anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Viaţă de spion la Hong Kong

GALERIE
snowden
  • snowden
- +

Un avocat din Hong Kong a ridicat ieri o parte din vălul care a acoperit viaţa clandestină în megalopolisul chinez a fostului consultant al agenţiei americane de informaţii NSA Edward Snowden şi a vorbit despre frica acestuia de a petrece luni în detenţie, fără laptopurile sale.

Snowden, a cărui fotografie, cu faţa sa tânără şi o expresie îngrijorată, ţine de două săptămâni prima pagină în ziarele din întreaga lume, a părăsit Hong Kong-ul duminică, spre Moscova. El a cerut azil politic în Ecuador, unde încerca să ajungă prin Cuba sau Venezuela. Însă nu a mai fost văzut de atunci.
Chiar înainte ca Washingtonul să emită vineri un mandat de arestare pe numele său, Edward Snowden era convins că autorităţile din fosta colonie britanică, restituită Chinei în 1997, îl vor aresta până la urmă.
Potrivit lui Alberto Ho, un deputat pro-democraţie şi unul dintre cei trei consilieri ai americanului în timpul sejurului său la Hong Kong, detenţia l-ar fi privat de laptopurile sale, o perspectivă "intolerabilă" pentru acest fost administrator de sisteme care spiona calculatoare şi telefoane în întreaga lume. "A devenit foarte îngrijorat" la ideea de a petrece luni în închisoare, în aşteptarea unei decizii a justiţiei cu privire la extrădarea sa către Statele Unite, unde riscă o pedeapsă de 30 de ani de închisoare", a subliniat el.
 

Telefoanele ascunse în frigider

 
Edward Snowden a sosit pe 20 mai din Hawaii, unde lucra pentru o firmă subcontractoare NSA. "A venit la Hong Kong singur. Se simţea abandonat şi a contactat organizaţii de drepturile omului în legătură cu avocaţii săi", a declarat Ho. Instalat într-un hotel de lux timp de mai multe zile, el a fost reperat de presă şi l-a părăsit pe 10 iunie. Ulterior, el "schimbă (locul) o dată sau de două ori", noaptea, într-o discreţie totală, după care se refugiază la un susţinător al cauzei sale. Spaţiul în care a trăit în diferitele ascunzători era "strâmt", dar Snowden s-a mulţumit cu el "atât timp cât avea un calculator, pentru a fi în contact cu cine vrea el", potrivit lui Ho, care a confirmat informaţii publicate luni seara târziu de New York Times.
În urmă cu o săptămână, consilierii săi au organizat o cină în acest apartament. Meniul conţinea pizza, pulpe de pui cu sos şi Pepsi. Precaut, Snowden le-a cerut celor cu care a luat cina să îşi lase telefoanele mobile în frigider. Avocaţii i-au spus, atunci, că poliţia din Hong Kong putea să îl aresteze şi să îl plaseze în detenţie provizorie, în condiţii "spartane".
Un intermediar misterios l-a contactat, ulterior, pe tânărul american - el a "sărbătorit" vineri împlinirea vârstei de 30 de ani - în numele Guvernului din Hong Kong, pentru a-l avertiza că nu poate scăpa unei proceduri de examinare a cererii americane de extrădare, oferindu-i totodată asigurări că autorităţile nu intenţionează să îl aresteze dacă părăseşte teritoriul înainte.
Încurajat de aceste garanţii, dar "terorizat" la gândul de a petrece vara în închisorile din Hong Kong, Snowden a luat decizia definitivă - vineri seara, potrivit lui Ho - de a pleca. Duminică, alt avocat, Jonathan Man, l-a însoţit la aeroport, în cazul în care agenţi de poliţie sau de la imigraţie decideau să pună în aplicare mandatul de arestare american.
 

Escaladează tensiunile între SUA şi Rusia

 
Statele Unite au somat din nou Rusia să li-l predea pe Edward Snowden, care era ieri de negăsit. Potrivit fondatorului WikiLeaks Julian Assange, tânărul tehnician american, al cărui paşaport a fost invalidat de către Statele Unite, deţine "documente de refugiat" eliberate de Ecuador. Snowden este "sănătos şi în siguranţă", a declarat Assange luni, fără să precizeze unde se află, într-o conferinţă telefonică de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat de un an. Foarte pornită împotriva Hong Kong-ului, care l-a lăsat pe Snowden să plece, în mod oficial din motive juridice, Casa Albă a cerut în mod ferm Rusiei să "studieze toate opţiunile pe care le are la dispoziţie pentru a-l expulza pe domnul Snowden către Statele Unite". Preşedintele Barack Obama a declarat că ţara sa urmează "toate căile legale şi cooperează cu o serie de alte ţări" în vederea abţinerii arestării acestuia. Secretarul de Stat american John Kerry a ameninţat luni China şi Rusia că vor exista consecinţe asupra relaţiilor cu Washingtonul, considerând "foarte dezamăgitor" faptul că fostul consultant CIA a putut să plece de la Hong Kong la Moscova. Surse informate au declarat pentru agenţia Interfax că Rusia studia o cerere de extrădare prezentată de Statele Unite. Însă altă sursă a declarat că Snowden nu poate fi arestat şi extrădat, "în măsura în care nu a trecut frontiera rusă", referindu-se la prezenţa tânărului american în zona de tranzit de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a negat ieri orice legătură între Rusia şi Edward Snowden, şi a calificat drept "inacceptabile" acuzaţiile Washingtonului la adresa Moscovei. "Nu avem niciun raport nici cu Snowden, nici cu relaţiile lui cu justiţia americană, nici cu deplasările lui în lume", a declarat Lavrov, adăugând că tânărul american nu a traversat frontiera rusă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.