VIAȚA DE ASOCIAȚIE (8): Adunarea generală a asociației de proprietari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (8): Adunarea generală a asociației de proprietari

GALERIE
adunare
  • adunare
- +

Următoarele numere ale rubricii noastre sunt dedicate prezentării, pe scurt, a locului, rolului și competențelor structurilor asociației de proprietari: adunarea generală, comitetul executiv, președintele asociației, cenzorul sau comisia de cenzori și administratorul de condominii.

Participanții la adunarea generală

Avem, ca într-o oglindă, față în față, două situații: cea reglementată de lege și realitatea cea de toate zilele.

Ce spune legea

Adunarea generală este organul suprem al asociației care decide în toate problemele acesteia, în limitele de competență stabilite, în principal, de Legea nr. 196/2018, documentele interne (statut, regulamentul condominiului) propriile hotărâri, la care se adaugă și actele normative specifice fiecărui domeniu de preocupări (PSI, ITM, ANAF, etc.)

Structura adunării

Adunarea generală este formată din proprietarii spațiilor din condominiu membri ai asociației de proprietari.

Consecințe: Important de menționat este faptul că proprietarii nemembri ai asociației nu se pot bucura de drepturile conferite statutului de membru (de a participa la adunarea generală, de a alege sau de a fi ales în structurile asociației și altele), în schimb ei sunt obligați să se conformeze legii și tuturor celorlalte dispoziții și hotărâri ce privesc asociația.

Clasificarea adunărilor generale

Clasificarea adunărilor generale se face în funcție de rolul pe care-l joacă în viața asociației și anume: adunarea generală pentru constituirea asociației, adunare generală ordinară și adunare generală extraordinară. În prezent, ne aflăm în perioada, stabilită prin lege, având ca termen limită 31 martie, în care trebuie să aibă loc adunările generale anuale în care se face bilanțul anului precedent și proiecția anului care a început. Încălcarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200-1000, în sarcina celor, din vina cărora, nu s-a convocat și ținut adunarea generală.

Limitele de competență a adunării generale

Adunarea generală are competența de a lua hotărâri în toate problemele de asociație cât și de a cenzura deciziile comitetului executiv, dispozițiile președintelui și orice alte măsuri dispuse sau luate de salariații din cadrul acesteia.

Competențele adunării generale sunt numeroase dar, într-o formulare sintetică, putem afirma că acest organism poate lua orice decizie care privește condominiul și viața de asociație cu condiția, de la sine înțeles, ca să se respecte legea și reglementările interne ale asociației (statut, regulamentul condominiului, acordul de asociere, hotărârile și deciziile proprii.

Actele emise de adunarea generală

Adunarea generală emite hotărâri, pentru a căror adoptare este necesar votul, după caz, al majorității (jumătate plus unu) sau a două treimi din numărul celor prezenți. Sunt cazuri când legea cere acordul tuturor sau cel puțin al majorității membrilor înscriși în asociație sau chiar al tuturor proprietarilor, indiferent dacă sunt sau nu membri.

Răspunderea juridică a adunării generale

Răspunderea juridică a adunării generale a asociației de proprietari se invocă în cazul neexecutării sau executării necorespunzătoare a procedurilor legale privind organizarea și ținerea adunării generale precum și cu privire la legalitatea și temeinicia hotărârilor adoptate. Aceste împrejurări pot conduce la anularea ședinței adunării generale și/sau a hotărârilor ilegale. Declararea nulității se face de către instanța de judecată.

Pentru toate hotărârile luate și întreaga sa activitate adunarea generală este responsabilă, în fața legii, privind legalitatea și oportunitatea măsurilor luate. Răspunderea care le revine proprietarilor participanți la adunare poate fi de natură contravențională, civilă sau penală, după caz.

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.