VIAȚA DE ASOCIAȚIE (60) Insistă cei de la Asociație să vă schimbați apometrele? Nu au niciun drept!

sâmbătă, 03 aprilie 2021, 11:03
3 MIN
 VIAȚA DE ASOCIAȚIE (60) Insistă cei de la Asociație să vă schimbați apometrele? Nu au niciun drept!

O ieșeancă, Magda Gavril, a transmis pe adresa redacției întrebări legate de contorizarea apei la scările de bloc. Subiectul este unul de interes pentru multe persoane.

1) Este obligatorie contorizarea digitalizată? Legea permite contorizarea mixtă?

2) Cumularea citirilor consumurilor locatarilor făcută lunar este comparată cu citirea apometrului general? Cine plătește diferența și cum se face distribuția? Diferență se plătește doar de către cei care nu au apometre digitale sau de către toți locatarii?

Răspunsurile oferite de Marius Gheorghiu, autorul textelor apărute la rubrica "Viața de asociație":

"Contorizarea digitalizată nu este obligatorie. Chiar dacă în adunarea generală se hotărăște acest lucru, nici un proprietar nu poate fi obligat să schimbe contorul existent deoarece este un bun personal, montat în proprietatea sa individuală și ca atare nu are regimul unui bunurilor comune. Ca urmare, decizia îi va aparține în totalitate proprietarului.

Problema care se pune este cum să se repartizeze diferența de apă ce apare între citirea făcută de Apavital, la apometrul general și totalul citirilor pe apartamente. Întotdeauna va apare o atare diferență, numai și pentru că în instalația de apă (pe țevile comune) este permanent o cantitate ce a fost contorizată de Apavital și care încă nu este consumată de proprietari. În plus apar și cunoscutele „pierderi de apă” generate de scurgeri din țevile comune, ca pierderi reale, caz în care răspunderea este a conducerii asociației, sau a diferențelor de clasă de performanță între apometrul de la Apavital și cele individuale.

Întrucât legea nu prevede un criteriu de repartizare a „pierderilor de apă”, în practică, s-au statuat o sumedenie de soluții, diferite de la o asociație la alta. În mod cert, absolut toți proprietarii trebuie să contribuie la acoperirea acestor diferențe.

În opinia noastră, se poate găsi întotdeauna o cale echitabilă care să rezolve problema în mod corect, de pildă împărțirea diferențelor în mod proporțional cu consumul de la nivelul fiecărui apartament.

Dacă am înțeles bine, nu dețineți un apometru digital și din acest motiv conducerea asociației și ceilalți proprietari consideră că diferențele de precizie trebuie compensate cu pierderi mai mari în contul dumneavoastră. Unele asociații recomandă să se facă un mic experiment care presupune o găleată de 10l, ca unitate de măsură. Găleata se va umple de două-trei ori, iar apometrul se va citi la începutul și sfârșitul experimentului, după care se poate face un calcul al diferențelor, la nivelul consumului pentru o lună sau pe metru cub. Este bine să fie și un reprezentat al conducerii asociației de față la acest experiment".

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CNIP – București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii