anunturi
grandchef
Bolta rece

Viaţa pe Venus nu este posibilă în absenţa apei din atmosfera planetei

GALERIE
venus
 • venus
- +

Viaţa aşa cum este cunoscută pe Terra este imposibilă pe Venus din cauza apei insuficiente din atmosfera acestei planete, conform constatărilor unui studiu publicat luni, o nouă infirmare a unei cercetări recente, care anunţa descoperirea unui gaz ce ar putea fi asociat unor forme de viaţă în învelişul gazos al acestui corp ceresc, relatează AFP luni.

''Nu există viaţă activă posibilă'' în norii lui Venus, a declarat într-un briefing de presă microbiologul John Hallsworth, coautor principal al studiului publicat luni în Nature Astronomy.

Cea mai apropiată planetă vecină a Pământului seamănă cu acesta în multe privinţe, ca mărime şi masă, dar se distinge prin temperatura de la suprafaţă, de 470 de grade Celsius, şi o atmosferă cu 97% dioxid de carbon. Cu alte cuvinte, puţin propice vieţii.

Planeta este, de asemenea, acoperită cu un strat gros de nori, alcătuiţi din picături de acid sulfuric. Aceasta este regiunea în care, în septembrie anul trecut, specialista britanică în astronomie Jane Greaves a anunţat descoperirea fosfinei.

Pe Pământ fosfina provine din activitatea umană sau microbiană, iar anunţul a suscitat frământări în rândul comunităţii ştiinţifice, înainte de a fi intens contestată de specialişti, care au pus la îndoială observaţia şi metoda utilizată pentru a constata prezenţa acestui gaz.

''Distanţă imposibilă''

De această dată, obiecţia vine chiar de la posibilitatea ca un organism viu să existe în astfel de condiţii. Unul dintre subiectele de studiu ale lui John Hallsworth, de la Queen's University din Belfast, este ''cantitatea minimală de apă cu care cei mai extremofili microbi (cei mai rezistenţi, n.a.) pot fi satisfăcuţi pe Pământ pentru a rămâne activi şi pentru a prospera'', a declarat el.

Concluzia lui este definitivă: cantitatea de apă disponibilă în norii lui Venus este ''de peste o sută de ori prea mică'' pentru a permite supravieţuirea celor mai rezistente microorganisme cunoscute. Cu alte cuvinte, ''la o distanţă insurmontabilă de ceea ce are nevoie viaţa pentru a funcţiona''.

''Cel mai tolerant microb la secetă nu ar avea nicio şansă în norii lui Venus, iar cel mai tolerant cu un mediu acid chiar mai puţin'', a adăugat specialistul.

Echipa lui Jane Greaves a revăzut în cele din urmă cantitatea de fosfină despre care a afirmat că ar fi fost detectată. Pentru Chris McKay, astrofizician în cadrul agenţiei spaţiale americane NASA, coautor al studiului publicat luni, ''nu există un consens ferm în comunitatea ştiinţifică potrivit căruia semnalul detectat este fosfină''.

Dar chiar dacă există fosfină, se cunoaşte suficient de bine atmosfera lui Venus, datorită sondelor care au zburat deasupra ei încă din anii 1960, şi observaţiilor efectuate de pe Pământ, pentru a şti ''dacă există suficientă apă pentru viaţă'', a spus Chris McKay. Iar ''pe Venus nu este cazul, de departe''.

''Tărâmul imaginaţiei''

Pentru acest expert NASA, cele trei sonde care vor explora Venus în jurul anilor 2030 vor confirma datele deja dobândite referitoare la temperatură, presiune şi apă, făcând posibilă, de asemenea, retrasarea istoriei acestei planete vecină "care ar fi putut fi locuibilă în urmă cu trei miliarde de ani''.

La întrebarea dacă ''Steaua Ciobanului'', aşa cum mai este denumită planeta Venus, ar putea să găzduiască o altă formă de viaţă decât cele pe care le cunoaştem, răspunsul lui Chris McKay este că în acest caz ''lăsăm biologia aşa cum o cunoaştem şi pătrundem pe tărâmul imaginaţiei''.

Dacă viaţa nu este posibilă pe Venus, ar putea fi pe Jupiter, a doua planetă din sistemul nostru solar, în afară de Pământ, care posedă o atmosferă noroasă. Aceasta oferă ''o combinaţie de temperatură potrivită şi activitate a apei (disponibilitatea acesteia) pentru a susţine o viaţă activă'', potrivit lui Hallsworth. Ceea ce nu este, desigur, suficient pentru a se putea concluziona că aceasta este prezentă în acel loc.

Cei doi oameni de ştiinţă mizează pe următorul telescop spaţial James Webb, care va fi lansat în toamnă, pentru a explora posibilitatea ca alte planete să adăpostească viaţă, prin studierea atmosferei lor. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X