anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

Viata de Asociatie (37) .Toate detaliile despre veniturile şi cheltuielile unei asociaţii de locatari

GALERIE
Asociatie
  • Asociatie
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind penalitățile. Aplicarea penalităților: penalitățile se aplică numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată. (art. 77 (1) din lege). Fondul de penalități este creat, în mod obligatoriu, ori de câte ori există sume cu această destinație.

Utilizarea penalităților se poate face, cu prioritate, pentru:

- plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți;

- pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. (art. 77 (3) din lege)

Legea interzice folosirea sumelor ce titlu de penalități de întârziere în alte scopuri.

Procedura restanțierilor

a. notificarea restanțierilor se face astfel:

• administratorul înștiințează președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe. (art. 78 (1) din lege)

• administratorul notifică, în scris, debitorul (art. 78 (1) din lege). Dacă acesta  achită suma restantă și penalizările la zi, în termen de 60 de zile de la data creării lor, respectiv în 90 de zile de la afișarea listei de plată, problema se consideră încheiată. Dacă, peste termenul limită prevăzut de lege, se acumulează datorii generate de neplata la timp a întreținerii, asociația, prin președinte, acționează în instanță debitorul.

b. acțiunea în instanță - Președinte, în numele asociației pe care o reprezintă, are dreptul legal, să acționeze în instanță proprietarul, vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei. Președintele informează proprietarii prin afișare la avizier. (art. 78 (2) din lege) Acțiunea asociației este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și la recurs/apel (art. 78 (3) din lege) 

c. sentința judecătorească - Instanța de judecată se va pronunța cu privire la cererea de chemare în judecată și va emite o hotărâre în acest sens.

d. punerea în executare a sentinței judecătorești - Dacă hotărârea este favorabilă asociației, aceasta va cere punerea în executare.

Punerea în executare se face prin modalitățile prevăzute în Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată. (art. 78 (4) din lege)

Punerea în executare a unei sentințe se face de către un executor judecătoresc, organism cu competențele și autoritatea necesare dar cu costurile aferente. În asemenea situații „autoritățile administrației publice locale au drept de preempțiune la preț egal asupra locuințelor aflate în procedura de executare silită pentru recuperarea datoriilor proprietarilor la cotele de contribuție la cheltuielile asociației”. (art. 79 din lege)

Locuințele în cauză se pot folosi, în continuare ca locuințe sociale.

Proprietarii executați silit au prioritate la repartizarea acestora, numai dacă întrunesc cerințele cerute de lege pentru acordarea de locuințe sociale. (art. 79 din lege)

e. drepturile asociației de proprietari - Conform art. 80 (1) din lege, asociația de proprietari, are, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari:

• ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu;

• un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora.

Asociația de proprietari beneficiază, pentru aceleași creanțe, de „un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele și celelalte spații proprietăți individuale amplasate în condominiul respectiv”. (art. 80 (2) din lege)

Acest privilegiu vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate.

(Continuare în articolul următor)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Claudiu RAUS

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Iată ce provocări uriaşe vă stau în faţă în acest mandat, domnule primar!

Filmuletul zilei

opinii

Necrofilie mediatică

Alexandru CĂLINESCU

Necrofilie mediatică

Când anunţă moartea cuiva, în principiu a unei personalităţi cunoscute (ceea ce nu e întotdeauna cazul), site-ul derapează în grandilocvenţă şi în automatisme goale de sens. Astfel, orice deces reprezintă un „doliu uriaş”.

Fake news în alegerile din R. Moldova

Radu POPESCU

Fake news în alegerile din R. Moldova

Studiourile Mosfilm de la Chişinău!

O întâlnire de promoţie, altfel

Nicolae CREŢU

O întâlnire de promoţie, altfel

Întâlnirile studenţilor de altădată, între ei şi cu profesorii lor, m-au făcut întotdeauna să gândesc o astfel de revedere peste ani ca pe o adevărată Sărbătoare, nu numai a ataşamentului faţă de Alma Mater ca „spaţiu” şi climat ale acelei vârste tinere către care se revine ca spre o matcă de „start”, intelectuală şi afectivă, dar şi a unei solidarităţi de breaslă, între discipolii de „atunci”, deveniţi ei înşişi profesori, şi formatorii lor de odinioară. Altfel spus, nu atât o întoarcere în timp, cât un dialog al generaţiilor de profesionişti ai catedrei, deschis şi viu, întemeiat pe reciproca preţuire a unei asemenea colegialităţi lărgite, fără hotare de vârstă, care începuse odată cu absolvirea însăşi.

pulspulspuls

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Multe păreri am mai auzit ieri despre loviturile la gioale date la Iaşi dar şi la Bucureşti despre alcătuirea listelor de candidaturi de la PSD, multe au fost şi tânguielile vizavi de faptul că madam Gavrilă nu merita un asemenea tratament (lucru valabil în bună măsură, dar nu chiar în totalitate, căci dânsa doarme acum aşa cum şi-a aşternut politic în ultimii ani, nu-i aşa?). 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.