anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (8): Adunarea generală a asociației de proprietari

GALERIE
adunare
  • adunare
- +

Următoarele numere ale rubricii noastre sunt dedicate prezentării, pe scurt, a locului, rolului și competențelor structurilor asociației de proprietari: adunarea generală, comitetul executiv, președintele asociației, cenzorul sau comisia de cenzori și administratorul de condominii.

Participanții la adunarea generală

Avem, ca într-o oglindă, față în față, două situații: cea reglementată de lege și realitatea cea de toate zilele.

Ce spune legea

Adunarea generală este organul suprem al asociației care decide în toate problemele acesteia, în limitele de competență stabilite, în principal, de Legea nr. 196/2018, documentele interne (statut, regulamentul condominiului) propriile hotărâri, la care se adaugă și actele normative specifice fiecărui domeniu de preocupări (PSI, ITM, ANAF, etc.)

Structura adunării

Adunarea generală este formată din proprietarii spațiilor din condominiu membri ai asociației de proprietari.

Consecințe: Important de menționat este faptul că proprietarii nemembri ai asociației nu se pot bucura de drepturile conferite statutului de membru (de a participa la adunarea generală, de a alege sau de a fi ales în structurile asociației și altele), în schimb ei sunt obligați să se conformeze legii și tuturor celorlalte dispoziții și hotărâri ce privesc asociația.

Clasificarea adunărilor generale

Clasificarea adunărilor generale se face în funcție de rolul pe care-l joacă în viața asociației și anume: adunarea generală pentru constituirea asociației, adunare generală ordinară și adunare generală extraordinară. În prezent, ne aflăm în perioada, stabilită prin lege, având ca termen limită 31 martie, în care trebuie să aibă loc adunările generale anuale în care se face bilanțul anului precedent și proiecția anului care a început. Încălcarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200-1000, în sarcina celor, din vina cărora, nu s-a convocat și ținut adunarea generală.

Limitele de competență a adunării generale

Adunarea generală are competența de a lua hotărâri în toate problemele de asociație cât și de a cenzura deciziile comitetului executiv, dispozițiile președintelui și orice alte măsuri dispuse sau luate de salariații din cadrul acesteia.

Competențele adunării generale sunt numeroase dar, într-o formulare sintetică, putem afirma că acest organism poate lua orice decizie care privește condominiul și viața de asociație cu condiția, de la sine înțeles, ca să se respecte legea și reglementările interne ale asociației (statut, regulamentul condominiului, acordul de asociere, hotărârile și deciziile proprii.

Actele emise de adunarea generală

Adunarea generală emite hotărâri, pentru a căror adoptare este necesar votul, după caz, al majorității (jumătate plus unu) sau a două treimi din numărul celor prezenți. Sunt cazuri când legea cere acordul tuturor sau cel puțin al majorității membrilor înscriși în asociație sau chiar al tuturor proprietarilor, indiferent dacă sunt sau nu membri.

Răspunderea juridică a adunării generale

Răspunderea juridică a adunării generale a asociației de proprietari se invocă în cazul neexecutării sau executării necorespunzătoare a procedurilor legale privind organizarea și ținerea adunării generale precum și cu privire la legalitatea și temeinicia hotărârilor adoptate. Aceste împrejurări pot conduce la anularea ședinței adunării generale și/sau a hotărârilor ilegale. Declararea nulității se face de către instanța de judecată.

Pentru toate hotărârile luate și întreaga sa activitate adunarea generală este responsabilă, în fața legii, privind legalitatea și oportunitatea măsurilor luate. Răspunderea care le revine proprietarilor participanți la adunare poate fi de natură contravențională, civilă sau penală, după caz.

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.