VIAȚA DE ASOCIAȚIE (48): Proprietarii și locatarii (III)

sâmbătă, 26 decembrie 2020, 13:22
3 MIN
 VIAȚA DE ASOCIAȚIE (48): Proprietarii și locatarii (III)

Continuăm și în acest număr să prezentăm aspectele esențiale privind drepturile proprietarilor din condominiu.

Dreptul de a ataca hotărârile adunării generale

În cazul în care o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari sau/și o decizie a comitetului executiv, conține prevederi ilegale, ori prejudiciază interesele proprietarilor, oricare dintre cei interesați, membru sau nu al asociației de proprietari, are dreptul să sesizeze cenzorul, primăria sau să se adreseze instanțelor de judecată. (art. 29 (2) din lege) 
Atacarea unei hotărâri sau decizii se poate face din motive în situația în care:
• conținutul, în integralitatea sa ori numai parțial, încalcă legea și/sau statutul ori regulamentul condominiului;
• procedura de adoptare a fost nelegală;
• există suspiciuni cu privire la intențiile reale care au generat anumite acte;
• prejudiciază interesele unui sau a mai multor proprietari;
• alte motive întemeiate și probate.

Proprietarii îndreptățiți pot lua următoarele măsuri:
• să sesizeze cenzorul/comisia de cenzori; 
• să sesizeze compartimentul de specialitate din cadrul primăriei;
• să sesizeze instanța de judecată cu solicitarea de a anula, în tot sau în parte hotărârea în cauză. Se poate solicita și  repararea eventualelor pagube cauzate.

Conform art. 29 (3) din lege „orice persoană sau proprietar care se consideră vătămat  într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentului de specialitate din primărie, după caz, instanțelor judecătorești”.

Dreptul la acoperirea prejudiciilor
Dacă, în timpul executării lucrărilor de intervenție se afectează, „în orice mod, proprietatea individuală”, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora se suportă după cum urmează:
a. în cazul prejudiciilor suferite ca urmare a executării lucrărilor la elemente din proprietatea comună aflate în spațiul individual, despăgubirea se face de către asociația de proprietari, din fondul de reparații; (art. 31 (3) din lege)
b. dacă prejudiciile sunt produse de executantul lucrărilor „persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii”. (art. 31 (4) din lege)

Dreptul de a deține de animale
Deținerea animalelor și păsărilor de companie a devenit o realitate de mai mulți ani și este, se pare, o preocupare în extindere.
Cu privire la condițiile de deținere și de plată către asociația de proprietari a cheltuielilor datorate animalelor de companie, adunarea generală are un cuvânt decisiv în stabilirea regulilor în cadrul condominiului.
Aceste reguli, transpuse în statutul asociației și în regulamentul condominiului constituie obligații pe care toți cei din condominiu trebuie să le aplice.

Reaua credință a proprietarului
În toate situațiile, în care un proprietar „împiedică, cu rea-credință și sub orice formă, folosirea normală a condominiului, sau a unor părți componente, potrivit destinației acestora, și creează prejudicii celorlalți proprietari”, proprietarii afectați se pot adresa, în scris „președintelui, comitetului executiv al asociației de proprietari și instituțiilor cu atribuții privind respectarea ordinii și liniștii publice sau, după caz, instanțelor judecătorești”. (art. 29 (1) din  lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP – București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
 

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face.
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii