VIAȚA DE ASOCIAȚIE (45) – Furnizorii de bunuri şi servicii publice private
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (45) – Furnizorii de bunuri şi servicii publice private

GALERIE
Asociatie proprietari
  • Asociatie proprietari
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind furnizorii de bunuri/ servicii.

B. Neplata serviciilor

Neplata serviciilor consumate, la termenele stabilite, atrage după sine:

• plata de penalizări din partea furnizorului;

• plata de penalizări din partea asociației de proprietari;

 sistarea furnizării serviciului care a generat debitul;

• debranșarea de la furnizare;

• acționarea în instanță și solicitarea plății debitului, a penalizărilor și a altor cheltuieli (de debranșare, de rebranșare, de judecată, etc.)

 

Tulburarea și/sau întreruperea furnizării serviciului de utilitate publică

A. Tulburarea furnizării serviciului de utilitate publică

Tulburarea furnizării serviciului de utilitate publică nu este admisă niciunui proprietar și deci „nu poate să lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individuală și să afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru întreg condominiul ca urmare a neachitării cotelor de contribuție ce îi revin la cheltuielile asociației de proprietari și nu poate să afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru întreg condominiul ca urmare a neachitării cotelor de contribuție ce îi revin la cheltuielile asociației de proprietari”. (art. 96 (7) din lege)

B. Întreruperea/sistarea temporară a furnizării serviciilor publice

Întreruperea/sistarea temporară a furnizării serviciilor publice a proprietăților individuale, se face, în baza solicitării scrise a proprietarilor, sau, în caz de neplată a sumelor datorate, în baza contractelor individuale/convențiilor individuale de facturare anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației. (art. 99 (4) din lege)

„În cazul facturării individuale la nivel de proprietar, conform art. 99 (3), furnizarea serviciilor de utilități publice la nivelul întregului condominiu nu poate fi întreruptă/sistată temporar pentru neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de către unul sau mai mulți proprietari. Furnizarea serviciilor comunitare de utilități publice poate fi întreruptă/sistată temporar numai proprietarilor restanțieri, până la achitarea facturilor/sumelor restante, în baza contractului de furnizare/ prestare încheiat la nivel individual, respectiv a convenției individuale de facturare încheiată între furnizor și proprietarii din condominii în calitate de consumatori individuali, anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației” (art. 99 (3) din lege)

În cazul serviciilor de utilități publice individual facturate, se interzice sistarea/limitarea/întreruperea furnizării serviciului la nivel de condominiu, pentru neplata facturilor de unul sau mai mulți proprietari. (art. 99 (5) din lege).

Condominiile se pot deconecta/debranșa de la serviciile de utilități publice numai la cererea asociației, la solicitarea, în scris, a tuturor proprietarilor din condominiu, cu respectarea procedurilor legale în vigoare. (art. 99 (6) din lege)

Soluționarea litigiilor

Temeiul legal al sesizării instanței de judecată este conferit de clauzele din contractele dintre furnizori și consumatori. În baza acestora, cei în drept, „pot acționa direct împotriva proprietarilor restanțieri”. (art. 97 (7) din lege)

a. furnizorii și instanța de judecată

În baza contractelor individuale de furnizare/prestare servicii de utilități publice sau în baza convențiilor individuale de facturare, anexe la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației, pentru recuperarea debitelor, furnizorii pot acționa direct împotriva proprietarilor restanțieri (art. 97 (6) din lege)

b. termenul stabilit de lege pentru acționarea în instanță a rău platnicului este „după caz, mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, cu notificarea proprietarului restant cu cel puțin 7 zile înainte de demararea procedurii de acțiune în instanță”. (art. 98 (1) din lege)

c. în vederea recuperării debitelor create la nivel de proprietar, furnizorul serviciului „acționează strict împotriva proprietarilor restanțieri, în baza contractului de furnizare/prestare individual sau, după caz, a convenției individuale anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației”. (art. 99 (7) din lege)

Punerea în executare a sentințelor judecătorești dată în favoarea furnizorului serviciilor de utilități publice, pentru sumele datorate, „poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor la zi prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010”. (art. 98 (2) din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștalăb-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.