VIAȚA DE ASOCIAȚIE (47) PROPRIETARII ȘI LOCATARII (II) Drepturile proprietarilor din condominiu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (47) PROPRIETARII ȘI LOCATARII (II) Drepturile proprietarilor din condominiu

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

Accesul la informare, explicații și documente este unul din cele mai importante drepturi prevăzute de lege care asigură, înainte de toate, caracterul real democratic al vieții de asociație. 
 

Dreptul la informare asigură transparența activității asociației, iar Legea nr. 196/2018, garantează accesul la documentele asociației pentru toți proprietarii din condominiu. Cei interesați depun o notificare scrisă către asociație, la care trebuie să li se răspundă, în scris, cu informațiile cerute, în termen de 10 zile de la data depunerii cererii. (art. 28 (1) din lege)

Dreptul la explicații se asigură, sub aspect procedural,  astfel:

• proprietarul petent va depune o notificare scrisă către asociație;
• conducerea asociației va informa petentul, în scris, în termen de 10 zile de la data notificării, cu informațiile cerute. 

De pildă, în cazul în care cererea se referă la modul de calcul al cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, solicitarea are ca temei art. 28 (3) din lege. Conducerea asociației trebuie să ofere explicațiile necesare și să justifice, pe bază de documente, modul de calcul al cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari. 

Cei nemulțumiți de răspunsul primit, îl pot contesta „în scris, în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia”.

În cazul în care se refuză accesul la documente „proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori” și mai mult, dacă nici în această etapă nu li se soluționează cererea, în termen de 10 zile de la depunerea notificării, proprietarii nemulțumiți se pot adresa compartimentului de specialitate din cadrul primăriei. (art. 28 (4) din lege).

Dreptul de acces la documente se asigură conform art. 28 (1) din lege, la cerere, proprietarii din condominiu având „dreptul să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia”. 

Asociația este obligată să informeze, din proprie inițiativă „în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației” (art. 28 (1) din lege) Pentru aceasta, legea prevede  obligații în sarcina asociației de proprietari, printre care amintim:

• afișarea, obligatorie, a documentelor proprii. Pentru aceasta asociația va amplasa  într-un loc vizibil, un avizier; (art. 28 (2) din lege) 
• contactarea fiecărui proprietar, prin deplasare la domiciliul sau sediul proprietății sale pentru a solicita acordul sau al înștiința  cu diverse subiecte de interes privind condominiul sau viața de asociație;
• asigurarea unor căi de comunicare prin mijloace tehnologice moderne (rețele de socializare, SMS-uri, mesaje trimise pe diverse căi electronice);
• transmiterea în direct a adunărilor generale sau/și a ședințelor de comitet executiv;
• alte forme de comunicare permise de lege și eficiente ca rezultate.

Dreptul de a sesiza instituții publice 

În calitate de consumatori de servicii de utilitate publică sau a celor specifice vieții de asociație, proprietarii nemulțumiți, se pot adresa instituții publice cu competențe în ce privește viața de asociație de proprietari, precum:
• Protecția consumatorilor;
• ANAF;
• Inspectoratul în construcții;
• Parchet, Poliția și Poliția locală, Instanțe judecătorești;

Dreptul de a cere sancționarea conduitei conducerii asociației

Proprietarii și orice alte persoane interesate care se consideră vătămate, într-un drept al lor, din cauza „neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator” se pot adresa, în scris, conform art. 29 (3) din lege, compartimentului de specialitate din cadrul primăriei sau instanței de judecată pentru soluționarea cazului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.