anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (34) VENITURILE ȘI CHELTUIELILE ASOCIAȚIEI (IV). Tot ce trebuie sa stiti despre acestea!

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

C. Cheltuieli pe cota-parte indiviză; Definiție - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă acele cheltuieli ale asociației care privesc proprietatea comună. (art. 80 din lege); Notă: Suprafața utilă a proprietăților individuale și cota-parte indiviză de proprietate sunt cele înscrise în cartea funciară în baza unei documentații cadastrale sau, în lipsă, cele din actul de proprietate. (art. 86 (1) din lege)

În situația în care „suma cotelor-părți indivize din actele de proprietate, care sunt fracțiuni abstracte pentru fiecare proprietate individuală din clădirea care constituie condominiul, nu este egală cu 100%, președintele asociației de proprietari este obligat să solicite întocmirea unei documentații cadastrale, prin punerea la dispoziție a cărții tehnice a imobilului și cu respectarea prevederilor în vigoare”. (art. 86 (2) din lege)

Sursa sumelor necesare pentru cheltuielile pe cota-parte, este, conform art. 80 din lege, fondul sau fondurile pentru lucrări de: întreținere; service; reparații; consolidare; reabilitare; eficiență energetică; modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere.

Destinația cheltuielilor pe cota-parte indiviză

a. destinația cheltuielilor pe categorii de lucrări care privesc:

• întreținerea, repararea, exploatarea și consolidarea și/sau reabilitarea părților de construcții și instalații aferente condominiului aflate în proprietate comună indiviză

• administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea și consolidarea părților de construcții și instalații în proprietate comună din condominiu. (art. 84 (1-2) din lege)

Cheltuielile pe categorii de lucrări au ca obiect, conform art. 85 din lege, lucrările executate la următoarele părți de construcție: subsol; conducte de distribuție; coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa;  ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie, crematoriul;  tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul; alte elemente constructive sau dotări cuprinse în acordul de asociere;

b. destinația cheltuielilor sub formă bănească privește două categorii de plăți:

• remunerații pentru forța de muncă a: personalului angajat sau contractat al asociației; administratorului; contabilului; instalatorului; electricianului; portarului; îngrijitorului; personalului care asigură curățenia; altor categorii de personal.

 îndemnizații acordate: membrilor asociației de proprietari; persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie; alte servicii administrative către proprietatea comună.

Modul de repartizare a cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate

Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporțional cu cota-parte din proprietatea comună a fiecărui proprietar. (art. 84 (1) din lege)

D. Cheltuielile pe beneficiari

Definiție - Cheltuielile pe beneficiari sunt acele cheltuieli ale asociației care sunt „aferente serviciilor de care beneficiază în mod individual proprietarii, toți sau în parte, gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari” (art. 87 (1) din lege)

Sursa sumelor pentru cheltuielile pe beneficiari o reprezintă plățile efectuate de proprietari din propriile lor resurse pentru acoperirea consumurilor individuale.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane (I)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane (I)

Actualele alegeri din Statele Unite nu sunt în principal o competiţie între doi candidaţi, ci între două viziuni radical diferite privind tipul de societate din America

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Nichita DANILOV

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Mergeam cu autobuzul 42 CUG – Copou, pe traseul ce cuprinde Bazarul, dealul Cetăţuia, cartierul Frumoasa, Manta Roşie, Pasarela Bucium, Bulevardul Socola, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Elena Doamnă, Tg. Cucu, Bulevardul Independenţei, Casa Studenţilor, Universitatea, Supermagazinul Copou, Rondul de la Agronomie şi înapoi. Făcusem de câteva ori traseul, stând pe scaun şi privind pe geam.

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Michael ASTNER

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Prin ianuarie 1974, tata a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la maiorul în rezervă Ioan Călugăr, comandantul Centrului de Pregătire Militară a Tineretului pentru Apărarea Patriei de pe lîngă Întreprinderea de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu. Iat-o:

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Dana ȚABREA

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Nu îmi mai permit în actualul context pandemic să vă îndemn să fiţi buni. Pentru că mă uit în jur şi observ că oamenii buni au cam dispărut. Sau – dacă au dispărut – nu au fost niciodată acolo. Însă nu voi înceta să vă călăuzesc privirea spre frumos, iar astfel poate măcar cineva se va descoperi vreodată pe sine, într-o relaţie reală cu celălalt.

pulspulspuls

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Ok, ştim că azi e sâmbătă şi, aşa cum v-am obişnuit, încercăm pe cât putem să nu vă plictisim şi în uichend cu subiecte din politichia cea sulfuroasă de Bahlui, dar iacătă că azi nu prea avem ce face şi, cum bătălia pentru liste la partidoiul ieşean mai are un pic şi iese în stradă, la bulivar, am zic că musai să vă spunem şi domniilor voastre două vorbe.

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.