerea la dispoziție a cărții tehnice a imobilului și cu respectarea prevederilor în vigoare”. (art. 86 (2) din lege)

Sursa sumelor necesare pentru cheltuielile pe cota-parte, este, conform art. 80 din lege, fondul sau fondurile pentru lucrări de: întreținere; service; reparații; consolidare; reabilitare; eficiență energetică; modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere.

Destinația cheltuielilor pe cota-parte indiviză

a. destinația cheltuielilor pe categorii de lucrări care privesc:

• întreținerea, repararea, exploatarea și consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză

• administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea și consolidarea părților de construcții și instalații în proprietate comună din condominiu. (art. 84 (1-2) din lege)

Cheltuielile pe categorii de lucrări au ca obiect, conform art. 85 din lege, lucrările executate la următoarele părți de construcție: subsol; conducte de distribuție; coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa;  ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie, crematoriul;  tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul; alte elemente constructive sau dotări cuprinse în acordul de asociere;

b. destinația cheltuielilor sub formă bănească privește două categorii de plăți:

• remunerații pentru forța de muncă a: personalului angajat sau contractat al asociației; administratorului; contabilului; instalatorului; electricianului; portarului; îngrijitorului; personalului care asigură curățenia; altor categorii de personal.

 îndemnizații acordate: membrilor asociației de proprietari; persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie; alte servicii administrative către proprietatea comună.

Modul de repartizare a cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate

Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar. (art. 84 (1) din lege)

D. Cheltuielile pe beneficiari

Definiție - Cheltuielile pe beneficiari sunt acele cheltuieli ale asociației care sunt „aferente serviciilor de care beneficiază în mod individual proprietarii, toți sau în parte, gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari” (art. 87 (1) din lege)

Sursa sumelor pentru cheltuielile pe beneficiari o reprezintă plățile efectuate de proprietari din propriile lor resurse pentru acoperirea consumurilor individuale.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.