anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (8): Adunarea generală a asociației de proprietari

GALERIE
adunare
 • adunare
- +

Următoarele numere ale rubricii noastre sunt dedicate prezentării, pe scurt, a locului, rolului și competențelor structurilor asociației de proprietari: adunarea generală, comitetul executiv, președintele asociației, cenzorul sau comisia de cenzori și administratorul de condominii.

Participanții la adunarea generală

Avem, ca într-o oglindă, față în față, două situații: cea reglementată de lege și realitatea cea de toate zilele.

Ce spune legea

Adunarea generală este organul suprem al asociației care decide în toate problemele acesteia, în limitele de competență stabilite, în principal, de Legea nr. 196/2018, documentele interne (statut, regulamentul condominiului) propriile hotărâri, la care se adaugă și actele normative specifice fiecărui domeniu de preocupări (PSI, ITM, ANAF, etc.)

Structura adunării

Adunarea generală este formată din proprietarii spațiilor din condominiu membri ai asociației de proprietari.

Consecințe: Important de menționat este faptul că proprietarii nemembri ai asociației nu se pot bucura de drepturile conferite statutului de membru (de a participa la adunarea generală, de a alege sau de a fi ales în structurile asociației și altele), în schimb ei sunt obligați să se conformeze legii și tuturor celorlalte dispoziții și hotărâri ce privesc asociația.

Clasificarea adunărilor generale

Clasificarea adunărilor generale se face în funcție de rolul pe care-l joacă în viața asociației și anume: adunarea generală pentru constituirea asociației, adunare generală ordinară și adunare generală extraordinară. În prezent, ne aflăm în perioada, stabilită prin lege, având ca termen limită 31 martie, în care trebuie să aibă loc adunările generale anuale în care se face bilanțul anului precedent și proiecția anului care a început. Încălcarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200-1000, în sarcina celor, din vina cărora, nu s-a convocat și ținut adunarea generală.

Limitele de competență a adunării generale

Adunarea generală are competența de a lua hotărâri în toate problemele de asociație cât și de a cenzura deciziile comitetului executiv, dispozițiile președintelui și orice alte măsuri dispuse sau luate de salariații din cadrul acesteia.

Competențele adunării generale sunt numeroase dar, într-o formulare sintetică, putem afirma că acest organism poate lua orice decizie care privește condominiul și viața de asociație cu condiția, de la sine înțeles, ca să se respecte legea și reglementările interne ale asociației (statut, regulamentul condominiului, acordul de asociere, hotărârile și deciziile proprii.

Actele emise de adunarea generală

Adunarea generală emite hotărâri, pentru a căror adoptare este necesar votul, după caz, al majorității (jumătate plus unu) sau a două treimi din numărul celor prezenți. Sunt cazuri când legea cere acordul tuturor sau cel puțin al majorității membrilor înscriși în asociație sau chiar al tuturor proprietarilor, indiferent dacă sunt sau nu membri.

Răspunderea juridică a adunării generale

Răspunderea juridică a adunării generale a asociației de proprietari se invocă în cazul neexecutării sau executării necorespunzătoare a procedurilor legale privind organizarea și ținerea adunării generale precum și cu privire la legalitatea și temeinicia hotărârilor adoptate. Aceste împrejurări pot conduce la anularea ședinței adunării generale și/sau a hotărârilor ilegale. Declararea nulității se face de către instanța de judecată.

Pentru toate hotărârile luate și întreaga sa activitate adunarea generală este responsabilă, în fața legii, privind legalitatea și oportunitatea măsurilor luate. Răspunderea care le revine proprietarilor participanți la adunare poate fi de natură contravențională, civilă sau penală, după caz.

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.