VIAȚA DE ASOCIAȚIE (51) – Proprietarii şi locatarii (VI)

sâmbătă, 23 ianuarie 2021, 18:17
3 MIN
 VIAȚA DE ASOCIAȚIE (51) – Proprietarii şi locatarii (VI)

Continuăm, în prima parte a articolului, prezentarea unor aspecte privind obligațiile proprietarilor din condominiu, inclusiv în calitate de membri ai asociației de proprietari.

Obligațiile proprietarului în calitate de locator

Indiferent de natura raporturilor juridice stabilite între locator și locatar, proprietarul spațiului nu este absolvit, sub nici o formă de îndeplinirea obligațiilor ce-i revin față de asociația de proprietari și furnizorii de utilități publice. (art. 30 (6) din lege).

Obligații cu privire la starea tehnică a condominiului

Modificările la construcție

Proprietarii au obligația, conform art. 32 (1) din lege, să ia măsuri pentru:

– consolidarea și modernizarea condominiului;

– modernizarea echipamentelor;

– modernizarea instalațiilor și dotărilor aferente;

– montarea contoarelor la nivel de proprietate individuală;

– reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice;

– reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia;

– menținerea aspectului armonios și unitar al întregului condominiu, indiferent de natura intervențiilor.”

• conform art. 32 (3) din lege în cazul în care proprietarii doresc modificarea fațadei condominiului, președintele asociației de proprietari trebuie să solicite, în scris, autorității administrației publice locale „toate informațiile și restricțiile referitoare la culoare, aspect, materiale și altele asemenea, stabilite prin regulamentul local de urbanism sau prin regulamentele de intervenție aferente zonelor de intervenție prioritară stabilite în cadrul programelor multianuale privind creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor”.

• proprietarii construcțiilor și asociațiile, care au în administrare construcții încadrate în clasele de risc seismic și/sau afectate de seisme sunt obligați „să ia măsurile prevăzute de lege pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor”. (art. 32 (5) din lege)

Obligația de a repara stricăciunile produse

În cazul în care un proprietar „provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.” (conform art. 30 (5) din lege)

Asociația de proprietari și/sau proprietarii îndreptățiți, după caz, sunt despăgubiți din fondul de reparații. (conform art. 31 (3) din lege) Dacă prejudiciul este cauzat de „executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.” (art. 31 (4)

Proprietarul și asociația de proprietari

Conform legii, în orice condominiu în care „există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație”, trebuie să se înființeze o asociație de proprietari o asociație de proprietari. (art. 1, lit. a din lege). Proprietarii nu sunt obligați să devină membri ai asociației de proprietari. Este suficient, ca, jumătate plus unu din numărul  total de proprietari să adere la asociația de proprietari. (art. 13 (1) din lege). Calitatea de membru al asociației presupune noi drepturi și obligații în sarcina proprietarului în cauză.

Drepturi și obligații specifice membrilor asociației de proprietari

Membrii asociației de proprietari, au la îndemână o serie de instrumente concrete care le permit să ia și să aplice decizii la nivel de condominiu. Membri asociației de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociației de proprietari, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și să fie aleși în structurile organizatorice ale asociației. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie sa aibă capacitate deplină de exercițiu.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP – București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 – Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face – Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii