anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

Viaţa de asociaţie: Veniturile şi cheltuielile asociaţiei (II)

GALERIE
asociatii-de-proprietari-2
  • asociatii-de-proprietari-2
- +

Prezentăm, în continuarea articolului din numărul precedent și alte informații privind fondul de reparații.

Încasarea fondului de reparații se face pe bază de chitanță nominală emisă în mod separat de către asociație.

Deținerea fondului de reparații se face sub forma depunerii acestuia în contul bancar al asociației. (art. 71 (3) din lege)

Contravenții și sancțiuni - Dacă fondul de reparații se utilizează cu altă destinație decât cea prevăzută de lege, cel/cei vinovați sunt pasibili de plata unei amenzi cuprinsă între 4.000-9.000 lei. (art. 102 lit. l din lege)

C. Fondurile speciale

Fondurile speciale sunt cele care se constituie în baza art.  73 (1) din lege

Constituirea fondurilor speciale, și modul lor de cheltuire se face numai cu aprobarea adunării generale. Exemple de asemenea fonduri sunt: de premiere, ajutor social, procurare de bunuri, gen mobilier, dotări pentru locul de joacă și altele.

Încasarea fondurilor speciale se face pe bază de chitanță nominală emisă în mod separat de către asociație.

Păstrarea fondurilor speciale se face numai în contul bancar al asociației.

Cheltuielile asociației de proprietari

Definiție - Cheltuielile asociației de proprietari sunt, conform art. 2 lit. g și art. 75 (1) din lege,  obligațiile financiare ale asociației referitoare la:

• exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune;

• serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate în mod individual către proprietățile individuale.

Considerații generale

• stabilirea obligațiilor de plată pentru proprietatea comună se fac pe baza hotărârii adunării generale a asociației de proprietari (art. 48 (5) din lege)

• repartizarea cheltuielilor comune pe destinații se face conform legii. Hotărârile ilegale luate de adunarea generală sunt nule de drept”; (art. 75 (3) din lege)

• obligativitatea plății cheltuielilor comune revine inclusiv proprietarilor care au renunțat la folosirea unei părți din proprietatea comună. (art. 75 (4) din lege)

• excepția privește situația în care adunarea generală poate decide dacă persoanele ce locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul unu din clădirile fără mezanin, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului. (art. 75 (5) din lege)

Clasificarea cheltuielilor asociației de proprietari

Cheltuielile asociațiilor de proprietari, conform art. 75 (2) din lege, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:

A) cheltuieli pe număr de persoane;

B) cheltuieli pe consumuri individuale;

C) cheltuieli pe cota-parte indiviză;

D) cheltuieli pe beneficiari;

E) cheltuieli pe consumatori tehnici;

F) cheltuieli de altă natură.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577 (Marius Gheorghiu)

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.