VIAȚA DE ASOCIAȚIE (39): Relația asociațiilor de proprietari cu autoritățile publice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (39): Relația asociațiilor de proprietari cu autoritățile publice

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să înființeze în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari. (art. 10 (1) din lege)

Atribuțiile compartimentului în relația cu asociația de proprietari sunt următoarele:

a. informare (art. 10 (2) din lege), la cererea celor interesați, cu privire la:

• cadrul normativ privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari;

• interdicțiile prevăzute în: regulamentul local de urbanism și în regulamentele de intervenție aferente zonelor de intervenție prioritară, aplicabile condominiilor. Interdicțiile sunt stabilite în cadrul programelor multianuale destinate creșterii calității arhitectural-ambientale a clădirilor, de reabilitare termică și de reducere a riscului seismic al construcțiilor existente;

• obligativitatea montării contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, conform legislației în vigoare. (art. 10 (3) din lege)

b. efectuarea controlului asupra activității financiar-contabile din cadrul asociațiilor de proprietari, din oficiu ori la cererea persoanelor interesate. (art. 10 (4) din lege)

c. atribuții privind atestarea administratorilor de condominii

Atestarea administratorilor de condominii

Atestatul este „actul care dovedește calitatea de administrator de condominii, prin care persoanele fizice care dețin certificate de calificare, conform lit. f), sunt atestate de către primar, la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, în baza unei hotărâri a consiliului local”; (art. 2 lit. e din lege)

a. La propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, primarul, în baza unei hotărâri a consiliului local, atestă persoanele fizice în vederea dobândirii calității de administrator de condominii. (art. 10 (5) din lege)

b. Atestatul se emite în baza următoarelor documente:

• certificatul de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii, conform prevederilor art. 2 lit. f) și art. 10 (6) lit. a din lege)

• cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară; (art. 10 (6) lit. b din lege)

• cazierul fiscal. (art. 10 (6) lit. c din lege)

Instituțiile publice coproprietare într-un condominiu

În art. 9 (1) din lege se reglementează relația dintre asociațiile de proprietari și instituțiile publice în calitate de coproprietari în același condominiu, deținătoare de locuințe sau spații cu altă destinație și care:

a. au aceleași drepturi și obligații ca oricare alt proprietar din condominiu;

b. au obligația să mandateze persoane fizice sau juridice pentru a fi reprezentate în cadrul asociației;

c. dacă într-un condominiu există locuințe sau/și spații cu altă destinație, aparținând domeniului public sau privat al statului, persoana fizică/juridică care exercită orice alt drept decât cel de proprietate, poate, cu acordul proprietarului, reprezenta statul în cadrul asociației de proprietari. (art. 9 (2) din lege)

Obligațiile asociației de proprietari în relația cu primăria

În fapt relația se stabilește cu autoritatea administrației publice locale prin compartimentul în relația cu asociația de proprietari, dar în viața de toate zilei, publicul s-a obișnuit cu termenul generic de „primărie”. Obligațiile asociației, în relația cu  compartimentul de specialitate, se referă la:

a. administratorul de condominii, conform art. 66 (1) lit. n din lege „întocmește lunar și depune semestrial la compartimentul specializat în sprijinirea și îndrumarea asociațiilor de proprietari pe a cărei rază teritorială se află condominiul situația soldurilor elementelor de activ și pasiv”

b. conform art. 105 din lege, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 196/2018, președinții asociațiilor de proprietari erau obligați să transmită autorităților administrației publice locale „numele și datele de contact actualizate privind președintele comitetul executiv, comisia de cenzori/cenzorul și administratorul”, respectiv până la data de 28 noiembrie 2018.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face prin următoarele metode:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

Mireasa hoțomană

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.