anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Viata de Asociatie (37) .Toate detaliile despre veniturile şi cheltuielile unei asociaţii de locatari

GALERIE
Asociatie
  • Asociatie
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind penalitățile. Aplicarea penalităților: penalitățile se aplică numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată. (art. 77 (1) din lege). Fondul de penalități este creat, în mod obligatoriu, ori de câte ori există sume cu această destinație.

Utilizarea penalităților se poate face, cu prioritate, pentru:

- plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți;

- pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. (art. 77 (3) din lege)

Legea interzice folosirea sumelor ce titlu de penalități de întârziere în alte scopuri.

Procedura restanțierilor

a. notificarea restanțierilor se face astfel:

• administratorul înștiințează președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe. (art. 78 (1) din lege)

• administratorul notifică, în scris, debitorul (art. 78 (1) din lege). Dacă acesta  achită suma restantă și penalizările la zi, în termen de 60 de zile de la data creării lor, respectiv în 90 de zile de la afișarea listei de plată, problema se consideră încheiată. Dacă, peste termenul limită prevăzut de lege, se acumulează datorii generate de neplata la timp a întreținerii, asociația, prin președinte, acționează în instanță debitorul.

b. acțiunea în instanță - Președinte, în numele asociației pe care o reprezintă, are dreptul legal, să acționeze în instanță proprietarul, vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei. Președintele informează proprietarii prin afișare la avizier. (art. 78 (2) din lege) Acțiunea asociației este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și la recurs/apel (art. 78 (3) din lege) 

c. sentința judecătorească - Instanța de judecată se va pronunța cu privire la cererea de chemare în judecată și va emite o hotărâre în acest sens.

d. punerea în executare a sentinței judecătorești - Dacă hotărârea este favorabilă asociației, aceasta va cere punerea în executare.

Punerea în executare se face prin modalitățile prevăzute în Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată. (art. 78 (4) din lege)

Punerea în executare a unei sentințe se face de către un executor judecătoresc, organism cu competențele și autoritatea necesare dar cu costurile aferente. În asemenea situații „autoritățile administrației publice locale au drept de preempțiune la preț egal asupra locuințelor aflate în procedura de executare silită pentru recuperarea datoriilor proprietarilor la cotele de contribuție la cheltuielile asociației”. (art. 79 din lege)

Locuințele în cauză se pot folosi, în continuare ca locuințe sociale.

Proprietarii executați silit au prioritate la repartizarea acestora, numai dacă întrunesc cerințele cerute de lege pentru acordarea de locuințe sociale. (art. 79 din lege)

e. drepturile asociației de proprietari - Conform art. 80 (1) din lege, asociația de proprietari, are, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari:

• ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu;

• un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora.

Asociația de proprietari beneficiază, pentru aceleași creanțe, de „un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele și celelalte spații proprietăți individuale amplasate în condominiul respectiv”. (art. 80 (2) din lege)

Acest privilegiu vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate.

(Continuare în articolul următor)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Alexandru LĂZESCU

Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta

Deşi nu a fost generată de asumarea unor riscuri iresponsabile, ca în 2008, şi suntem asiguraţi că ce s-a întâmplat atunci nu se va repeta, criza generată de falimentul Silicon Valley Bank din California introduce turbulenţe majore într-un mediu fragil în plan economic şi geopolitic cu consecinţe greu de estimat.

opinii

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Nichita DANILOV

De la Val Gheorghiu, la Gabriel Caloian

Singurul lucru comun între el şi actualul locatar al fostului său atelier este înălţimea. Amândoi sunt înalţi. Caloian ceva mai înalt decât Val Gheorghiu. Caloian cultivă spontaneitatea şi în dialog, şi în modul de-a gândi pictura, spre deosebire de Val Gheorghiu care îşi calcula fiecare pas şi fiecare gest.

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?

Cu excepţia Medicinei, toţi ceilalţi absolvenţi pot lucra în domenii în care contează mai degrabă competenţele pe care le deţin, modul în care îşi valorifică aptitudinile. Un absolvent de studii superioare cu competenţe digitale medii şi cunoaşterea măcar a unei limbi de circulaţie internaţionale, având disponibilitatea de a învăţa la locul de muncă, nu rămâne în afara pieţei muncii.

Sper să mor în timpul vieţii mele

Michael ASTNER

Sper să mor în timpul vieţii mele

Ei bine, abia zile mai târziu după ce mi-a apărut şi mie în minte un gând privind trecerea timpului - vine o vreme/ când timpul trece/ şi cam atât - mi-am dat seama că la origine n-are cum să nu se afle replica standard a mamei: Et vergieht!

pulspulspuls

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Ce legături nebănuite mai sunt între jupânul fugar Ciorăpel de la Neamţ şi lumea politică şi de business din târgul nostru

Numai ce am vorbit ieri la rubrica noastră despre conexiunile jupânului Ciorăpel de la Neamţ prin judeţul nostru că au şi apărut informaţii noi, stimaţi telespecatori. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.