VIAȚA DE ASOCIAȚIE (40): Furnizorii de bunuri şi servicii publice şi private (I)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

VIAȚA DE ASOCIAȚIE (40): Furnizorii de bunuri şi servicii publice şi private (I)

GALERIE
asociatie-de-proprietari_23410_1
  • asociatie-de-proprietari_23410_1
- +

Contractarea, furnizarea și facturarea serviciilor, constituie, una, din cele mai importante activități ale asociației de proprietari și de felul cum este gestionat acest subiect, proprietarii precum și toate celelalte categorii de persoane care locuiesc și/sau muncesc în condominiu, au, sau nu, parte de un trai civilizat și modern.

Referitor la celelalte categorii de servicii de care beneficiază o asociație facem precizarea că acestea se încadrează, în cea mai mare parte, în modalitățile și procedurile valabile serviciilor publice, diferența fiind dată de natura și conținutul: serviciilor contractate; clauzelor contractuale, specifice fiecărui tip de servicii prestate.

Considerăm necesar să subliniem, cât de important este modului de redactare a contractelor, a clauzelor cu privire la drepturile și obligațiile părților și modului de aplicare, pentru a se evita situații nedorite, în care, în lipsa unor prevederi clare pot compromite, cu pierderi financiare și materiale importante obiectivele propuse. 

Categorii de furnizorii de bunuri și servicii - Furnizori de servicii pot fi:

• agenți economici;

• autorități publice;

• asociația de proprietari în relația cu cei care locuiesc și/sau muncesc în condominiu;

• alte categorii de furnizori.

Furnizorii, sub aspectul ofertei de servicii sunt de o mare diversitate.

Cele două mari categorii cu care operează asociațiile de proprietari sunt:

• furnizorii de servicii și utilități publice, gen: apă, canalizare, gaze, energie electrică și termică, salubritate;

•  multe alte categorii de prestatori de servicii în cele mai diverse domenii: instalații sanitare, electrice, construcții, deratizare, întreținere ascensoare, interfoane, camere de supraveghere, spații verzi și altele.

Relația juridică dintre furnizori și asociația de proprietari - Regula, sub aspect juridic, în relația asociația de proprietari - furnizorii de servicii, constă în încheierea unor acte, esențiale pentru îndeplinirea, în bune condiții, de legalitate și eficiență a obligațiilor asumate de părțile semnatare (art. 96 (1) din lege) și anume:

Contractul de prestări servicii;

Convenția de facturare individuală, anexă la contractul de furnizare/prestare servicii de utilități publice.

Contractul de furnizare/prestare servicii de utilități publice - Ori de câte ori vorbim de un contract, avem în vedere, cel puțin, două părți distincte:

a. furnizorul serviciilor de utilități publice, reprezentat, cel mai des, de un agent economic care oferă bunuri și servicii necesare asociației și/sau proprietarilor individuali;

b. beneficiarul serviciilor de utilități publice reprezentat de:

• asociația de proprietari dacă instalațiile furnizorului ”se branșează/racordează la instalațiile comune interioare ale condominiului aflate în proprietatea comună a tuturor proprietarilor”; (art. 94 (2) lit. a din lege) Contractul de prestări servicii dintre furnizor și asociația de proprietari „se încheie pentru toți consumatorii din condominiu, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu sunt semnatari ai acordului de asociere și nu au calitatea de membri ai asociației de proprietari”; (art. 96 (6) din lege)

• unul sau mai mulți proprietari individuali dacă instalațiile furnizorului se branșează/racordează direct la instalațiile interioare individuale ale apartamentului sau spațiului cu altă destinație ce aparțin proprietății individuale. (art. 94 (2) lit. b din lege)

Relația dintre furnizori și beneficiarii individuali poate îmbrăca, sub aspectul modului de încheiere a contractelor următoarele forme:

- contracte încheiate în mod direct. În acest caz, drepturile și obligațiile privind serviciul furnizat aparțin, în egală măsură, ambelor părți contractuale. (art. 99 (1) din lege)

- convenții încheiate între furnizori, asociația de proprietari și un proprietar individual, ca anexă la contractul de furnizare a serviciilor de utilități publice dintre un furnizor de servicii de utilități publice și asociația de proprietari. (art. 2 lit. j) din lege)

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.