Viata în ţara care a rămas fără mâncare. ”Am reuşit să cumpăr doar două tuburi de pastă de dinţi, aşa că o să mănânc pastă de dinţi diseară”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Viata în ţara care a rămas fără mâncare. ”Am reuşit să cumpăr doar două tuburi de pastă de dinţi, aşa că o să mănânc pastă de dinţi diseară”

GALERIE
venezuela
  • venezuela
- +

Trei alimente de bază pe care majoritatea oamenilor din lume le au în bucătăriile lor pot fi cumpărate de venezuelezi doar dacă sunt norocoşi, au conexiuni şi foarte mulţi bani, potrivit informaţiilor prezentate într-un reportaj CNN.

Laptele proaspăt se găseşte rareori pe rafturile supermarketurilor din Venezuela. La fel şi laptele praf, care poate ajunge să fie vândut pe piaţa neagră cu mai mult de 100 de ori decât preţul oficial. Astfel, laptele poate ajunge să coste şi 7.000 de bolivari, echivalentul a mai mult de 700 de dolari. Totuşi, posesorii de dolari americani pot să obţină laptele pe piaţa neagră la preţuri mai bune: probabil 1.000 de bolivari la dolari.

Făina, un ingredient cheie pentru arepas, pâinea tradiţională venezueleană, ajunge să coste într-un supermarket guvernamental 190 de bolivari/kg, iar pe piaţa neagră poate ajunge să fie de 15 ori mai scumpă. Proviziile sunt atât de limitate, încât corespondenţii CNN au găsit 1 kg de paste uscate vândute la un preţ de 200 de ori mai ridicat decât cel oficial în Caracas.

Comercializarea alimentelor pe piaţa neagră este ilegală şi poate fi şi periculoasă. Este totodată mult prea scumpă pentru majoritatea venezuelezilor: doar aceste trei produse - făină, paste şi lapte praf îi costă pe piaţa neagră veniturile pe o lună pe cei care au salariul minim, care se situează între 15.000 şi 20.000 de bolivari.

Acesta este motivul pentru care pentru foarte mulţi oameni singura opţiune este să meargă la supermarketul public pentru raţia de alimente. Există reguli stricte în ce priveşte acordarea acesteia - ei aşteaptă pentru acea zi a săptămânii în care li s-a precizat că pot face cumpărături în baza buletinului de identitate. Încearcă apoi să afle ce magazin ar putea avea alimentele de care au nevoie, apoi stau la coadă ore întregi şi nu e niciodată sigur că pot obţine ceva.

”Am aşteptat la coadă de la 3 a.m şi am reuşit să cumpăr doar două tuburi de pastă de dinţi, aşa că mă gândesc că o să mănânc pastă de dinţi diseară”, spune Monica Savaleta, o dansatoare în vârstă de 19 ani.

BusinessMagazin

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.