VIAȚA DE ASOCIAȚIE (51) – Proprietarii şi locatarii (VI)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (51) – Proprietarii şi locatarii (VI)

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

Continuăm, în prima parte a articolului, prezentarea unor aspecte privind obligațiile proprietarilor din condominiu, inclusiv în calitate de membri ai asociației de proprietari.

Obligațiile proprietarului în calitate de locator

Indiferent de natura raporturilor juridice stabilite între locator și locatar, proprietarul spațiului nu este absolvit, sub nici o formă de îndeplinirea obligațiilor ce-i revin față de asociația de proprietari și furnizorii de utilități publice. (art. 30 (6) din lege).

Obligații cu privire la starea tehnică a condominiului

Modificările la construcție

Proprietarii au obligația, conform art. 32 (1) din lege, să ia măsuri pentru:

- consolidarea și modernizarea condominiului;

- modernizarea echipamentelor;

- modernizarea instalațiilor și dotărilor aferente;

- montarea contoarelor la nivel de proprietate individuală;

- reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice;

- reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia;

- menținerea aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor.”

• conform art. 32 (3) din lege în cazul în care proprietarii doresc modificarea fațadei condominiului, președintele asociației de proprietari trebuie să solicite, în scris, autorității administrației publice locale „toate informațiile și restricțiile referitoare la culoare, aspect, materiale și altele asemenea, stabilite prin regulamentul local de urbanism sau prin regulamentele de intervenție aferente zonelor de intervenție prioritară stabilite în cadrul programelor multianuale privind creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor”.

• proprietarii construcțiilor și asociațiile, care au în administrare construcții încadrate în clasele de risc seismic și/sau afectate de seisme sunt obligați „să ia măsurile prevăzute de lege pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor”. (art. 32 (5) din lege)

Obligația de a repara stricăciunile produse

În cazul în care un proprietar „provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.” (conform art. 30 (5) din lege)

Asociația de proprietari și/sau proprietarii îndreptățiți, după caz, sunt despăgubiți din fondul de reparații. (conform art. 31 (3) din lege) Dacă prejudiciul este cauzat de „executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.” (art. 31 (4)

Proprietarul și asociația de proprietari

Conform legii, în orice condominiu în care „există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație”, trebuie să se înființeze o asociație de proprietari o asociație de proprietari. (art. 1, lit. a din lege). Proprietarii nu sunt obligați să devină membri ai asociației de proprietari. Este suficient, ca, jumătate plus unu din numărul  total de proprietari să adere la asociația de proprietari. (art. 13 (1) din lege). Calitatea de membru al asociației presupune noi drepturi și obligații în sarcina proprietarului în cauză.

Drepturi și obligații specifice membrilor asociației de proprietari

Membrii asociației de proprietari, au la îndemână o serie de instrumente concrete care le permit să ia și să aplice decizii la nivel de condominiu. Membri asociației de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociației de proprietari, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și să fie aleși în structurile organizatorice ale asociației. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie sa aibă capacitate deplină de exercițiu.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 - Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face - Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.