VIAȚA DE ASOCIAȚIE (45) – Furnizorii de bunuri şi servicii publice private

sâmbătă, 05 decembrie 2020, 10:19
4 MIN
 VIAȚA DE ASOCIAȚIE (45) – Furnizorii de bunuri şi servicii publice private

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind furnizorii de bunuri/ servicii.

B. Neplata serviciilor

Neplata serviciilor consumate, la termenele stabilite, atrage după sine:

• plata de penalizări din partea furnizorului;

• plata de penalizări din partea asociației de proprietari;

 sistarea furnizării serviciului care a generat debitul;

• debranșarea de la furnizare;

• acționarea în instanță și solicitarea plății debitului, a penalizărilor și a altor cheltuieli (de debranșare, de rebranșare, de judecată, etc.)

 

Tulburarea și/sau întreruperea furnizării serviciului de utilitate publică

A. Tulburarea furnizării serviciului de utilitate publică

Tulburarea furnizării serviciului de utilitate publică nu este admisă niciunui proprietar și deci „nu poate să lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individuală și să afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru întreg condominiul ca urmare a neachitării cotelor de contribuție ce îi revin la cheltuielile asociației de proprietari și nu poate să afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru întreg condominiul ca urmare a neachitării cotelor de contribuție ce îi revin la cheltuielile asociației de proprietari”. (art. 96 (7) din lege)

B. Întreruperea/sistarea temporară a furnizării serviciilor publice

Întreruperea/sistarea temporară a furnizării serviciilor publice a proprietăților individuale, se face, în baza solicitării scrise a proprietarilor, sau, în caz de neplată a sumelor datorate, în baza contractelor individuale/convențiilor individuale de facturare anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației. (art. 99 (4) din lege)

„În cazul facturării individuale la nivel de proprietar, conform art. 99 (3), furnizarea serviciilor de utilități publice la nivelul întregului condominiu nu poate fi întreruptă/sistată temporar pentru neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de către unul sau mai mulți proprietari. Furnizarea serviciilor comunitare de utilități publice poate fi întreruptă/sistată temporar numai proprietarilor restanțieri, până la achitarea facturilor/sumelor restante, în baza contractului de furnizare/ prestare încheiat la nivel individual, respectiv a convenției individuale de facturare încheiată între furnizor și proprietarii din condominii în calitate de consumatori individuali, anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației” (art. 99 (3) din lege)

În cazul serviciilor de utilități publice individual facturate, se interzice sistarea/limitarea/întreruperea furnizării serviciului la nivel de condominiu, pentru neplata facturilor de unul sau mai mulți proprietari. (art. 99 (5) din lege).

Condominiile se pot deconecta/debranșa de la serviciile de utilități publice numai la cererea asociației, la solicitarea, în scris, a tuturor proprietarilor din condominiu, cu respectarea procedurilor legale în vigoare. (art. 99 (6) din lege)

Soluționarea litigiilor

Temeiul legal al sesizării instanței de judecată este conferit de clauzele din contractele dintre furnizori și consumatori. În baza acestora, cei în drept, „pot acționa direct împotriva proprietarilor restanțieri”. (art. 97 (7) din lege)

a. furnizorii și instanța de judecată

În baza contractelor individuale de furnizare/prestare servicii de utilități publice sau în baza convențiilor individuale de facturare, anexe la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației, pentru recuperarea debitelor, furnizorii pot acționa direct împotriva proprietarilor restanțieri (art. 97 (6) din lege)

b. termenul stabilit de lege pentru acționarea în instanță a rău platnicului este „după caz, mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, cu notificarea proprietarului restant cu cel puțin 7 zile înainte de demararea procedurii de acțiune în instanță”. (art. 98 (1) din lege)

c. în vederea recuperării debitelor create la nivel de proprietar, furnizorul serviciului „acționează strict împotriva proprietarilor restanțieri, în baza contractului de furnizare/prestare individual sau, după caz, a convenției individuale anexate la contractul de furnizare/prestare încheiat la nivelul asociației”. (art. 99 (7) din lege)

Punerea în executare a sentințelor judecătorești dată în favoarea furnizorului serviciilor de utilități publice, pentru sumele datorate, „poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor la zi prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010”. (art. 98 (2) din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP – București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștalăb-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii