Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (35): Veniturile și cheltuielile Asociației (V)

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind cheltuielile pe beneficiari.

Destinația cheltuielilor pe beneficiari (art. 88  din lege) este pentru:

• citirea, calculul și gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, căldură, gaze, energie electrică, deșeuri municipale;

• servicii cu privire la repartitoarele de costuri și verificarea metrologică a contoarelor individuale de energie termică, în cazul distribuției orizontale;

• chiriile spațiilor comune - boxe, casa scării, holuri, spațiu ghenă, terasă etc.;

•  gestiunea financiară;

•  gestiunea contractelor cu caracter individual;

• întreținerea interfonului și a părții de instalație din proprietatea individuală;

• reviziile instalaților interioare de gaze, apă și încălzire;

• alte servicii individuale către proprietari.

Modul de repartizare a cheltuielilor pe beneficiari se face, ca regulă „conform valorii care revine fiecărui beneficiar în cauză, pe baza facturilor/documentelor justificative” (art. 87 (2) din lege) iar în cazul proprietarilor care beneficiază de anumite servicii de utilități și au consumuri suplimentare, astfel: „în condițiile în care nu există nicio interdicție legală în acest sens, calculul cotei de contribuție aferente cheltuielilor pe beneficiari se face conform baremelor stabilite prin normativele tehnice în vigoare sau, în lipsa acestora, conform deciziei comitetului executiv, în funcție de cantitatea consumată”. (art. 89 din lege)

E. Cheltuieli pe consumatori tehnici sunt cheltuielile asociației necesare încălzirii proprietăților individuale - locuințe sau spații cu altă destinație decât aceea de locuință. (art. 90 din lege

Destinația cheltuielilor pe consumatori tehnici, conform art. 90 din lege, sunt pentru:

• energia termică (căldura, combustibilul și energia electrică pentru încălzire);

• salariu/remunerație pentru fochist;

•  echipament de lucru;

• costuri pentru funcționarea instalațiilor de încălzire centrală

F. Cheltuieli de altă natură sunt cele efectuate pentru plata unor servicii care nu pot fi repartizate după criteriile prevăzute la punctele a-e, mai sus prezentate. art. 91 din lege,

Destinația cheltuielilor de altă natură sunt, conform art. 92 din lege, pentru:

• lucrări de întreținere, reparații și înlocuiri la antena TV;

• cutiile poștale;

• cheile de la ușa de intrare comună în clădire;

• alte cheltuieli (de ex. curățatul coșurilor de fum).

Modul de repartizare a cheltuielilor de altă natură se face diferențiat, în funcție de natura serviciului sau lucrării și se repartizează, după cum urmează (art. 92 din lege):

a. în cazul antenelor colective de televiziune repartizarea se face în raport cu numărul de prize tv aflate în locuințe și spații cu altă destinație, dacă nu există o hotărâre a adunării generale prin care sistemul de antenă colectivă să fie desființat sau casat;”

b. în cazul cutiilor poștale și al cheilor de la ușa de intrare comună în clădire repartizarea cheltuielilor se face „în raport cu numărul proprietarilor”;

c. în cazul altor cheltuieli repartizarea se face conform cu „clauzele contractuale sau modului de facturare.” Aceste cheltuieli se repartizează conform normativelor avute în vedere la „facturarea comună a acestora și/sau în conformitate cu clauzele prevăzute în contractele încheiate cu furnizorii respectivelor servicii.” (art. 93 din lege)

d. cu privire la coșurile de fum, legea stabilește că repartizarea cheltuielilor se face în sarcina „fiecărui proprietar proporțional cu numărul sobelor și al mașinilor de gătit racordate la coșurile de fum ale clădirii.”

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face prin următoarele metode:

  • Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
  • E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri