anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (35): Veniturile și cheltuielile Asociației (V)

GALERIE
asociatie
 • asociatie
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind cheltuielile pe beneficiari.

Destinația cheltuielilor pe beneficiari (art. 88  din lege) este pentru:

• citirea, calculul și gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, căldură, gaze, energie electrică, deșeuri municipale;

• servicii cu privire la repartitoarele de costuri și verificarea metrologică a contoarelor individuale de energie termică, în cazul distribuției orizontale;

• chiriile spațiilor comune - boxe, casa scării, holuri, spațiu ghenă, terasă etc.;

•  gestiunea financiară;

•  gestiunea contractelor cu caracter individual;

• întreținerea interfonului și a părții de instalație din proprietatea individuală;

• reviziile instalaților interioare de gaze, apă și încălzire;

• alte servicii individuale către proprietari.

Modul de repartizare a cheltuielilor pe beneficiari se face, ca regulă „conform valorii care revine fiecărui beneficiar în cauză, pe baza facturilor/documentelor justificative” (art. 87 (2) din lege) iar în cazul proprietarilor care beneficiază de anumite servicii de utilități și au consumuri suplimentare, astfel: „în condițiile în care nu există nicio interdicție legală în acest sens, calculul cotei de contribuție aferente cheltuielilor pe beneficiari se face conform baremelor stabilite prin normativele tehnice în vigoare sau, în lipsa acestora, conform deciziei comitetului executiv, în funcție de cantitatea consumată”. (art. 89 din lege)

E. Cheltuieli pe consumatori tehnici sunt cheltuielile asociației necesare încălzirii proprietăților individuale - locuințe sau spații cu altă destinație decât aceea de locuință. (art. 90 din lege

Destinația cheltuielilor pe consumatori tehnici, conform art. 90 din lege, sunt pentru:

• energia termică (căldura, combustibilul și energia electrică pentru încălzire);

• salariu/remunerație pentru fochist;

•  echipament de lucru;

• costuri pentru funcționarea instalațiilor de încălzire centrală

F. Cheltuieli de altă natură sunt cele efectuate pentru plata unor servicii care nu pot fi repartizate după criteriile prevăzute la punctele a-e, mai sus prezentate. art. 91 din lege,

Destinația cheltuielilor de altă natură sunt, conform art. 92 din lege, pentru:

• lucrări de întreținere, reparații și înlocuiri la antena TV;

• cutiile poștale;

• cheile de la ușa de intrare comună în clădire;

• alte cheltuieli (de ex. curățatul coșurilor de fum).

Modul de repartizare a cheltuielilor de altă natură se face diferențiat, în funcție de natura serviciului sau lucrării și se repartizează, după cum urmează (art. 92 din lege):

a. în cazul antenelor colective de televiziune repartizarea se face în raport cu numărul de prize tv aflate în locuințe și spații cu altă destinație, dacă nu există o hotărâre a adunării generale prin care sistemul de antenă colectivă să fie desființat sau casat;”

b. în cazul cutiilor poștale și al cheilor de la ușa de intrare comună în clădire repartizarea cheltuielilor se face „în raport cu numărul proprietarilor”;

c. în cazul altor cheltuieli repartizarea se face conform cu „clauzele contractuale sau modului de facturare.” Aceste cheltuieli se repartizează conform normativelor avute în vedere la „facturarea comună a acestora și/sau în conformitate cu clauzele prevăzute în contractele încheiate cu furnizorii respectivelor servicii.” (art. 93 din lege)

d. cu privire la coșurile de fum, legea stabilește că repartizarea cheltuielilor se face în sarcina „fiecărui proprietar proporțional cu numărul sobelor și al mașinilor de gătit racordate la coșurile de fum ale clădirii.”

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face prin următoarele metode:

 • Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
 • E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane (I)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane (I)

Actualele alegeri din Statele Unite nu sunt în principal o competiţie între doi candidaţi, ci între două viziuni radical diferite privind tipul de societate din America

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Nichita DANILOV

Câte ceva despre enigmele alegerilor prezidenţiale din SUA

Mergeam cu autobuzul 42 CUG – Copou, pe traseul ce cuprinde Bazarul, dealul Cetăţuia, cartierul Frumoasa, Manta Roşie, Pasarela Bucium, Bulevardul Socola, Bulevardul Tudor Vladimirescu, Elena Doamnă, Tg. Cucu, Bulevardul Independenţei, Casa Studenţilor, Universitatea, Supermagazinul Copou, Rondul de la Agronomie şi înapoi. Făcusem de câteva ori traseul, stând pe scaun şi privind pe geam.

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Michael ASTNER

Scrisoarea tovarăşului Călugăr

Prin ianuarie 1974, tata a primit o scrisoare oficială de mulţumire de la maiorul în rezervă Ioan Călugăr, comandantul Centrului de Pregătire Militară a Tineretului pentru Apărarea Patriei de pe lîngă Întreprinderea de Confecţii „Steaua Roşie“ Sibiu. Iat-o:

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Dana ȚABREA

Cu cât mai rău, cu atât mai bine. WATWCT

Nu îmi mai permit în actualul context pandemic să vă îndemn să fiţi buni. Pentru că mă uit în jur şi observ că oamenii buni au cam dispărut. Sau – dacă au dispărut – nu au fost niciodată acolo. Însă nu voi înceta să vă călăuzesc privirea spre frumos, iar astfel poate măcar cineva se va descoperi vreodată pe sine, într-o relaţie reală cu celălalt.

pulspulspuls

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Cine şi ce primeşte la partidoiul ieşean

Ok, ştim că azi e sâmbătă şi, aşa cum v-am obişnuit, încercăm pe cât putem să nu vă plictisim şi în uichend cu subiecte din politichia cea sulfuroasă de Bahlui, dar iacătă că azi nu prea avem ce face şi, cum bătălia pentru liste la partidoiul ieşean mai are un pic şi iese în stradă, la bulivar, am zic că musai să vă spunem şi domniilor voastre două vorbe.

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.