anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Viaţa de asociaţie (24) - Administratorul de condominiu (VI)

GALERIE
viata de asociatie
  • viata de asociatie
- +

Administratorul răspunde pentru modul cum își organizează și își desfășoară activitatea proprie și a personalului pe care-l coordonează.

Domeniile de preocupări ale administratorului sunt diverse și privesc activitatea:

• administrativă;

• financiar-contabilă;

• de secretariat și arhivă;

• relația cu furnizorii de servicii și utilități;

• alte domenii și activități din competența asociației de proprietari.

Obiectivele principale ale activității administratorului sunt cele privind:

• starea condominiului;

• execuția bugetului în limita atribuțiilor și competențelor sale;

• relația cu cei care locuiesc și sau muncesc ori tranzitează condominiul

• relația cu furnizorii de servicii și utilități publice și altele.

Îndeplinește alte atribuții stabilite de adunarea generală, comitetul executiv și președintele  asociației, în limitele contractului de administrare. (art. 66 (1) lit. q din lege)

Garanții materiale - Administratorul este obligat:

• să depună, în contul asociației, o garanție financiară pentru acoperirea unor eventuale prejudicii;

• pentru protejarea intereselor proprietarilor și ale asociației de proprietari împotriva riscurilor aferente activității de administrare într-un condominiu, administratorii, la solicitarea asociațiilor de proprietari, sunt obligați să încheie, pe cheltuială proprie, polițe de asigurare de răspundere civilă profesională. (art. 68 din lege) 

• în cazul în care un administrator nu-și îndeplinește obligațiile ce-i revin sau le execută în mod defectuos și dă naștere, prin aceasta, la prejudicii asociației de proprietari, el poate suporta, în baza unei  hotărâri a adunării generale, conform (art. 67 (4) din lege) următoarele consecințe:

- acoperirea prejudiciilor create, din suma depusă cu titlu de garanție;

- diminuarea venitului personal, în funcție de gravitatea faptei;

- chemarea în judecată pentru recuperarea prejudiciilor provocate.

Răspunderea juridică a administratorului - Pentru actele și faptele sale administratorul răspunde contravențional, civil și penal. 

Remunerația administratorului - Remunerația administratorului de condominiu se face bugetul de cheltuieli pe cota-parte indiviză din proprietate. (art. 85 din lege)

Contravenții și sancțiuni

Art. 102 e) nerespectarea statutului, acordului de asociere și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor; amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; (art. 102 lit. e din lege)

Art. 102 k) neîncheierea de către administrator a asigurării pentru răspunderea civilă profesională a administratorului; 500 lei la 3.000 lei; (art. 102 lit. k din lege)

Art. 102 l) utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72; amendă de la 4.000 lei la 9.000 lei (art. 102 lit. l din lege)

Art. 102 m) utilizarea și gestionarea veniturilor asociației de proprietari, altfel decât este prevăzut la art. 20, 70 și 74; amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei (art. 102 lit. m din lege)

Art. 102 q) desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 64; amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei (art. 102 lit. q din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Cosmin PAȘCA

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Campania de racolări declanşată de liberali înseamnă în primul rând o umilinţă pentru propriul electorat şi activul de partid. E o palmă pe obrazul acelor liberali (mulţi, puţini?) care s-au luptat în ultimii patru ani cu „ciuma roşie” pe uliţa satului, care şi-au pierdut patru ani din viaţă crezănd că PNL trebuie să facă opoziţie.

Filmuletul zilei

opinii

Savanţii zilelor din urmă

Codrin Liviu CUȚITARU

Savanţii zilelor din urmă

„Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....”

Iaşul vrea tren urban! (II)

George ŢURCĂNAŞU

Iaşul vrea tren urban! (II)

În ciuda dorinţei autorităţilor locale ale aglomeraţiilor urbane importante ale României, fără o descentralizare reală punerea în practică a proiectelor de trenuri urbane e extrem de dificilă. Atâta vreme cât tot ce ţine de infrastructura de transport feroviar se decide la Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale sau judeţene nu pot contacta după nevoile lor transportul feroviar, lucrurile se vor mişca foarte greu. 

De la moară la războiul de ţesut

Bogdan ILIESCU

De la moară la războiul de ţesut

„Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îţi iei ochii de la ţelul tău.” Henry Ford

pulspulspuls

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.