VIAȚA DE ASOCIAȚIE (44): Furnizorii de bunuri şi servicii publice şi private (V)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (44): Furnizorii de bunuri şi servicii publice şi private (V)

GALERIE
datorii-asociatii-proprietari-4
  • datorii-asociatii-proprietari-4
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numerele precedente și alte informații privind furnizorii de bunuri/ servicii.

Facturarea serviciilor de alimentare cu apă

Serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare se pot încheia contracte individuale de furnizare/prestare dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții tehnice. Facturarea serviciului public de alimentare cu apă și canalizare se face și prin încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare cu proprietarii fără a mai fi necesar să se execute racorduri proprii individuale pentru evacuarea apelor uzate și pluviale de la fiecare proprietate individuală, dacă se îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiții (art. 96 (3) lit. a-d) din lege:

•  să existe „branșamente proprii individuale de alimentare cu apă realizate între rețeaua publică și rețeaua interioară a fiecărei proprietăți individuale, dotate cu aparate de măsură legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuală”; (art. 96 (3) lit. a din lege)

•  să fie același furnizor care asigură serviciul de alimentare cu apă cu acela care asigură și serviciul de canalizare; (art. 96 (3) lit. b din lege)

• să existe un acord scris al tuturor proprietarilor, prin care aceștia își dau acceptul ca „în contractul individual de furnizare/prestare încheiat în nume propriu a clauzei de sistare/întrerupere a serviciului de alimentare cu apă în caz de neplată a contravalorii serviciului de canalizare”; (art. 96 (3) lit. c din lege)

•  să existe un aviz din partea furnizorului prin care se acceptă: soluția tehnică de realizare a branșamentelor proprii de alimentare cu apă; tipul de contoare achiziționate/montate de proprietari. (art. 96 (3) lit. d din lege)

Facturarea serviciilor de alimentare cu energie termică  se poate face prin încheierea de contractele individuale de furnizare între furnizor și proprietari doar în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții:

• existența de „branșamente proprii individuale de alimentare cu energie termică realizate între rețeaua publică și rețeaua interioară a fiecărei proprietăți individuale, dotate cu aparate de măsură legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuală”; (art. 96 (4) lit. a din lege)

•  existența de contracte individuale de facturare pentru toți proprietarii; (art. 96 (4) lit. b din lege)

• să existe avizul furnizorului pentru soluția tehnică de realizare a branșamentelor proprii de alimentare cu energie termică și tipul de contoare achiziționate/montate de către proprietar; (art. 96 (4) lit. c din lege)

• să se facă citirea contoarelor individuale și defalcarea consumurilor individuale și comune din condominiu de către o societate specializată, avizată de autoritatea de reglementare competentă, cheltuielile cu citirea contoarelor fiind suportate de către asociația de proprietari. (art. 96 (4) lit. d din lege)

Plata serviciilor - Indiferent de modul de facturare, obligația  ce revine fiecărui proprietar este de a achita „asociației, respectiv furnizorului serviciilor de utilități publice, contravaloarea serviciilor aferente unității de proprietate imobiliară”. (art. 97 (6) din lege)

A. Repartizarea obligațiilor de plată

a. în cazul contractelor încheiate cu asociația de proprietari

„În cazul contractelor încheiate între furnizorii serviciilor de utilități publice și asociație, în lipsa convențiilor individuale de facturare, asociația de proprietari repartizează facturile către proprietari prin lista de plată lunară, încasează și achită sumele reprezentând contravaloarea consumului facturat și înștiințează furnizorul cu privire la debitori.” (art. 99 (2) din lege)

b. în cazul contractelor încheiate cu beneficiar individual

„Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile și obligațiile cu privire la serviciul furnizat aparțin, pe de o parte, furnizorului și, de cealaltă parte, proprietarului.” (art. 99 (1) din lege)

c. cazuri particulare

Plata efectuată de proprietarii care au primit din partea adunării generale aprobarea să încheie  o convenție indivi-duală de facturare a serviciilor de apă și/sau energie termică, include costurile suplimentare generate de facturarea individuală a respectivului serviciu. Costurile suplimentare se includ în facturile lunare individuale. (art. 96 (4) din lege)

Conform art. 97 (6) din lege, în funcție de modul de facturare debitul poate fi achitat de către proprietar: asociației de proprietari; furnizorului de servicii.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face la - Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Banii pesediştilor

Cătălin ONOFREI

Banii pesediştilor

De unde va lua PSD fondurile pentru pensiile românilor?

Filmuletul zilei

opinii

Şarlatani

Briscan ZARA

Şarlatani

Practic, la ora actuală, în mediul politic şi în majoritatea instituţiilor de stat, unde se fac cele mai mari furturi, procentajul escrocilor, al celor cu acte false este la cel mai înalt nivel din istorie. Iar aceşti oameni nu iau bani nemeritaţi de la hoţi, ci de la restul cetăţenilor plătitori de impozite, de la noi toţi. Deci ochii-n patru!

Paradigma dezvoltării durabile

Ciprian IFTIMOAEI

Paradigma dezvoltării durabile

De ceva vreme, în spaţiul public, se vorbeşte despre necesitatea reducerii sărăciei sub toate formele în care se manifestă, oriunde în lume, facilitarea accesului tuturor oamenilor la servicii de educaţie şi sănătate, promovarea egalităţii de gen, dezvoltarea unor oraşe şi comunităţi durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. Toate aceste teme şi preocupări sunt interdependente şi au o istorie de câteva decenii, fiind circumscrise paradigmei dezvoltării durabile.

Moştenirea lui Trump (I)

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump (I)

Cu patru ani în urmă, un om din afara sistemului câştiga alegerile prezidenţiale din SUA. Eram acolo şi am urmărit convenţiile naţionale ale celor două mari partide americane. 

pulspulspuls

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel, sau Zuzu?

Mare dezbatere ştiinţifică online: era Actimel, sau Zuzu?

Vedem prin mediul online şi nu numai câtă supărare a produs unora episodul jenant din Piaţa Unirii, cel al pomădării premarelui Mihai Chirica cu iaurt (Actimel zic unii, Zuzu spun alţii: asta mai rămâne de studiat). 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.