Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (46): Proprietarii și locatarii (I)

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

Cine are calitatea de proprietar

Conform art. 2 lit. s) din Legea nr. 196/2018, proprietarul este „persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puțin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un condominiu”.

Cadrul legal

Principalele reglementări cu privire la statutul proprietarului, respectiv a drepturilor și obligațiile sale sunt: Legea nr. 196 din 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor; Codul civil; Statutul asociației de proprietari; Regulamentul condominiului; Acordul de asociere;  Hotărârile și deciziile asociației de proprietari. La acestea se adaugă și actele normative cu reglementări specifice, pe domenii, precum: PSI, construcții, sănătate publică, ordine publică etc.

Dovada proprietății

Orice persoană fizică și/sau juridică poate dovedi calitatea de proprietar al unui spațiu dintr-un condominiu, locuință sau cu altă destinație, cu actul de vânzare-cumpărare, donație, succesiune, act administrativ, sentință judecătorească, act notarial etc. În noua sa calitate, de proprietar, cel în cauză devine titularul de noi drepturi și obligații specifice acestui statut, în principal, în legătură cu: proprietatea, ceilalți proprietari din condominiu, asociația de proprietari.

Autoritățile publice în calitate de proprietari de spații în condominii

După adoptarea Legii nr. 196/2018 instituțiile publice, care dețin în proprietate spații, indiferent de destinația lor (birouri, ateliere,  etc.) trebuie să se alăture, în calitate de membri, asociației de proprietari care administrează condominiul în cauză.

În art. 9 al. 1 se prevede, că „autoritățile administrației publice centrale ori locale sau orice alte instituții publice care dețin în proprietate locuințe sau spații cu altă destinație decât aceea de locuință în condominii au aceleași drepturi și obligații ca oricare alt proprietar din condominiu și au obligația să mandateze persoane fizice sau juridice pentru a fi reprezentate în cadrul asociației de proprietari”.

Dacă în condominiu sunt locuințe sau/și spații cu altă destinație decât cea de locuință, care aparțin domeniului public sau privat al statului „persoana fizică sau/și juridică care exercită unul dintre celelalte drepturi reale asupra locuinței sau spațiului cu altă destinație decât cea de locuință, decât dreptul de proprietate, poate, cu acordul proprietarului, reprezenta statul în cadrul asociației de proprietari. (art.. 9 (2) din lege)

Relația proprietar - proprietate

Fiecare proprietar, poate deține, în cadrul unui condominiu, una sau mai multe proprietăți folosite ca locuință și/sau un spațiu cu o altă destinație și aferent lor și cota-parte indiviză din proprietatea comună. Conform art. 2 lit. t din lege, proprietatea individuală este „locuința sau spațiul cu altă destinație decât aceea de locuință, parte dintr-un condominiu, destinată locuirii sau altor activități, deținută în proprietate exclusivă”. Proprietatea individuală, ca bun principal, împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună, constituie o unitate de proprietate imobiliară (art. 2 lit. w din lege).

Drepturile și obligațiile proprietarilor din condominiu

Drepturile și obligațiile proprietarilor trebuie privite din două perspective, respectiv:

• drepturi și obligații în calitate de proprietar al unui spațiu din condominiu;

• drepturi și obligații în calitate de proprietar și membru al asociației de proprietari;

În numerele care vor urma vom prezenta în detaliu principalele drepturi și obligații ce revin proprietarilor, în general și în calitate de membri ai asociației de proprietari, în special.

Este necesar să precizăm, de la început, faptul că nici un proprietar nu este obligat să facă parte din asociația de proprietari, decizia fiind exclusiv la dispoziția acestuia, după cum de asemenea, înscrierea în asociație nu este supusă aprobării de către vreuna din structurile sale (adunare generală, comitet executiv, președinte), cu excepția cazurilor, în care, în virtutea unui temei legal, nu se poate da curs unei asemenea solicitări.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face pe următoarele căi:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri