VIAȚA DE ASOCIAȚIE (48): Proprietarii și locatarii (III)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (48): Proprietarii și locatarii (III)

GALERIE
Lista intretinere
  • Lista intretinere
- +

Continuăm și în acest număr să prezentăm aspectele esențiale privind drepturile proprietarilor din condominiu.

Dreptul de a ataca hotărârile adunării generale

În cazul în care o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari sau/și o decizie a comitetului executiv, conține prevederi ilegale, ori prejudiciază interesele proprietarilor, oricare dintre cei interesați, membru sau nu al asociației de proprietari, are dreptul să sesizeze cenzorul, primăria sau să se adreseze instanțelor de judecată. (art. 29 (2) din lege) 
Atacarea unei hotărâri sau decizii se poate face din motive în situația în care:
• conținutul, în integralitatea sa ori numai parțial, încalcă legea și/sau statutul ori regulamentul condominiului;
• procedura de adoptare a fost nelegală;
• există suspiciuni cu privire la intențiile reale care au generat anumite acte;
• prejudiciază interesele unui sau a mai multor proprietari;
• alte motive întemeiate și probate.

Proprietarii îndreptățiți pot lua următoarele măsuri:
• să sesizeze cenzorul/comisia de cenzori; 
• să sesizeze compartimentul de specialitate din cadrul primăriei;
• să sesizeze instanța de judecată cu solicitarea de a anula, în tot sau în parte hotărârea în cauză. Se poate solicita și  repararea eventualelor pagube cauzate.

Conform art. 29 (3) din lege „orice persoană sau proprietar care se consideră vătămat  într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentului de specialitate din primărie, după caz, instanțelor judecătorești”.

Dreptul la acoperirea prejudiciilor
Dacă, în timpul executării lucrărilor de intervenție se afectează, „în orice mod, proprietatea individuală”, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora se suportă după cum urmează:
a. în cazul prejudiciilor suferite ca urmare a executării lucrărilor la elemente din proprietatea comună aflate în spațiul individual, despăgubirea se face de către asociația de proprietari, din fondul de reparații; (art. 31 (3) din lege)
b. dacă prejudiciile sunt produse de executantul lucrărilor „persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii”. (art. 31 (4) din lege)

Dreptul de a deține de animale
Deținerea animalelor și păsărilor de companie a devenit o realitate de mai mulți ani și este, se pare, o preocupare în extindere.
Cu privire la condițiile de deținere și de plată către asociația de proprietari a cheltuielilor datorate animalelor de companie, adunarea generală are un cuvânt decisiv în stabilirea regulilor în cadrul condominiului.
Aceste reguli, transpuse în statutul asociației și în regulamentul condominiului constituie obligații pe care toți cei din condominiu trebuie să le aplice.

Reaua credință a proprietarului
În toate situațiile, în care un proprietar „împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari”, proprietarii afectați se pot adresa, în scris „președintelui, comitetului executiv al asociației de proprietari și instituțiilor cu atribuții privind respectarea ordinii și liniștii publice sau, după caz, instanțelor judecătorești”. (art. 29 (1) din  lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
 

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face.
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.