Viaţa la ţară - o „poză de moment”- Divă, politică, funcţii în primărie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Viaţa la ţară - o „poză de moment”- Divă, politică, funcţii în primărie

GALERIE
SchituDuca_CosminLupu_consilier-judeteandiva-schitu-duca
  • SchituDuca_CosminLupu_consilier-judetean
  • diva-schitu-duca
- +

O poză de moment a vieţii politice din comuna Schitu Duca, una extrem de relevantă pentru întreaga viaţă politică românească, fie ea de la Iaşi sau de la Bucureşti. Aceleaşi trădări, aceleaşi minciuni, aceleaşi mâncătorii.

Timpul pare să se fi oprit la Schitu Duca. Nici pe platforma de achiziţii publice nu se vede vreo mişcare - decât la achiziţii directe. Aici, domină pregătirile pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare: două studii de fezabilitate a câte 27 de mii de euro pentru Pro-Activ Consulting SRL, două contracte de servicii de topografie pentru Myrunacad, unul de 11,5 mii euro, celălalt de 6 mii, şi două studii geotehnice atribuite Geosond Iaşi, unul de 4,9 mii euro, iar celălalt, de 4,3 mii. Ăsta e un lucru bun, pentru că ar putea să prindă şi alte sate ale comunei trenul proiectului regional al ApaVital care ar atinge doar două din cele opt aşezări care alcătuiesc comuna. Mai vin 7 chioşcuri (copertine pe schelet metalic) a câte 10 mii de lei pentru tot atâtea staţii de autobuz şi aproape o mie de metri cubi de refuz de ciur concasat pentru drumurile comunei. Cei 2.900 de lei daţi pentru modernizarea paginii de internet a primăriei par să nu fi fost de ajuns: site-ul comunaschituduca.ro îşi întâmpină vizitatorii cu o răcoroasă imagine de iarnă a Primăriei în zăpadă, precum şi cu urările de Paşti ale primarului.

Cezar Baciu, varianta Schitu Duca: invers ca la Iaşi

Viaţa în Schitu Duca e totuşi mai tumultuoasă decât o arată pagina de internet a administraţiei locale. Şi asta nu pe fondul venirii „divei”, despre care am relatat déjà, pe care primarul a angajat-o consilier personal să facă naveta zilnic Iaşi-Schitu 50 km dus-întors pentru că ştie să vorbească englezeşte mai bine ca el. Ci şi pentru că acolo, printre altele, se derulează un caz similar dezertării lui Cezar Baciu dintr-un partid ca să aducă majoritate altuia.

Andrei Ciubotariu a fost ales pe 27 septembrie consilier local la Schitu Duca, al doilea pe lista PNL. A locuit 10 ani în Norvegia cu ai lui şi crede că poate să facă ceva în comuna sa de baştină pornind de la ce a văzut şi învăţat la norvegieni. Poate chiar o înfrăţire a celor de aici cu comuna Alver, de acolo. Până acum, a fost doar luat peste picior, spune el. Confirmă cu jumătate de gură şi primarul. Până să vină norvegienii, cu ajutoare sau fără, mămăliga a explodat la Schitu Duca. În prima şedinţă a Consiliului Local, când trebuia să fie ales viceprimarul, s-a întâmplat ca liberalii să aibă doi candidaţi. Acolo, PNL are 5 consilieri, PSD, 3, USR, 2, 2 vin de la un partid de care n-a auzit mai nimeni, iar unul e PMP.

Viceprimarul vindea sătenilor locuri de muncă în Germania

Unul dintre candidaţi era cel asupra căruia s-a căzut de acord în sânul PNL că trebuie să fie viceprimar. Despre Petru Olaru, ziarul nostru a mai scris hăt, acum 20 de ani, când era primar, că se ascundea de săteni după ce le luase bani ca să-i trimită la muncă în Germania. Probabil şi de aceea l-a şi învins uşor Mihai Mihalache în 2004. Andrei Ciubotariu spera să fie propus el pentru funcţia de vice. Primarul Grigore Corciovă spune că nici n-a fost vorba de aşa ceva. Astfel că, în ziua votului, Olaru a candidat şi câştigat cu sprijinul consilierilor liberali (deci inclusiv al lui propriu) şi al celor doi aleşi de la partidul de care n-a auzit mai nimeni. Dar Andrei Ciubotariu a fost propus de Mihai Mihalache şi, ca atare, a avut trei voturi de la PSD. Cel de la PMP i-a dat şi el votul, iar totalul a fost 5. Cum Olaru a avut 6, acesta din urmă a fost uns viceprimar. Cei doi aleşi ai USR s-au abţinut de la vot.

Liberalii l-au acuzat pe Ciubotariu de trădare şi, două săptămâni mai târziu, pe 15 noiembrie 2020, l-au dat afară din partid. Pentru desăvârşirea operaţiunii, s-au mobilizat Codrin Lupu, responsabilul de zonă - devenit chiar ieri consilier judeţean - şi, scoborât în judeţ tocmai de la vârful Ministerului Culturii din Bucureşti, Liviu Brătescu, secretar de stat. În timp ce Lupu reclamă abateri de la linia partidului, Ciubotariu îl acuză că i-a cerut să fotografieze buletinul de vot de la alegerea viceprimarului. Mai mult, el susţine că a depus plângere la poliţie pentru instigare la dezvăluirea secretului votului. „Nu ştiu nimic de nicio reclamaţie. Are dovezi?”, a fost replica proaspătului consilier judeţean.

„Trădătorul” de la Schitu a câştigat prima rundă de judecată. Cel de la Iaşi mai are de luat multe indemnizaţii

În ultima zi a lui martie, Ciubotariu a contestat în instanţă decizia de excludere şi, pe 13 mai, a avut câştig de cauză. „E dreptul oricui să candideze la o funcţie publică”, ne-a explicat concis avocata Doina Stupariu. Procesul continuă cu termen pe 21 octombrie.

La Iaşi, votul lui Cezar Baciu pentru buget a fost urmat de excluderea lui din USR, decizie atacată pe 25 mai în instanţă. Nici până azi, la două luni de la înregistrarea dosarului la Tribunal, nu a fost fixat un termen în proces. Între timp, Baciu a fost pus viceprimar (de asemenea, inclusiv cu propriul lui vot). Indemnizaţia de viceprimar la Iaşi este de 12 mii de lei, iar la Schitu Duca, puţin peste 4 mii net.

Între timp, primarul Corciovă spune că un vot din trei date de Ciubotariu în Consiliul Local e de partea opoziţiei. Dar Vasilica Cârlescu, de la USR, îl contrazice şi susţine că Andrei Ciubotariu votează umăr la umăr cu colegii lui liberali.

În ceea ce-l priveşte pe Mihai Mihalache, despre care consiliera USR ne-a spus că i-a propus şi ei să candideze pentru funcţia de vice cu susţinerea PSD (propunere refuzată), fostul primar ne-a declarat că l-ar înregimenta oricând pe Andrei Ciubotariu în partidul lui, pentru că tânărul consilier are foarte multe idei bune. Peste vară, situaţia e îngheţată, ca poza primăriei de pe pagina de internet. Rămâne de văzut ce vor număra la toamnă locuitorii din Schitu Duca.

VEDEŢI AICI ŞI: Diva politică ce a întărâtat doi primari. O zâzanie spumoasă la Schitu Duca

VEDEȚI AICI ŞI: Taranii din Schitu Duca il cauta disperati pe primar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.