Viața la țară, la Iași / A furat mașina de sub ochii proprietarului, în timp ce discutau de un schimb de vehicule

luni, 17 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Viața la țară, la Iași / A furat mașina de sub ochii proprietarului, în timp ce discutau de un schimb de vehicule

Băut și fără permis, nu s-a putut abține totuși să nu fure o mașină chiar de sub ochii proprietarului. Aventura îndrăznețului a fost însă scurtă și s-a sfârșit după gratii.

La sfârșitul lui ianuarie 2021, Claudiu Ghiujan a mers împreună cu un coleg de muncă, în mașina condusă de acesta, la un cunoscut din comuna A.I. Cuza, pentru a-și recupera de la acesta o boxă audio portabilă. Vizita a durat aproximativ 30 de minute, timp în care s-au golit și câteva pahare de vin, iar prietenii lui Ghiujan au discutat și despre un eventual schimb între Skoda unuia și Seat-ul celuilalt. Cei doi s-au hotărât să probeze reciproc mașinile, în timp ce Ghiujan îi aștepta în fața porții. După ce prietenii s-au întors cu mașinile, Ghiujan a profitat de faptul că cheile Skodei rămăseseră în contact și s-a urcat la volan, părăsind zona în viteză. Luați prin suprindere, cei doi au pornit în urmărirea lui Ghiujan, fără a-l mai putea însă ajunge. După vreo oră de căutări zadarnice, au sunat la 112, anunțând furtul autoturismului și adăugând că Ghiujan era băut și nu avea carnet de conducere.

 

Ghinion: l-a lăsat bateria

 

Polițiștii l-au găsit destul de repede pe năbădăiosul șofer improvizat. Îl lăsase bateria și oprise pe marginea DJ 208R, la ieșirea din Mircești. Alte două persoane, oprite lângă el cu un Ford Focus încercau să-l ajute să repornească Skoda. Ghiujan a recunoscut imediat că sustrăsese autoturismul amicului său, precum și că se urcase la volan afumat și fără a avea permis. În urma analizelor sangvine, alcoolemia sa a fost stabilită la 1,77‰. Experții IML au apreciat alcoolemia sa teoretică în momentul faptei, la 2,77‰.Ghiujan a fost trimis în judecată, în stare de recidivă posexecutorie. Mai stătuse în închisoare, ultima oară în urma unei condamnări la 7 ani de detenție pentru tâlhărie calificată, fiind liberat condiționat în 2017. De-a lungul timpului, colecținase în total 15 condamnări penale, în principal pentru infracțiuni contra patrimoniului, inclusiv prin violență. Nu s-a liniștit nici chiar în timpul procesului pentru boacăna cu Skoda. Până să se termine procesul, a mai fost condamnat o dată, pentru ultraj. Magistrații Judecătoriei Pașcani au luat în considerare și această ultimă condamnare, pe care au contopit-o cu pedepsele pentru conducere fără permis și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. A rezultat o condamnare finală la 3 ani și 5 luni de închisoare.

 

Sentința

 

Sentința Judecătoriei Pașcani a fost contestată de Ghiujan în fața Curții de Apel, însă fără succes. Dimpotrivă, magistrații instanței de control judiciar au apreciat că la Pașcani primise chiar o pedeapsă prea ușoară. „Curtea nu a reușit să identifice vreun temei pentru reducerea pedepsei principale aplicate inculpatului pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Cât privește infracțiunea de conducere fără permis, Curtea constată că pentru aceasta din urmă inculpatului i-a fost aplicată o pedeapsă foarte apropiată de minimul special, prima instanță dând dovadă de o atitudine clementă în această privință”, au apreciat judecătorii. Cum însă situația unui inculpat nu poate fi agravată în cadrul propriului său apel, magistrații Curții de Apel nu au înăsprit sentința dată la Pașcani, ci doar au menținut-o.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii