VIAȚA DE ASOCIAȚIE (52) - Proprietarii nemembri ai asociației de proprietari și alte categorii de persoane
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (52) - Proprietarii nemembri ai asociației de proprietari și alte categorii de persoane

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

Proprietarii nemembri ai asociației de proprietari au două categorii de drepturi, respectiv cele conferite de Legea nr. 196/2018, în calitate de proprietari ai unui spațiu din condominiu și a unei cote părți din proprietatea comună și celei pe care orice consumator de servicii din România le are în raport cu furnizorul acestora.

Proprietarii nemembri în asociația de proprietari nu pot participa la viața de asociație și ca urmare nu pot fi parte în activitatea decizională a acesteia.

Proprietarii nemembri ai asociației, sunt obligați, conform art. 48 (4) din lege să  respecte și să aplice reglementărilor interne ale asociației. Astfel „hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari.

Alte categorii de persoane care locuiesc/muncesc în condominiu

Alte categorii de persoane care locuiesc și/sau muncesc în condominiu, sunt:

a. persoane care locuiesc în condominiu, altele decât proprietarii (membrii de familie care nu au calitatea de proprietari; rude prin alianță ale membrilor de familie; chiriași).

b. persoane care lucrează în condominiu, altele decât proprietarii sunt persoanele care desfășoară diverse activități și cele în tranzit.

În ce privește obligațiile celor care locuiesc, muncesc sau tranzitează condominiul, legea prevede, în art. 30 (3) din lege,  că ei trebuie să:

• mențină proprietatea sa individuală, locuință sau spațiu cu altă destinație, în stare bună din punct de vedere tehnic și funcțional, pe propria cheltuială;

• să nu încalce, afecteze sau prejudicieze dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu;

• să nu afecteze funcționarea normală și întreținerea condominiului;

• să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu;

Persoane care desfășoară activități în condominiu

În orice condominiu își desfășoară activitatea un personal divers, necesar pentru activități de birou (contabil, casier, jurist, inginer constructor și altele) și activități necesare pentru efectuarea curățeniei, mentenanța instalațiilor sanitare și de orice altă natură, pază și altele. Important este ca aceste persoane să înțeleagă și să aplice regulile de conviețuire în condominiu. De altfel, în fișa postului sau în contractul de colaborare, după caz, trebuie evidențiat faptul că cel în cauză se să respecte Legea nr. 196/2018, Statutul asociației de proprietari, Regulamentul condominiului precum și hotărârile și deciziile adoptate de structurile asociației.

C. Persoane în tranzit

a. vizitatori

Vizitatorii constituie o categorie de persoane des întâlnită în viața de condominiu. Pentru a evita situații neplăcute este recomandat ca la intrarea în condominiu, în loc vizibil, să se afișeze un text în care să se informeze, succinte despre nevoia de a respecta regulile specifice vieții din condominiu.

b. persoane în interes de serviciu

Între categoriile de persoane care vin în condominiu în interes de serviciu amintim:

• furnizorii de servicii (citire instrumente de măsurare, salubritate, etc. )

• efectuare de lucrări (reparații, întreținere, montare de instalații, aparate, etc.)

• alte categorii (polițist proximitate, urgențe, salvări, etc.)

Conduita acestor persoane trebuie să se încadreze în cea reglementată prin statutul și regulamentul condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.