VIAȚA DE ASOCIAȚIE (40): Furnizorii de bunuri şi servicii publice şi private (I)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (40): Furnizorii de bunuri şi servicii publice şi private (I)

GALERIE
asociatie-de-proprietari_23410_1
  • asociatie-de-proprietari_23410_1
- +

Contractarea, furnizarea și facturarea serviciilor, constituie, una, din cele mai importante activități ale asociației de proprietari și de felul cum este gestionat acest subiect, proprietarii precum și toate celelalte categorii de persoane care locuiesc și/sau muncesc în condominiu, au, sau nu, parte de un trai civilizat și modern.

Referitor la celelalte categorii de servicii de care beneficiază o asociație facem precizarea că acestea se încadrează, în cea mai mare parte, în modalitățile și procedurile valabile serviciilor publice, diferența fiind dată de natura și conținutul: serviciilor contractate; clauzelor contractuale, specifice fiecărui tip de servicii prestate.

Considerăm necesar să subliniem, cât de important este modului de redactare a contractelor, a clauzelor cu privire la drepturile și obligațiile părților și modului de aplicare, pentru a se evita situații nedorite, în care, în lipsa unor prevederi clare pot compromite, cu pierderi financiare și materiale importante obiectivele propuse. 

Categorii de furnizorii de bunuri și servicii - Furnizori de servicii pot fi:

• agenți economici;

• autorități publice;

• asociația de proprietari în relația cu cei care locuiesc și/sau muncesc în condominiu;

• alte categorii de furnizori.

Furnizorii, sub aspectul ofertei de servicii sunt de o mare diversitate.

Cele două mari categorii cu care operează asociațiile de proprietari sunt:

• furnizorii de servicii și utilități publice, gen: apă, canalizare, gaze, energie electrică și termică, salubritate;

•  multe alte categorii de prestatori de servicii în cele mai diverse domenii: instalații sanitare, electrice, construcții, deratizare, întreținere ascensoare, interfoane, camere de supraveghere, spații verzi și altele.

Relația juridică dintre furnizori și asociația de proprietari - Regula, sub aspect juridic, în relația asociația de proprietari - furnizorii de servicii, constă în încheierea unor acte, esențiale pentru îndeplinirea, în bune condiții, de legalitate și eficiență a obligațiilor asumate de părțile semnatare (art. 96 (1) din lege) și anume:

Contractul de prestări servicii;

Convenția de facturare individuală, anexă la contractul de furnizare/prestare servicii de utilități publice.

Contractul de furnizare/prestare servicii de utilități publice - Ori de câte ori vorbim de un contract, avem în vedere, cel puțin, două părți distincte:

a. furnizorul serviciilor de utilități publice, reprezentat, cel mai des, de un agent economic care oferă bunuri și servicii necesare asociației și/sau proprietarilor individuali;

b. beneficiarul serviciilor de utilități publice reprezentat de:

• asociația de proprietari dacă instalațiile furnizorului ”se branșează/racordează la instalațiile comune interioare ale condominiului aflate în proprietatea comună a tuturor proprietarilor”; (art. 94 (2) lit. a din lege) Contractul de prestări servicii dintre furnizor și asociația de proprietari „se încheie pentru toți consumatorii din condominiu, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu sunt semnatari ai acordului de asociere și nu au calitatea de membri ai asociației de proprietari”; (art. 96 (6) din lege)

• unul sau mai mulți proprietari individuali dacă instalațiile furnizorului se branșează/racordează direct la instalațiile interioare individuale ale apartamentului sau spațiului cu altă destinație ce aparțin proprietății individuale. (art. 94 (2) lit. b din lege)

Relația dintre furnizori și beneficiarii individuali poate îmbrăca, sub aspectul modului de încheiere a contractelor următoarele forme:

- contracte încheiate în mod direct. În acest caz, drepturile și obligațiile privind serviciul furnizat aparțin, în egală măsură, ambelor părți contractuale. (art. 99 (1) din lege)

- convenții încheiate între furnizori, asociația de proprietari și un proprietar individual, ca anexă la contractul de furnizare a serviciilor de utilități publice dintre un furnizor de servicii de utilități publice și asociația de proprietari. (art. 2 lit. j) din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.