Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (8): Adunarea generală a asociației de proprietari

GALERIE
adunare
  • adunare
- +

Următoarele numere ale rubricii noastre sunt dedicate prezentării, pe scurt, a locului, rolului și competențelor structurilor asociației de proprietari: adunarea generală, comitetul executiv, președintele asociației, cenzorul sau comisia de cenzori și administratorul de condominii.

Participanții la adunarea generală

Avem, ca într-o oglindă, față în față, două situații: cea reglementată de lege și realitatea cea de toate zilele.

Ce spune legea

Adunarea generală este organul suprem al asociației care decide în toate problemele acesteia, în limitele de competență stabilite, în principal, de Legea nr. 196/2018, documentele interne (statut, regulamentul condominiului) propriile hotărâri, la care se adaugă și actele normative specifice fiecărui domeniu de preocupări (PSI, ITM, ANAF, etc.)

Structura adunării

Adunarea generală este formată din proprietarii spațiilor din condominiu membri ai asociației de proprietari.

Consecințe: Important de menționat este faptul că proprietarii nemembri ai asociației nu se pot bucura de drepturile conferite statutului de membru (de a participa la adunarea generală, de a alege sau de a fi ales în structurile asociației și altele), în schimb ei sunt obligați să se conformeze legii și tuturor celorlalte dispoziții și hotărâri ce privesc asociația.

Clasificarea adunărilor generale

Clasificarea adunărilor generale se face în funcție de rolul pe care-l joacă în viața asociației și anume: adunarea generală pentru constituirea asociației, adunare generală ordinară și adunare generală extraordinară. În prezent, ne aflăm în perioada, stabilită prin lege, având ca termen limită 31 martie, în care trebuie să aibă loc adunările generale anuale în care se face bilanțul anului precedent și proiecția anului care a început. Încălcarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200-1000, în sarcina celor, din vina cărora, nu s-a convocat și ținut adunarea generală.

Limitele de competență a adunării generale

Adunarea generală are competența de a lua hotărâri în toate problemele de asociație cât și de a cenzura deciziile comitetului executiv, dispozițiile președintelui și orice alte măsuri dispuse sau luate de salariații din cadrul acesteia.

Competențele adunării generale sunt numeroase dar, într-o formulare sintetică, putem afirma că acest organism poate lua orice decizie care privește condominiul și viața de asociație cu condiția, de la sine înțeles, ca să se respecte legea și reglementările interne ale asociației (statut, regulamentul condominiului, acordul de asociere, hotărârile și deciziile proprii.

Actele emise de adunarea generală

Adunarea generală emite hotărâri, pentru a căror adoptare este necesar votul, după caz, al majorității (jumătate plus unu) sau a două treimi din numărul celor prezenți. Sunt cazuri când legea cere acordul tuturor sau cel puțin al majorității membrilor înscriși în asociație sau chiar al tuturor proprietarilor, indiferent dacă sunt sau nu membri.

Răspunderea juridică a adunării generale

Răspunderea juridică a adunării generale a asociației de proprietari se invocă în cazul neexecutării sau executării necorespunzătoare a procedurilor legale privind organizarea și ținerea adunării generale precum și cu privire la legalitatea și temeinicia hotărârilor adoptate. Aceste împrejurări pot conduce la anularea ședinței adunării generale și/sau a hotărârilor ilegale. Declararea nulității se face de către instanța de judecată.

Pentru toate hotărârile luate și întreaga sa activitate adunarea generală este responsabilă, în fața legii, privind legalitatea și oportunitatea măsurilor luate. Răspunderea care le revine proprietarilor participanți la adunare poate fi de natură contravențională, civilă sau penală, după caz.

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri