VIAȚA DE ASOCIAȚIE (41) - FURNIZORII DE BUNURI ȘI SERVICII PUBLICE ȘI PRIVATE (II)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (41) - FURNIZORII DE BUNURI ȘI SERVICII PUBLICE ȘI PRIVATE (II)

GALERIE
Asociatie
  • Asociatie
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind furnizorii de bunuri/ servicii.

Convenția de facturare individuală

a. definiție - Convenția este definită în art. 2 lit. j) din lege, ca fiind „act juridic încheiat între un furnizor de servicii de utilități publice, asociația de proprietari și un proprietar individual din condominiu, anexă la contractul de furnizare a serviciilor de utilități publice încheiat între un furnizor de servicii de utilități publice și asociația de proprietari, prin care se stabilesc condițiile de furnizare, utilizare, facturare și plată a serviciilor de utilități publice furnizate la nivel de utilizator individual din cadrul unui condominiu”. Convenția de facturare individuală este o anexă la contractul de furnizare/prestare servicii de utilități publice.

În convenție se stabilesc condițiile de furnizare, utilizare, facturare și plată a serviciilor de utilități publice la nivel de utilizator individual din cadrul unui condominiu. (art. 2 lit. j) din lege). Niciun proprietar nu poate să lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individuală; (art. 96 (7) din lege)

b. cazurile în care se încheie o convenție - Convenția de facturare individuală se încheie ori de câte ori asociația de proprietari este titulara contractului de furnizare/prestare servicii de utilități publice. În acest caz, contractul de furnizare/prestare servicii de utilități publice este însoțit de o convenție de facturare individuală anexat. (art. 97 (1) din lege)

c. legislația aplicată de furnizorii de servicii - Fiecare serviciu de utilități publice aplică o legislație specifică reflectată în convenție.

d. modul de întocmire a convenției - Furnizorul are libertatea de a încheia convenții de facturare individuală „pentru fiecare unitate de proprietate imobiliară din condominiu, în conformitate cu legislația în vigoare.” (art. 97 (2) din lege)

Răspunderea contractuală - Drepturile și obligațiile părților cu privire la serviciul furnizat revin, în egală măsură, furnizorului și proprietarului. (art. 99 (1) din lege)

Cerințele tehnice pentru a deveni utilizator de servicii de utilitate publică

a. existența unui branșament - Punctul de contact de la care se separă responsabilitățile tehnice și contractuale între furnizorul de servicii publice și beneficiarul reprezentat de asociația de proprietari în calitate de consumator colectiv sau proprietar - în calitate de consumator individual este „la nivelul branșamentului, respectiv al racordului, în punctul de delimitare/separare a instalațiilor între rețeaua publică de distribuție a utilităților și rețeaua interioară a utilizatorului colectiv sau a consumatorului individual, după caz”. (art. 94 (1)

b. instrumente de măsurare - Măsurarea consumurilor se face cu aparatură/instrumente omologate și recunoscute de părțile contractuale și în primul rând de către furnizorii de servicii de utilități.

Legea prevede, în mod expres, că „facturarea individuală este permisă numai dacă determinarea consumului se realizează prin intermediul contoarelor supuse controlului metrologic legal. (art. 96 (2) din lege)

c. punctele de măsurare localizate - Conform art. 94 (1) din lege, punctele de instalare a instrumentelor de măsurare a consumurilor sunt:

• la nivel de branșament/racord, în punctul de delimitare/separare a instalațiilor între rețeaua publică de distribuție a utilităților și rețeaua interioară a utilizatorului;

• la nivelul de  branșament/racord, în punctul de delimitare/separare a instalațiilor între rețeaua interioară a utilizatorului, respectiv a utilizatorului  colectiv sau a consumatorului individual, după caz.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.