VIAȚA DE ASOCIAȚIE (46): Proprietarii și locatarii (I)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (46): Proprietarii și locatarii (I)

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

Cine are calitatea de proprietar

Conform art. 2 lit. s) din Legea nr. 196/2018, proprietarul este „persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puțin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un condominiu”.

Cadrul legal

Principalele reglementări cu privire la statutul proprietarului, respectiv a drepturilor și obligațiile sale sunt: Legea nr. 196 din 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor; Codul civil; Statutul asociației de proprietari; Regulamentul condominiului; Acordul de asociere;  Hotărârile și deciziile asociației de proprietari. La acestea se adaugă și actele normative cu reglementări specifice, pe domenii, precum: PSI, construcții, sănătate publică, ordine publică etc.

Dovada proprietății

Orice persoană fizică și/sau juridică poate dovedi calitatea de proprietar al unui spațiu dintr-un condominiu, locuință sau cu altă destinație, cu actul de vânzare-cumpărare, donație, succesiune, act administrativ, sentință judecătorească, act notarial etc. În noua sa calitate, de proprietar, cel în cauză devine titularul de noi drepturi și obligații specifice acestui statut, în principal, în legătură cu: proprietatea, ceilalți proprietari din condominiu, asociația de proprietari.

Autoritățile publice în calitate de proprietari de spații în condominii

După adoptarea Legii nr. 196/2018 instituțiile publice, care dețin în proprietate spații, indiferent de destinația lor (birouri, ateliere,  etc.) trebuie să se alăture, în calitate de membri, asociației de proprietari care administrează condominiul în cauză.

În art. 9 al. 1 se prevede, că „autoritățile administrației publice centrale ori locale sau orice alte instituții publice care dețin în proprietate locuințe sau spații cu altă destinație decât aceea de locuință în condominii au aceleași drepturi și obligații ca oricare alt proprietar din condominiu și au obligația să mandateze persoane fizice sau juridice pentru a fi reprezentate în cadrul asociației de proprietari”.

Dacă în condominiu sunt locuințe sau/și spații cu altă destinație decât cea de locuință, care aparțin domeniului public sau privat al statului „persoana fizică sau/și juridică care exercită unul dintre celelalte drepturi reale asupra locuinței sau spațiului cu altă destinație decât cea de locuință, decât dreptul de proprietate, poate, cu acordul proprietarului, reprezenta statul în cadrul asociației de proprietari. (art.. 9 (2) din lege)

Relația proprietar - proprietate

Fiecare proprietar, poate deține, în cadrul unui condominiu, una sau mai multe proprietăți folosite ca locuință și/sau un spațiu cu o altă destinație și aferent lor și cota-parte indiviză din proprietatea comună. Conform art. 2 lit. t din lege, proprietatea individuală este „locuința sau spațiul cu altă destinație decât aceea de locuință, parte dintr-un condominiu, destinată locuirii sau altor activități, deținută în proprietate exclusivă”. Proprietatea individuală, ca bun principal, împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună, constituie o unitate de proprietate imobiliară (art. 2 lit. w din lege).

Drepturile și obligațiile proprietarilor din condominiu

Drepturile și obligațiile proprietarilor trebuie privite din două perspective, respectiv:

• drepturi și obligații în calitate de proprietar al unui spațiu din condominiu;

• drepturi și obligații în calitate de proprietar și membru al asociației de proprietari;

În numerele care vor urma vom prezenta în detaliu principalele drepturi și obligații ce revin proprietarilor, în general și în calitate de membri ai asociației de proprietari, în special.

Este necesar să precizăm, de la început, faptul că nici un proprietar nu este obligat să facă parte din asociația de proprietari, decizia fiind exclusiv la dispoziția acestuia, după cum de asemenea, înscrierea în asociație nu este supusă aprobării de către vreuna din structurile sale (adunare generală, comitet executiv, președinte), cu excepția cazurilor, în care, în virtutea unui temei legal, nu se poate da curs unei asemenea solicitări.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577.

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face pe următoarele căi:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.