Din paturile lor de spital, au asistat in decurs de jumatate de veac la perindarea multor cadre medicale. Medicii care i-au ingrijit in copilarie au fost pensionati de multa vreme sau chiar au decedat iar noi generatii de medicii i-au preluat. S-ar putea spune ca acesti vechi pacienti au intrat in "patrimoniul" spitalului Galata. Cei sapte adulti, care au ramas mental la nivelul de dezvoltare al unui copil de 5 – 8 ani nu stiu sa scrie sau sa citeasca. Limbajul unora dintre ei consta doar in sunete, gesturi si mimica. Doar una dintre femei, "intelectuala" Anisoara Tautu (38 de ani), a incercat sa invete sa scrie la virsta de 36 de ani. Cea mai veche "locatara" este Maria Sofronea (49 de ani), care a devenit "spalatoreasca". Cei sapte pacienti au incercat sa devina utili. Astfel, fiecare dintre ei s-a "specializat" intr-o meserie. In general, viata adultilor-copii decurge linistit. Ei isi impart timpul intre viata de la spital si slujba de duminica, de la Biserica. Uneori mai beau cite o cafea, cu vecinii din preaja spitalului, sau suc, la un chios din apropiere. Au valoarea banului, desi nu pot sa socoteasca ce rest trebuie sa primeasca. Munca si prieteniile pe care le-au legat in decurs de 30 de ani a trasat sensul vietii lor.
Anisoara Tautu
"Fetele", asa cum le numeste personalul medical locuiesc intr-un pavilion cu trei camere, in care a functionat o magazie nefolosita. Intr-o singura vara, Organizatia Neguvernamentala "Solidarit?s" a trasformat ruina respectiva intr-o adevarata casuta, cu doua camere si o sufragerie. Camerele sint impecabil de curate datorita Doinei Tautu (35 de ani), responsabila cu gospodaria. Ea serveste masa in supragerie, spala mai apoi vasele si le aseaza ordonat, in bufet. Seara, cinci femei se aduna in fata televizorului alb-negru, pe care se poate viziona doar progrmul I al TVR. Ele privesc la televizor si nu comenteaza niciodata filmele. Ele sint Doina si Anisoara Tautu, Carmen Cojocari (30 de ani), fosta "maturatoare", actuala ucenica la spalatorie, Nicoleta Sirbu (29 de ani), caruia ii place mult munca fizica si Maria Sofrone.
"Intelectuala" de necontestat a grupului este Anisoara Tautu (38 ani). Dintre cei sapte adulti, doar ea a incercat sa invete sa scrie in urma cu trei ani. Datorita intirzierii mintale, ea a atins doar performanta de a copia, foarte fidel, literele alfabetului. Timp de aproape jumatate de an, a cerut personalului medical sa o invete carte. Femeia de 35 de ani a stat cuminte la masa, cu pixul in mina si a insirat mii de rinduri de litere. Nu a reusit, insa, niciodata performanta de a scrie un singur cuvint in mod constient sau de a se semna. Acum, Anisoara a abandonat meseria de copista in schimbul celei de educatoare. Ea are acum responsabilitatea de a insoti citiva dintre copiii internati la gradinita si de a le tine companie in cursul zilei celor care ramin in spital.
"Imi place sa ma joc cu copiii. Dar mai mult imi place sa merg cu masina prin oras (n.n. automobilul este condus de catre un sofer autorizat). Ii stiu pe toti copiii dupa nume si la ce gradinita trebuie sa mearga", ne-a spus oarecum dezlinat Anisoara. "Anisoara are talent de a se apropia de copii, ii place sa se joace cu ei, le cinta, este rabdatoare si binevoitoare", ne-a declarat medic sef de sectie Elena Ceuca. In urma cu doi ani, ea a trait bucuria de a-si cunoaste sora, dupa ce 30 de ani au fost pacientele aceluiasi spital, dar nu au stiut ca sint rude. "Pina acum doi ani, la Galata erau internati foarte multi adulti. Personalul medical stia ca au acelasi ume, dar nu le-a spus nimeni ca sint surori. Acum ele stiu ca sint rude si au aceeasi parinti. Acum sint apropiate, locuiesc in aceeasi camera, desi inainte nu se prea inpacau. Sint mindre ca sint surori", a mai dpus dr. Elena Ceuca. Mai mult prin semne, Doina ne-a spus ca isi iubeste sora, ceea ce ne-a declarat , de alfel, prin vorbe, si Anisoara.
Despre decana de virsta a grupului, Maria Sofrone, muncitoarele de la Spalatorie au numai cuvinte de lauda. "Este foarte harnica si ascultatoare. Ne-am impritenit cu ea, si de altfel, vine des acasa la noi. Cind luam salariul, ii pastram si ei niste bani. I-am cumparat din banii recent un radiocasetofon si o caseta cu muzica populara, ca sa o asculte toata ziua. Ii place muzica. Anul trecut am strins bani si i-am cumparat un ceas cu radoi. Am dat 20.000 lei", ne-a declarat Aurica Ababei, spalatoreasca. Carmen, ucenica si ea la spalatorie, a fost maturatoarea "oficiala". "Putea sa mature frunze, toate ziua, in orice anotimp. Acum, a mai renuntat la maturat deoarece s-a impritetenit cu Maria", a mai spus dr. Elena Ceuca.
Poate cel mai pitoresc dintre adulti este Ion Podariu (36 de ani). Surd si mut, el si-a inventat un sistem de semne propriu deoarece nu a invatat niciodata alfabetul …….. El a preluat anumite gesturi specifice armatei. De exemplu, el saluta cu mina la chipiu, da mina cu fiecare barbat care intra pe poarta spitalului si cind vorbeste despre un medic, duce miinile spre umeri, acolo unde se pun tresele in armata. Impreuna cu Vasile banu (40 de ani) se ia dupa fiecare cortegiu funerar. Cei doi barbati cersesc uneori la poarta cimitirului. Vasile, insa, are si o meserie de baza: zidar. El a furat meseria de la un muncitor batrin angajat la spital, cu care este prieten. "Este un zidar foarte bun. A invatat, cu timpul multa meserie", a mai povestit dr. Elena Ceuca. Din banii pe care i-a primit de la personalul spitalului, si-a cumparat de curind un ceas electronic, de care este foarte mindru. "Ei, nu as putea chiar sa construiesc o casa, dar sa fac un zid, pot. Ma pricep si la varuit", ne-a spus Vasile Banu. Cei sapte adulti de la "Galata" au in principiu, tot ce le trebuie: mincare, haine si incaltaminte(de la ajutoare). Singura lor tristete este ca nu ii viziteaza rudele. "Imi spun mama si asta ma stinjeneste foarte mult. Daca vad ca nu vin rudele sa-i vada, atunci se resemneaza si nu mai vorbesc niciodata despre ele", a incheiat dr. Elena Ceuca. (Alina Titei)
Publicitate și alte recomandări video