Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (9): Convocarea adunării generale

GALERIE
asociatie
  • asociatie
- +

Adunarea generală se poate convoca, din inițiativa Comitetului executiv, respectiv a președintelui asociației, care poartă întreaga răspundere pentru organizarea și ținerea adunării, sau a unui procent de 20% dintre proprietarii membri ai asociației. Prima convocare se face cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită. Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul (jumătate plus unu din membrii asociației, întrunirea adunării generale se suspendă și se reconvoacă în maximum 15 zile de la data primei convocare. Proprietarii sunt anunțați, prin afișare la avizier și tabel nominal convocator, iar în cazul celor care nu au fost anunțați, prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire. (art. 47 și 48 din lege.

Participanții la adunarea generală

Persoanele cu drept de participare la adunare sunt membri asociației de proprietari, în persoană sau prin reprezentare, cenzorul și administratorul de condominii chiar dacă nu fac parte din asociație. Ceilalți participanți au calitatea de invitați iar adunarea generală se va pronunța cu privire la prezența lor și limitele de participare, respectiv dacă pot sau nu să intervină în lucrările adunării și sub ce formă (ex. pot sau nu să facă propuneri)

Desfășurarea adunării generale

Adunarea se desfășoară la data, ora și locul indicate în convocator, iar pentru eficiență este util să fie folosit un „desfășurător al ședinței” cu rol de ghid, pentru o mai bună fluiditate și respectarea procedurii cerute de lege.

Conducerea adunării se exercită de președintele asociației care va citi și da curs ordinii de zi, urmată de: lectura materialelor, dezbateri și în final formularea și votarea hotărârile adunării generale.

În funcție de conținutul subiectelor dezbătute, luarea hotărârii se va face cu numărul de voturi cerute de lege. Regula este votul cu majoritate simplă (jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți la adunare) dar sunt și situații când luarea hotărârii se face cu votul a două treimi din numărul membrilor asociației (ex. în cazul oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului. (art. 51 din lege)

Realitatea cea de toate zilele

Din nefericire și cu mici excepții, adunările generale au devenit o activitate formală. Printre cauzele care determină, la nivel național, o atare situație, amintim:

• atitudinea proprietarilor care, în marea lor majoritate, refuză de a participa la adunările generale;

• conduita conducerii asociației de proprietari care, din diverse motive, nu știe, nu vrea sau nu poate organiza în mod corespunzător o adunare generală;

• atitudinea, uneori prea îngăduitoare, a autorității administrației publice locale.

A devenit un clișeu modul în care se țin adunările asociațiilor de proprietari. La prima convocare, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, nu se asigură cvorumul cerut de lege și adunarea trebuie reconvocată pentru o altă dată.

La a doua convocare,  adunarea generală se ține, indiferent de numărul celor prezenți, chiar dacă prin aceasta  nu se pot îndeplini, nici pe departe, cerințele minime de calitate și eficiență cerute de un astfel de eveniment.

O consecință importantă, este că hotărârile luate în acest cadru restrâns, au deficiențe cauzate de:

• lipsa opiniei majorității proprietarilor;

• nu au suportul de specialitate necesar (juriști, economiști, ingineri, etc.) pentru a se lua hotărâri eficiente;

• au carențe în conținutul și forma lor de redactare fapt ce le face ineficiente sau chiar ilegale.

Nu puțini sunt proprietarii nemulțumiți de starea de lucruri din condominiu, însă din nefericire, aceștia se rezumă exclusiv la a formula critici la adresa conducerii asociației, refuzând în mod sistematic, să se implice personal în viața de asociație și înainte de toate, prin participarea la adunarea generală.

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri