VIAȚA DE ASOCIAȚIE (39): Relația asociațiilor de proprietari cu autoritățile publice

sâmbătă, 24 octombrie 2020, 09:33
4 MIN
 VIAȚA DE ASOCIAȚIE (39): Relația asociațiilor de proprietari cu autoritățile publice

Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să înființeze în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari. (art. 10 (1) din lege)

Atribuțiile compartimentului în relația cu asociația de proprietari sunt următoarele:

a. informare (art. 10 (2) din lege), la cererea celor interesați, cu privire la:

• cadrul normativ privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari;

• interdicțiile prevăzute în: regulamentul local de urbanism și în regulamentele de intervenție aferente zonelor de intervenție prioritară, aplicabile condominiilor. Interdicțiile sunt stabilite în cadrul programelor multianuale destinate creșterii calității arhitectural-ambientale a clădirilor, de reabilitare termică și de reducere a riscului seismic al construcțiilor existente;

• obligativitatea montării contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, conform legislației în vigoare. (art. 10 (3) din lege)

b. efectuarea controlului asupra activității financiar-contabile din cadrul asociațiilor de proprietari, din oficiu ori la cererea persoanelor interesate. (art. 10 (4) din lege)

c. atribuții privind atestarea administratorilor de condominii

Atestarea administratorilor de condominii

Atestatul este „actul care dovedește calitatea de administrator de condominii, prin care persoanele fizice care dețin certificate de calificare, conform lit. f), sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local”; (art. 2 lit. e din lege)

a. La propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, primarul, în baza unei hotărâri a consiliului local, atestă persoanele fizice în vederea dobândirii calității de administrator de condominii. (art. 10 (5) din lege)

b. Atestatul se emite în baza următoarelor documente:

• certificatul de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii, conform prevederilor art. 2 lit. f) și art. 10 (6) lit. a din lege)

• cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară; (art. 10 (6) lit. b din lege)

• cazierul fiscal. (art. 10 (6) lit. c din lege)

Instituțiile publice coproprietare într-un condominiu

În art. 9 (1) din lege se reglementează relația dintre asociațiile de proprietari și instituțiile publice în calitate de coproprietari în același condominiu, deținătoare de locuințe sau spații cu altă destinație și care:

a. au aceleași drepturi și obligații ca oricare alt proprietar din condominiu;

b. au obligația să mandateze persoane fizice sau juridice pentru a fi reprezentate în cadrul asociației;

c. dacă într-un condominiu există locuințe sau/și spații cu altă destinație, aparținând domeniului public sau privat al statului, persoana fizică/juridică care exercită orice alt drept decât cel de proprietate, poate, cu acordul proprietarului, reprezenta statul în cadrul asociației de proprietari. (art. 9 (2) din lege)

Obligațiile asociației de proprietari în relația cu primăria

În fapt relația se stabilește cu autoritatea administrației publice locale prin compartimentul în relația cu asociația de proprietari, dar în viața de toate zilei, publicul s-a obișnuit cu termenul generic de „primărie”. Obligațiile asociației, în relația cu  compartimentul de specialitate, se referă la:

a. administratorul de condominii, conform art. 66 (1) lit. n din lege „întocmește lunar și depune semestrial la compartimentul specializat în sprijinirea și îndrumarea asociațiilor de proprietari pe a cărei rază teritorială se află condominiul situația soldurilor elementelor de activ și pasiv”

b. conform art. 105 din lege, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 196/2018, președinții asociațiilor de proprietari erau obligați să transmită autorităților administrației publice locale „numele și datele de contact actualizate privind președintele comitetul executiv, comisia de cenzori/cenzorul și administratorul”, respectiv până la data de 28 noiembrie 2018.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP – București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face prin următoarele metode:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii