anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE ( 5 ) Condominiul - partea a II-a: ce bunuri sunt considerate părți comune

GALERIE
asociatie, bloc
  • asociatie, bloc
- +

La întrebarea, de ce este atât de importantă tema privind proprietatea comună, răspundem de fiecare dată:  majoritatea covârșitoare a neînțelegerilor și stărilor conflictuale de mică sau mai mare amploare au ca izvor, fie necunoașterea legii cu privire la bunurile comune (deținerea, folosința și întreținerea acestora), fie încălcarea legislației și a hotărârilor interne ale asociației din culpă sau, mai grav, cu rea credință. 

Aproape nu există asociație unde să nu se fi stârnit nemulțumiri sau conflicte deschise pe tema proprietății comune. De aceea, am decis să dezvoltăm acest subiect, dată fiind importanța lui.

Care sunt bunurile considerate părți comune? 
Principalele acte normative care definesc spațiile și dotările comune dintr-un condominiu sunt: 
• Legea nr. 287 din 2009 privind Codul Civil;
• Legea nr. 196 din 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor 

Părțile comune dintr-un condominiu sunt „părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată” (art. 2 lit. p  din Legea nr. 196/2018)

Spațiile și bunurile din clădirile cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și din clădirile multietajate constituie, conform art. 35 (1) din lege, părți comune „dacă actele de proprietate nu prevăd altfel”:
• terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
• fundația, curțile, grădinile, căile de acces;
• clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;
• corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;
• locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul-partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;
• alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau voinței părților, sunt în folosință comună.

În ansamblurile rezidențiale formate din locuințe și/sau construcții cu altă destinație, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, constituie părți comune (art. 35 (2) din lege, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
• curțile, grădinile, căile de acces; elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private; corpurile de clădiri destinate serviciilor comune; locurile de trecere; instalațiile de apă și canalizare, electrice, telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; rezervoarele de apă; alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau voinței părților, sunt în folosință comună.”
Conform art. 37 (1) din lege, se consideră proprietate comună zidurile ce separă proprietățile individuale și/sau părțile comune dintr-un condominiu.
Celor care doresc să extindă lectura pe această temă le recomandăm și Cap. IV, art. 649 din Codul Civil.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat Volumul I din lucrarea „Cartea asociației de proprietari”. E-mail de contact: condominiu@institutii-publice.org

Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.