VIAȚA DE ASOCIAȚIE (44): Furnizorii de bunuri şi servicii publice şi private (V)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (44): Furnizorii de bunuri şi servicii publice şi private (V)

GALERIE
datorii-asociatii-proprietari-4
  • datorii-asociatii-proprietari-4
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numerele precedente și alte informații privind furnizorii de bunuri/ servicii.

Facturarea serviciilor de alimentare cu apă

Serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare se pot încheia contracte individuale de furnizare/prestare dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții tehnice. Facturarea serviciului public de alimentare cu apă și canalizare se face și prin încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare cu proprietarii fără a mai fi necesar să se execute racorduri proprii individuale pentru evacuarea apelor uzate și pluviale de la fiecare proprietate individuală, dacă se îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiții (art. 96 (3) lit. a-d) din lege:

•  să existe „branșamente proprii individuale de alimentare cu apă realizate între rețeaua publică și rețeaua interioară a fiecărei proprietăți individuale, dotate cu aparate de măsură legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuală”; (art. 96 (3) lit. a din lege)

•  să fie același furnizor care asigură serviciul de alimentare cu apă cu acela care asigură și serviciul de canalizare; (art. 96 (3) lit. b din lege)

• să existe un acord scris al tuturor proprietarilor, prin care aceștia își dau acceptul ca „în contractul individual de furnizare/prestare încheiat în nume propriu a clauzei de sistare/întrerupere a serviciului de alimentare cu apă în caz de neplată a contravalorii serviciului de canalizare”; (art. 96 (3) lit. c din lege)

•  să existe un aviz din partea furnizorului prin care se acceptă: soluția tehnică de realizare a branșamentelor proprii de alimentare cu apă; tipul de contoare achiziționate/montate de proprietari. (art. 96 (3) lit. d din lege)

Facturarea serviciilor de alimentare cu energie termică  se poate face prin încheierea de contractele individuale de furnizare între furnizor și proprietari doar în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții:

• existența de „branșamente proprii individuale de alimentare cu energie termică realizate între rețeaua publică și rețeaua interioară a fiecărei proprietăți individuale, dotate cu aparate de măsură legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuală”; (art. 96 (4) lit. a din lege)

•  existența de contracte individuale de facturare pentru toți proprietarii; (art. 96 (4) lit. b din lege)

• să existe avizul furnizorului pentru soluția tehnică de realizare a branșamentelor proprii de alimentare cu energie termică și tipul de contoare achiziționate/montate de către proprietar; (art. 96 (4) lit. c din lege)

• să se facă citirea contoarelor individuale și defalcarea consumurilor individuale și comune din condominiu de către o societate specializată, avizată de autoritatea de reglementare competentă, cheltuielile cu citirea contoarelor fiind suportate de către asociația de proprietari. (art. 96 (4) lit. d din lege)

Plata serviciilor - Indiferent de modul de facturare, obligația  ce revine fiecărui proprietar este de a achita „asociației, respectiv furnizorului serviciilor de utilități publice, contravaloarea serviciilor aferente unității de proprietate imobiliară”. (art. 97 (6) din lege)

A. Repartizarea obligațiilor de plată

a. în cazul contractelor încheiate cu asociația de proprietari

„În cazul contractelor încheiate între furnizorii serviciilor de utilități publice și asociație, în lipsa convențiilor individuale de facturare, asociația de proprietari repartizează facturile către proprietari prin lista de plată lunară, încasează și achită sumele reprezentând contravaloarea consumului facturat și înștiințează furnizorul cu privire la debitori.” (art. 99 (2) din lege)

b. în cazul contractelor încheiate cu beneficiar individual

„Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile și obligațiile cu privire la serviciul furnizat aparțin, pe de o parte, furnizorului și, de cealaltă parte, proprietarului.” (art. 99 (1) din lege)

c. cazuri particulare

Plata efectuată de proprietarii care au primit din partea adunării generale aprobarea să încheie  o convenție indivi-duală de facturare a serviciilor de apă și/sau energie termică, include costurile suplimentare generate de facturarea individuală a respectivului serviciu. Costurile suplimentare se includ în facturile lunare individuale. (art. 96 (4) din lege)

Conform art. 97 (6) din lege, în funcție de modul de facturare debitul poate fi achitat de către proprietar: asociației de proprietari; furnizorului de servicii.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face la - Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.