VIAȚA DE ASOCIAȚIE (50) PROPRIETARII ȘI LOCATARII (V)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (50) PROPRIETARII ȘI LOCATARII (V)

GALERIE
asociatie, calcule
  • asociatie, calcule
- +

Continuăm, în acest număr, prezentarea aspectelor esențiale privind obligațiile proprietarilor din condominiu.

Obligația proprietarilor de a nu afecta proprietatea

Legea în art. 30 (3),  interzice proprietarilor sau oricăror alte persoane, să nu „încalce, afecteze sau prejudicieze dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu” și să nu afecteze funcționarea normală și întreținerea condominiului.

Obligația de a permite accesul în proprietatea individuală
Accesul în proprietatea individuală poate fi realizată sub formă de:
a. inspecție, care, la rândul ei, poate fi curentă și care se poate efectua periodic la părțile și  instalațiile comune și ca urmare a unei sesizări din partea unui persoane interesate în cazul unor lucrări la partea de construcție sau alte motive întemeiate și admise de lege.
b. efectuarea de lucrări bunuri și dotări comune care pot fi, la rândul lor lucrări planificate sau intervenții, de urgență, în caz de necesitate  

Proprietarul este obligat să permită accesul în proprietatea sa în următoarele condiții:
• să existe un preaviz motivat emis de comitetul executiv;
• să ia la cunoștința cu 5 zile anterior datei în care se dorește accesul;
• accesul să fie făcut de către sau în prezența, președintelui, unui membru în comitetul executiv și/sau a administratorului;
• legea prevede în art. 31 (1), să fie prezent în echipă și o persoană calificată în realizarea lucrărilor de construcții/reparații;
Se consideră motive întemeiate ce justifică accesul în proprietatea individuală, conform (art. 31 (1) din lege) următoarele solicitări:
• să se facă o inspecție a părților comune;
• să se repare ori să se înlocuiască instalațiile comune;
• când există suspiciuni sau informații că proprietarul în cauză execută lucrări care afectează proprietatea comună și în special partea de rezistență a clădirii.

Eventualele lucrări se pot executa numai dacă se îndeplinesc următoarele cerințe:
• existența unui acord scris între proprietar și asociație. (art. 31 (5) din lege)
• stabilirea unui program de lucru și a intervalului de execuție a lucrării;
• evitarea producerii de pagube colaterale proprietății individuale. În caz contrar, pe cheltuiala celor vinovați se va remedia problema creată.

Dacă proprietarul nu este de acord să permită accesul în spațiul individual, atunci asociația va pune în vedere, în scris consecințele la care se expune în asemenea situații și anume asumarea „răspunderii civile și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii”. (art. 31 (2) din lege) 

Excepții - În cazul unor urgențe termenul de preaviz este de 24 de ore. (art. 31 (1) din lege).
Deși  legea nu prevede proceduri pentru situațiile în care apar urgențe deosebite și care pot avea consecințe, uneori ireversibile, considerăm mai mult decât justificat ca să se acceadă în proprietatea individuală și în intervalul de 24 de ore. Printre situațiile care pot justifica accesul în proprietate mai devreme de 24 de ore de la producere amintim:  
- spargerile de țevi urmate de puternice inundații; 
- fum insistent care iese pe sub ușă; 
- zgomote puternice, nefirești pentru a indica efectuarea unei lucrări; 
- miros de gaz și alte situații care nu permit amânare.
În anumite situații și altele asimilate lor, trebuie anunțate, conform legii și autorități publice sau firme, care au competența și obligația de a lua măsurile necesare (poliție, poliția mediului, distribuitorii de gaze, energie, etc.)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 
Marius Gheorghiu
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face 
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.