Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Viaţa de asociaţie (24) - Administratorul de condominiu (VI)

GALERIE
viata de asociatie
  • viata de asociatie
- +

Administratorul răspunde pentru modul cum își organizează și își desfășoară activitatea proprie și a personalului pe care-l coordonează.

Domeniile de preocupări ale administratorului sunt diverse și privesc activitatea:

• administrativă;

• financiar-contabilă;

• de secretariat și arhivă;

• relația cu furnizorii de servicii și utilități;

• alte domenii și activități din competența asociației de proprietari.

Obiectivele principale ale activității administratorului sunt cele privind:

• starea condominiului;

• execuția bugetului în limita atribuțiilor și competențelor sale;

• relația cu cei care locuiesc și sau muncesc ori tranzitează condominiul

• relația cu furnizorii de servicii și utilități publice și altele.

Îndeplinește alte atribuții stabilite de adunarea generală, comitetul executiv și președintele  asociației, în limitele contractului de administrare. (art. 66 (1) lit. q din lege)

Garanții materiale - Administratorul este obligat:

• să depună, în contul asociației, o garanție financiară pentru acoperirea unor eventuale prejudicii;

• pentru protejarea intereselor proprietarilor și ale asociației de proprietari împotriva riscurilor aferente activității de administrare într-un condominiu, administratorii, la solicitarea asociațiilor de proprietari, sunt obligați să încheie, pe cheltuială proprie, polițe de asigurare de răspundere civilă profesională. (art. 68 din lege) 

• în cazul în care un administrator nu-și îndeplinește obligațiile ce-i revin sau le execută în mod defectuos și dă naștere, prin aceasta, la prejudicii asociației de proprietari, el poate suporta, în baza unei  hotărâri a adunării generale, conform (art. 67 (4) din lege) următoarele consecințe:

- acoperirea prejudiciilor create, din suma depusă cu titlu de garanție;

- diminuarea venitului personal, în funcție de gravitatea faptei;

- chemarea în judecată pentru recuperarea prejudiciilor provocate.

Răspunderea juridică a administratorului - Pentru actele și faptele sale administratorul răspunde contravențional, civil și penal. 

Remunerația administratorului - Remunerația administratorului de condominiu se face bugetul de cheltuieli pe cota-parte indiviză din proprietate. (art. 85 din lege)

Contravenții și sancțiuni

Art. 102 e) nerespectarea statutului, acordului de asociere și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor; amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; (art. 102 lit. e din lege)

Art. 102 k) neîncheierea de către administrator a asigurării pentru răspunderea civilă profesională a administratorului; 500 lei la 3.000 lei; (art. 102 lit. k din lege)

Art. 102 l) utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut la art. 71 și 72; amendă de la 4.000 lei la 9.000 lei (art. 102 lit. l din lege)

Art. 102 m) utilizarea și gestionarea veniturilor asociației de proprietari, altfel decât este prevăzut la art. 20, 70 și 74; amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei (art. 102 lit. m din lege)

Art. 102 q) desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 64; amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei (art. 102 lit. q din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face:

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri