VIAȚA DE ASOCIAȚIE (41) - FURNIZORII DE BUNURI ȘI SERVICII PUBLICE ȘI PRIVATE (II)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (41) - FURNIZORII DE BUNURI ȘI SERVICII PUBLICE ȘI PRIVATE (II)

GALERIE
Asociatie
  • Asociatie
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind furnizorii de bunuri/ servicii.

Convenția de facturare individuală

a. definiție - Convenția este definită în art. 2 lit. j) din lege, ca fiind „act juridic încheiat între un furnizor de servicii de utilități publice, asociația de proprietari și un proprietar individual din condominiu, anexă la contractul de furnizare a serviciilor de utilități publice încheiat între un furnizor de servicii de utilități publice și asociația de proprietari, prin care se stabilesc condițiile de furnizare, utilizare, facturare și plată a serviciilor de utilități publice furnizate la nivel de utilizator individual din cadrul unui condominiu”. Convenția de facturare individuală este o anexă la contractul de furnizare/prestare servicii de utilități publice.

În convenție se stabilesc condițiile de furnizare, utilizare, facturare și plată a serviciilor de utilități publice la nivel de utilizator individual din cadrul unui condominiu. (art. 2 lit. j) din lege). Niciun proprietar nu poate să lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individuală; (art. 96 (7) din lege)

b. cazurile în care se încheie o convenție - Convenția de facturare individuală se încheie ori de câte ori asociația de proprietari este titulara contractului de furnizare/prestare servicii de utilități publice. În acest caz, contractul de furnizare/prestare servicii de utilități publice este însoțit de o convenție de facturare individuală anexat. (art. 97 (1) din lege)

c. legislația aplicată de furnizorii de servicii - Fiecare serviciu de utilități publice aplică o legislație specifică reflectată în convenție.

d. modul de întocmire a convenției - Furnizorul are libertatea de a încheia convenții de facturare individuală „pentru fiecare unitate de proprietate imobiliară din condominiu, în conformitate cu legislația în vigoare.” (art. 97 (2) din lege)

Răspunderea contractuală - Drepturile și obligațiile părților cu privire la serviciul furnizat revin, în egală măsură, furnizorului și proprietarului. (art. 99 (1) din lege)

Cerințele tehnice pentru a deveni utilizator de servicii de utilitate publică

a. existența unui branșament - Punctul de contact de la care se separă responsabilitățile tehnice și contractuale între furnizorul de servicii publice și beneficiarul reprezentat de asociația de proprietari în calitate de consumator colectiv sau proprietar - în calitate de consumator individual este „la nivelul branșamentului, respectiv al racordului, în punctul de delimitare/separare a instalațiilor între rețeaua publică de distribuție a utilităților și rețeaua interioară a utilizatorului colectiv sau a consumatorului individual, după caz”. (art. 94 (1)

b. instrumente de măsurare - Măsurarea consumurilor se face cu aparatură/instrumente omologate și recunoscute de părțile contractuale și în primul rând de către furnizorii de servicii de utilități.

Legea prevede, în mod expres, că „facturarea individuală este permisă numai dacă determinarea consumului se realizează prin intermediul contoarelor supuse controlului metrologic legal. (art. 96 (2) din lege)

c. punctele de măsurare localizate - Conform art. 94 (1) din lege, punctele de instalare a instrumentelor de măsurare a consumurilor sunt:

• la nivel de branșament/racord, în punctul de delimitare/separare a instalațiilor între rețeaua publică de distribuție a utilităților și rețeaua interioară a utilizatorului;

• la nivelul de  branșament/racord, în punctul de delimitare/separare a instalațiilor între rețeaua interioară a utilizatorului, respectiv a utilizatorului  colectiv sau a consumatorului individual, după caz.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.