VIAȚA DE ASOCIAȚIE (45) – Furnizorii de bunuri şi servicii publice private
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 15.01.2021

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (45) – Furnizorii de bunuri şi servicii publice private

GALERIE
Asociatie proprietari
  • Asociatie proprietari
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind furnizorii de bunuri/ servicii.

B. Neplata serviciilor

Neplata serviciilor consumate, la termenele stabilite, atrage după sine:

• plata de penalizări din partea furnizorului;

• plata de penalizări din partea asociației de proprietari;

 sistarea furnizării serviciului care a generat debitul;

• debranșarea de la furnizare;

• acționarea în instanță și solicitarea plății debitului, a penalizărilor și a altor cheltuieli (de debranșare, de rebranșare, de judecată, etc.)

 

Tulburarea și/sau întreruperea furnizării serviciului de utilitate publică

A. Tulburarea furnizării serviciului de utilitate publică

Tulburarea furnizării serviciului de utilitate publică nu este admisă niciunui proprietar și deci „nu poate să lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individuală și să afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru întreg condominiul ca urmare a neachitării cotelor de contribuție ce îi revin la cheltuielile asociației de proprietari și nu poate să afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru întreg condominiul ca urmare a neachitării cotelor de contribuție ce îi revin la cheltuielile asociației de proprietari”. (art. 96 (7) din lege)

B. Întreruperea/sistarea temporară a furnizării serviciilor publice

Întreruperea/sistarea temporară a furnizării serviciilor publice a proprietăților individuale, se face, în baza solicitării scrise a proprietarilor, sau, în caz de neplată a sumelor datorate, în baza contractelor individuale/convențiilor individuale de facturare anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației. (art. 99 (4) din lege)

„În cazul facturării individuale la nivel de proprietar, conform art. 99 (3), furnizarea serviciilor de utilități publice la nivelul întregului condominiu nu poate fi întreruptă/sistată temporar pentru neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de către unul sau mai mulți proprietari. Furnizarea serviciilor comunitare de utilități publice poate fi întreruptă/sistată temporar numai proprietarilor restanțieri, până la achitarea facturilor/sumelor restante, în baza contractului de furnizare/ prestare încheiat la nivel individual, respectiv a convenției individuale de facturare încheiată între furnizor și proprietarii din condominii în calitate de consumatori individuali, anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației” (art. 99 (3) din lege)

În cazul serviciilor de utilități publice individual facturate, se interzice sistarea/limitarea/întreruperea furnizării serviciului la nivel de condominiu, pentru neplata facturilor de unul sau mai mulți proprietari. (art. 99 (5) din lege).

Condominiile se pot deconecta/debranșa de la serviciile de utilități publice numai la cererea asociației, la solicitarea, în scris, a tuturor proprietarilor din condominiu, cu respectarea procedurilor legale în vigoare. (art. 99 (6) din lege)

Soluționarea litigiilor

Temeiul legal al sesizării instanței de judecată este conferit de clauzele din contractele dintre furnizori și consumatori. În baza acestora, cei în drept, „pot acționa direct împotriva proprietarilor restanțieri”. (art. 97 (7) din lege)

a. furnizorii și instanța de judecată

În baza contractelor individuale de furnizare/prestare servicii de utilități publice sau în baza convențiilor individuale de facturare, anexe la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației, pentru recuperarea debitelor, furnizorii pot acționa direct împotriva proprietarilor restanțieri (art. 97 (6) din lege)

b. termenul stabilit de lege pentru acționarea în instanță a rău platnicului este „după caz, mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, cu notificarea proprietarului restant cu cel puțin 7 zile înainte de demararea procedurii de acțiune în instanță”. (art. 98 (1) din lege)

c. în vederea recuperării debitelor create la nivel de proprietar, furnizorul serviciului „acționează strict împotriva proprietarilor restanțieri, în baza contractului de furnizare/prestare individual sau, după caz, a convenției individuale anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației”. (art. 99 (7) din lege)

Punerea în executare a sentințelor judecătorești dată în favoarea furnizorului serviciilor de utilități publice, pentru sumele datorate, „poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor la zi prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010”. (art. 98 (2) din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștalăb-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

UDMR, Trump, Şoşoacă

Claudiu RAUS

UDMR, Trump, Şoşoacă

Da, nu e la modă, dar haideţi să vedem şi partea bună a ceea ce considerăm îndeobşte că este mai rău în politica românească!

Filmuletul zilei

opinii

Veşti din Lumea Nouă

Alexandru CĂLINESCU

Veşti din Lumea Nouă

Revista Le Point consacră săptămâna aceasta un excelent dosar „noilor fanatici”. E vorba de ravagiile pe care le fac ideologia decolonială, delirul identitar, discursurile dogmatice, cenzura, intimidarea, confuzia întreţinută în mediile universitare etc. E aiuritor ce teze de doctorat se pot susţine acum. Două exemple, printre multe altele: „Decolonizarea lui Venus: mitul naşterii Afroditei, receptarea clasică în Renaştere şi constituirea unui corpus teoretic estetico-decolonial” sau „Studiu queer şi decolonial al literaturii irlandeze”.

Brian May

Neculai SEGHEDIN

Brian May

Da, este vorba de acel Brian May, de la formaţia Queen, cel care a compus „We Will Rock You”, „Save Me”, „Who Wants to Live Forever”, „Too Much Love Will Kill You”, „The Show Must Go On” ş.a. May este, poate, dintre artiştii celebri ai lumii, cel care are şi o briliantă carieră ştiinţifică. 

Aritmetica lui Chirieac

Nicolae CREŢU

Aritmetica lui Chirieac

Pentru cine urmăreşte, măcar din când în când, „ecourile” în media ale actualităţii politice postelectorale, ca aceea de acum, ar fi un joc ademenitor să anticipezi, încă de la anunţarea rezultatelor votului, „ariile” preferate ale „tenorilor”/hosts, sau „abonaţi” ca invitaţi-analişti, în funcţie de atâtea semne mai vechi, acumulate, de înregimentare. 

pulspulspuls

Vorba e de arginţi, tăcerea e de aur lingou, dar tot tabla cutată vedem că are valoare la Iaşi

Vorba e de arginţi, tăcerea e de aur lingou, dar tot tabla cutată vedem că are valoare la Iaşi

Tensiune mare zilele acestea în Cejăul de la casa cu pătrate, stimaţi telespectatori, şi asta zice-se că mai ales după ce prezidentul Iohannis a avut o reacţie foarte dură la adresa şefului de acolo, dom’ Costel, aşa cum ştiţi. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.